ADSense_02


TREĆI HRVATSKI ISELJENIČKI KONGRES „ODLAZAK-OSTANAK-POVRATAK“ MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP OSIJEK, 28. LIPNJA – 1. SRPNJA 2018.


Srijeda, 27 Lipanj 2018

Treći Hrvatski iseljenički kongres pod parolom „Odlazak – ostanak – povratak“ održati će se ovaj tjedan od 29. lipnja do 1. srpnja u zgradi Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Teme samog Kongresa postavljene su široko i obuhvaćaju raznovrsna područja s ciljem razvijanja suradnje i proaktivnog djelovanja na jačem povezivanju hrvatskog iseljeništva s domovinom. 

Dugogodišnja gospodarska i politička kriza ostavila je traga u svim segmentima našega društva te smo u posljednjih nekoliko godina svjedoci masovnog iseljavanja radno sposobnih, većinom obrazovanih ljudi, često i cijelih obitelji iz Hrvatske u zemlje EU-a, ali i preko oceana.

Ovogodišnji Hrvatski iseljenički kongres posvećen je propitivanju razloga tog iseljavanja te neatraktivnosti povratka; kada i zašto su iseljenici napustili domovinu, koja su njihova iskustva u novim sredinama te bi li se i pod kojim uvjetima vratili u domovinu? Kongres će se usmjeriti i na pripadnike druge i treće generacije potomaka hrvatskih iseljenika, kao i na  mogućnosti njihova doseljenja/povratka u domovinu svojih djedova.

U hrvatskom zdravstvu leži velik potencijal za razvijanje suradnje između domovinske i iseljene Hrvatske a tu je i prilika za poticanje i privlačenje investicija, ali i pacijenata iz dijaspore. Panel rasprava orijentirana prema hrvatskom zdravstvu pod nazivom „Prema zdravoj budućnosti“ na rasporedu je u petak, 29. lipnja od 13:00 do 14:00 sati.

Prezentacije na panelu će održati slijedeći predavači:

· Ognjen Bagatin (Poliklinika Bagatin)

· Nikica Gabrić (Specijalna Bolnica Svjetlost) 

· Arijana Hegediš Došen (Specijalna Bolnica Arithera)

· Jasenka Čandrlić (Poliklinika Lege Artis)

· Martina Bienenfeld (Turistička zajednica grada Zagreba)

· Stjepan Orešković (Sveučilište Harvard)

Poticanje još boljeg razvoja poduzetništva u Hrvatskoj, zadržavanje visokokvalitetne radne snage te poticanje na povratak, glavne su teme kojima će biti posvećen poduzetnički panel pod nazivom „Poduzetništvo – put do hrvatskog blagostanja – Izvozimo znanje, a ne ljude“  na rasporedu je u subotu, 30. lipnja od 14:00 do 16:00 sati.

Prezentacije na panelu će održati slijedeći predavači:

· Berisalv Sokač  (Run Croatia)

· Marjan Jakobac (UP Energy Beverages)

· Marko Emer (Moj-eRačun)

· Hrvoje Kapetanović  (Undabot)

· Fran Mikuličić (fm Consulting)

· Ivan Ćosić  (LjetoINCroatia)

· Vitomir Tafra (Obrazovna grupa Zrinski)

· Ognjen Bagatin (Poliklinika Bagatin) 

Surađujmo na razvoju ozračja koji pogoduje poslovanju i boljoj poslovnoj klimi te probudimo u mladima ljubav prema poduzetničkom djelovanju uz Vaš uspješan primjer. Zajednički nam je cilj spriječiti iseljavanje visokoobrazovane i kvalitetne radne snage te pozitivnim primjerima uspješnih hrvatskih poduzetnika potaknuti ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Pozivamo Vas da svojim prisutstvom pridonesete aktualnosti, zanimljivosti, kvaliteti i uspješnosti ovog kongresa.

Lipanj 2018.

 

ADSense_04