ADSense_02


NENAD BACH, POZNATI SVJETSKI GLAZBENIK GOSTOVAO U OSIJEKU BACH I OSIJEK SE VOLE


Subota, 20 Svibanj 2017

*Mnogi su čuli za njegovu suradnju s Bruceom Springsteenom, Bonom i U2, Luccianom Pavarottijem, Leonardom Cohenom… *Bachovo pojavljivanje na pozornici bilo je baš onako kako treba izgledati susret starih prijatelja - toplo, iskreno i s puno emocija

Susret Riječkog Zagrepčanina s adresom u New York-u - Nenada Bacha s osječkom publikom u sklopu koncerta „Biti bolji“ kojim je zaključeno obilježavanje desetgodišnjice uspješnog postojanja i rada časopisa Poduzetnik bio je, možemo slobodno reći, „ljubav na prvi pogled“.

Za većinu onih koji su (do posljednjeg mjesta) popunili sjedala osječkog malog teatra to je bila prilika da ga prvi puta vide uživo u Osijeku, jer su ga do sada uglavnom viđali ili slušali na nekom od njegovih čuvenih nastupa putem YouTubea. Mnogi su čuli za njegovu suradnju s Bruceom Springsteenom, Bonom i U2, Luccianom Pavarottijem, Leonardom Cohenom ili su čuli za nastup na 25. obljetnici Woodstocka pred pola milijuna ljudi. Moguće je da su čuli ili vidjeli nastup na Runjićevim večerima u Splitu, prošle godine – što je bio njegov jedini festivalski nastup do sada. Brojni su i nastupi na kojima je promovirao Hrvatsku, njezinu ljepotu ili kulturu. Nije teško čuti za Nenada Bacha – bilo kao glazbenika, izvođača, skladatelja, producenta, mirovnog aktivista ili pak velikog patriota. No, Bachovo pojavljivanje na pozornici Malog Kazališta u Donjem gradu bilo je baš onako kako treba izgledati susret starih prijatelja - toplo, iskreno i s puno emocija. Jedan je od onih osobitih glazbenika koji samom svojom pojavom na pozornici izazovu zatišje i očekivanje u publici, a to se zatišje nakon prvih taktova pretvara u potpunu tišinu u kojoj svaki ton pada točno na svoj zasluženi muzički pijedestal. Bach, koji se već duže vrijeme bori s Parkinsonom (kojega ne naziva bolešću nego dijagnozom), u Osijeku je ponovo zasvirao i gitaru – instrument koji (kako je sam istaknuo) nije godinama javno svirao - i pogodio, jer ljubav i volja pobjeđuju sve.

Prvi nastup u Osijeku

Iako je to bio njegov prvi nastup ikada u Osijeku, već prva pjesma je spojila Bacha i publiku, a prethodile su joj šale koje je Bach s lakoćom plasirao i za uzvrat dobio prijateljski smijeh okupljene publike. Prvi pljesak dodatno je povezao pozornicu i Osječane i dao naslutiti da će nastup Bacha biti lepršavo, ugodno i prijateljsko glazbeno iskustvo. Činjenica da je Bach na pozornicu izašao nakon polusatnog uvodnog dijela nastupa Nene Belana i Olje Dešića dodatni je izazov jer je repertoar različitog spektra emocija. No jednostavan, neposredan i muzikalan nastup Bacha dokazao je da muzika nerado priznaje žanrove i kalupe i da joj je najzahvalnija platforma publika otvorena za emociju svake vrste. Pjesme „Everything is Forever“ „Time is All We Have“ „Falling truth“ „My friends told me“ i „Can We Go Higher“ pokazale su kako još uvijek nije kasno da se pokaže ljubav i zajedništvo i da je upravo to ono što nam treba i što bismo rado prigrlili (da je češće u ponudi).

Vjerujem da je osječka publika zadovoljna ovim nastupom i upoznavanjem, jer u današnjeg urbanom vremenu teško je naći izvođača i autora koji toliko zdušno promovira vrijednosti koje je novo vrijeme već pomalo zaboravilo, ali istovremeno se služi svim sredstvima, društvenim mrežama i ostalim blagodatima današnjice. Siguran sam da će vitka pojava sa šeširom na glavi još dugo ostati u sjećanju ljubitelja glazbe i dobrote – sve do nekog novog susreta, a Nenadu Bachu zahvalimo na stalnoj promociji „lijepe naše“ i poželimo još puno uspješnih nastupa koji će odisati kategorijama koje nam toliko nedostaju, a da toga nismo ni svjesni dok se ne pojavi netko kao on.

Dražen Dragušica

Svibanj 2017.

Boja Bachova glasa - boja ljudskosti

Razmišljao sam o tome kako opisati glas ovog osobitog čovjeka i shvatio sam da je opis glasa uvijek subjektivna kategorija iz uha slušača i da je potpuno legitimno – umjesto uobičajenih karakteristika kao što su visok, nizak, dubok, hrapav – konstatirati da je boja Bachova glasa - boja ljudskosti. Lakoća kojom taj vokal dopire do uha nije uvjetovana silnim rasponima i snagom nego ljudskošću koja je, eto, utjelovljena u muzici.

 

ADSense_04