ADSense_02


07.12.2017. ĐAKOVO OSIJEK – FRANO ŠUŠNJARA DIREKTOR MARKETINGA RENAULT VARŠAVA - U POSJETI ŠKOLAMA.


Utorak, 05 Prosinac 2017

Udruga Biti Bolji i časopis Poduzetnik organiziraju posjetu Frane Šušnjara, jednog od malobrojnih Hrvata visokopozicioniranih u globalnoj kompaniji Renault. U ovom trenutku Frano Šušnjara radi u Varšavi kao regionalni direktor marketinga za Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Latviju, Litvu i Estoniju.

Dana 07.12. 2017. (četvrtak) u 9,40 sati posjetit će Ekonomsku školu Braća Radić Đakovo, a istoga dana u 11,30 sati Elektrotehničku i prometnu školu Osijek. Tema razgovora biti će: Biti menadžer  i poduzetnik u EU.

Frano je rođen u Zagrebu, kao dijete diplomata odrastao je u Senju, Alžiru, Rumunjskoj i Albaniji, tečno govori 6 jezika, a korporativnim vodama otplivao je daleko probivši se u sam vrh marketinga francuskog automobilskog diva Renaulta. Malo se osoba uspije probiti u sam vrh menadžmenta velikih kompanija. Frano Šušnjara je uspio.

Frano ističe:Renault se prije 10-ak godina naglo počelo otvarati prema svijetu i uvijek traži neobične i šarolike životopise. Imao sam sreću da sam kao dijete diplomata odrastao u Senju, potom živio u Alžiru, Rumunjskoj i Albaniji gdje sam i radio u našem veleposlanstvu.

Glavnina karijere mi je u Renaultu. U Renaultu u Hrvatskoj počeo sam u distribuciji, napredovao, radio u Sloveniji kao brand manager za gospodarska vozila za regiju Adriatic. Pozicija ili trenutak, koja mi je u mnogim stvarima usmjerila karijeru, ali i općenito nekakav pristup poslu, je dano povjerenje za restrukturiranje cjelokupnog poslovanja u Adexu, tj. teritorijalnoj jedinici sačinjenoj od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Albanije i Makedonije.

Za mene, koji sam tada imao niti 28 godina, bila je to izvanredna šansa. U restrukturiranju smo prešli s klasičnog sustava koncesionara na sustav uvoznika pri čemu sam bio zadužen za marketing i prodaju te razvoj mreže. Na početku smo imali smo 6,5 posto tržišnog udjela da bi u dvije godine za Renault i Daciau podigli udjel na 13,6 posto.

Osobno, u poslovnom smislu, smatram da je uspjeh voljeti ono što radite. Gospodarstvo je ciklički sustav, kao i život, sačinjen od uspona i padova. Stoga, u kojoj god da smo fazi važno je uživati, osjećati „vibru“ u svakodnevnom nadmetanju, ili konkretnije slaganju vozila te plasiranju na razna tržišta. Nadalje, uspjeti znači i shvaćanje da se mora često i pasti, pogriješiti, naučiti iz vlastite ili tuđe greške te krenuti dalje. To otklanja fatalizam neuspjeha na vašem putu prema vrhunskom proizvodu, usluzi.“  

 

Frano se odazvao našoj zamolbi i uključio se u projekt: Biti Bolji-Be Better. „Vjerujem da će to biti izvanredno iskustvo razgovarati s mladima.“

 

Prosinac 2017.

ADSense_04