ADSense_02


ZAKLADA „HRVATSKA ZA DJECU“ UZ GRAĐANE GRADA VUKOVARA I OKOLICE ČINI MALI KORAK VELIKIM I VRAĆA OSMIJEHE NA DJEČJA LICA


Nedjelja, 05 Studeni 2017

Djeca s ukradenim djetinjstvom trebaju upravo vas.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava preuzeli prve slikovnice i obvezali se na ispunjenje želja djece u potrebi. 

U želji da zajedno s građanima grada Vukovara i okolice te neprofitnim i humanitarnim udrugama i ustanovama te dječjim domovima vrati osmijehe na dječja lica, Zaklada „Hrvatska za djecu“ danas je u Vukovaru predstavila svoj rad i djelovanje te emotivnu slikovnicu namijenjenu odraslima „Učini mali korak velikim“, kojom će do kraja 2017. godine nastojati ispuniti 1.000 konkretnih želja djece u potrebi, djece koja nemaju prilike živjeti sretno djetinjstvo poput svojih vršnjaka.

Druženju, na kojem je bilo uistinu mnogo emocija usmjerenih djeci u potrebi, prisustvovali su župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava dok su iznimnu atmosferu na ovom događanju uljepšali nastupi Mažoretkinja grada Vukovara, Dječjeg zbora „Vukovarski golubići“, Društva Naša djeca Vukovar - Dječji vrtić Vukovar, KUD Sloga Vukovar, Dječjeg zbora i plesne skupine OŠ „Dragutina Tadijanovića“, Plesnog kluba D&D Vukovar, Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca i Vinkovačkog kreativnog centra „Twist“.

Preuzimajući svoj primjerak slikovnice „Učini mali korak velikim“ i obvezujući se na ispunjenje dječje želje župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić je istaknuo: „Drago mi je što sudjelujem na današnjoj akciji Zaklade „Hrvatska za djecu“ kojom se nastoji podići svijest nas odraslih kako izmamiti osmjeh djeci na lice, ispunjavajući njihove skromne i malene želje. Uvijek me dirnu iskreni dječji osmjesi i zato sam sretan što danas mogu ispuniti želju djeteta, jer nema ništa ljepše kada nekog učiniš sretnim i veselim, a posebno djecu. Zahvaljujem organizatorima na ovoj hvalevrijednoj i plemenitoj akciji i nadam se kako ćemo uspjeti ovim malim korakom za nas, učiniti veliki korak za našu djecu, i uljepšati im mladi život. Vjerujem u dobre ljude koji su spremni nesebično pomoći, i imaju veliko srce, posebno koji pomažu djeci, te ću se i ubuduće odazvati i podržati ovakve akcije“.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, koji je također s veseljem prisustvovao ovom lijepom događanju, izjavio je: „U ovo teško vrijeme demografskih neprilika i iseljavanja mladih, ali i čitavih obitelji iz Hrvatske, a posebno Slavonije, Grad Vukovar svim se svojim naporima usredotočio na zadržavanje stanovništva. Razvili smo različite mjere pronatalitetne politike kojima nastojimo osigurati bolje uvjete višečlanim obiteljima koje u Vukovaru mogu ostvariti brojne pogodnosti za svoje najmlađe. Neovisne su analize pokazale kako je Grad Vukovar prvi u državi po davanjima za djecu i mlade. Povisili smo naknade za novorođenčad, subvencioniramo cijenu vrtića, osiguravamo besplatne udžbenike, bilježnice i preobuku, prijevoz učenika te ćemo uskoro početi subvencionirati  troškove stanovanja obitelji s troje i više djece. To su samo neke od niza mjera, a uključujemo se i podržavamo svaki projekt koji ima pozitivan efekt na naše najmlađe, baš kao što je i ova hvalevrijedna akcija Zaklade „Hrvatska za djecu“. Uvijek tražimo novi način kojim ćemo dodatno olakšati i uljepšati životne prilike djece jer djetinjstvo bi trebalo biti najljepše životno doba. Zadaća je upravo nas odraslih i odgovornih da im takve prilike i osiguramo. Ponajviše našu brigu zaslužuju djeca bez roditeljske skrbi te ona s poteškoćama u razvoju. Ovaj skromni dar razveselit će jedno dijete i njegova je važnost u tome već dovoljno velika jer nema veće nagrade od dječjeg osmijeha, ali uz to je i simbol odgovornosti koju imamo prema svoj djeci. Skrb za dječju dobrobit i njihove osmijehe trebala bi biti prioritet svakoga društva.“

Svi prisutni imali su priliku vratiti se na trenutak u dane djetinjstva i sjetiti se svih onih trenutaka koji život znače. Tih trenutaka prisjetila se i upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“, mr.sc. Ivana Kristić Buntić, koja je naglasila: „Naša Zaklada djeluje u ime Vlade Republike Hrvatske, samostalno i s partnerima, a kako bi prepoznala, aktivno podržala i kontinuirano promovirala prava i prilike djece na individualni razvoj te doprinijela ostvarivanju izvrsnosti i napretka u životu djece. I upravo na tom putu danas smo u Vukovaru predstavili i našu slikovnicu „Učini mali korak velikim“ koja je posebna upravo zbog toga što svaki njezin primjerak prenosi po jednu konkretnu želju djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili djeteta u potrebi, prikazanu u obliku crteža koji je njezin dio. Spoj dječjih želja nacrtanih dječjim rukama, emotivnoga teksta i snažnih ilustracija jedne od najeminentnijih hrvatskih dizajnerica i ilustratorica, Booboo Tannenbaum, ima za cilj osvijestiti hrvatsko društvo o važnosti postojećih potreba i problema djece, ali i potaknuti na sudjelovanje u ispunjenju dječjih želja, čime mali korak činimo velikim. Velikim i neprocjenjivim za djecu Hrvatske“. 

Današnjim predstavljanjem rada Zaklade, kao i mogućnosti koje Zaklada nudi fizičkim i pravnim osobama, odnosno djeci Hrvatske u potrebi i njihovim obiteljima te predstavljanjem uistinu emotivne slikovnice za odrasle, Zaklada nastavlja s još intenzivnijim radom na informiranju i osvješćivanju hrvatske javnosti o važnosti djece u našemu društvu. Nakon predstavljanja rada Zaklade i slikovnice u Zadru, Splitu, Osijeku,  Rijeci, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Puli i Vukovaru,  druženje s građanima nastavit će se i u Zagrebu, 20. studenog, kada će Zaklada „Hrvatska za djecu“ na jedinstven način obilježiti Međunarodni dan djece, a svi prisutni imat će priliku detaljno upoznati djelovanje Zaklade te  ispuniti konkretne dječje želje i tako vratiti osmijehe na dječja lica. 

Putem događanja u Vukovaru te ostalih aktivnosti koje tek dolaze Zaklada „Hrvatska za djecu“ poziva sve građane Republike Hrvatske da se priključe akciji kojom ćemo zajedno vratiti osmijehe na lica djece u stvarnoj potrebi i nastojati ispuniti (barem) 1000 želja djece koja to s pravom i očekuju.

„Trebamo i tebe. Da baš tebe. U ime sve one djece kojoj trebamo pomoći, koju trebamo prepoznati i koju trebamo podržati, pozivamo te da postaneš dio naše priče i budeš naš prijatelj, pozivamo te da zajedno s nama osjetiš radost i snagu dječjih osmijeha! Radost onoga što danas možda i jedino ima smisla!“

Studeni 2017.

 

ADSense_04