BEČKA BOLNICA PRIJELOME OD SADA GIPSA „BIO“


Petak, 28 Srpanj 2017

Uveden novi biološki razgradivi materijal za imobilizaciju prijeloma kostiju

U bečkoj bolnici Wilhelminenspital od nedavno se za imobilizaciju prelomljenih kostiju koristi novi. biološki razgradiv materijal.

„Novi je gips bolji i za pacijente i za osoblje, a i okoliš profitira od korištenja novog materijala za gipsanje“, kazao je član uprave bečke bolnice dr. Franz Kralinger.

Novi materijal tj. gips proizveden je naime na bazi drveta, lako se oblikuje i dorađuje. Gips se najprije zagrijava u posebnoj peći, a toplina ga čini podatnim za oblikovanje. Nakon prilagođavanja određenom dijelu tijela materijal se hlađenjem stvrdnjava, a osim toga je i vodootporan. Isti se gips može i nanovo prilagoditi, ako primjerice dođe do smanjenja optoka ili sl., što kod dosadašnjih plastičnih materijala nije bilo moguće i svaki se put moralo gipsati ispočetka.

Medicinskim radnicima i radnicama novi materijal uvelike olakšava posao jer je rukovanje njime puno lakše nego s dosadašnjim plastičnim masama. Zahvaljujući biološki razgradivom materijalu na bazi drveta niti nošenje maski  i rukavica više nije obvezno.

Ne treba zaboraviti niti pozitivan efekt koji korištenje novog materijala ima na okoliš. On je naime razgradiv i ne mora se kao plastični gipsevi zbrinjavati u posebni otpad.

 

Srpanj 2017.