ADSense_02


UDRUGA ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA „PERSPEKTIVA“ – LIPIK: ŽENSKA PERSPEKTIVA


Četvrtak, 09 Kolovoz 2018

*Udruga je pokrenula regionalni projekt „Ženska perspektiva“ kako bi poduzetnicama iz nerazvijenih područja Hrvatske pomogla u razvoju i jačanju njihovih poduzetničkih aktivnosti

Udruga za razvoj poduzetništva „PERSPEKTIVA“ iz Lipika osnovana je sa ciljem kako bi se poduzetnicima kroz razmjenu međusobnih iskustava i dodatno neformalno obrazovanje omogući suočavanje sa svim poduzetničkim izazovima. Osobnim razvojem članova udruge i prepoznavanjem potreba Udruga je svoj fokus i cilj djelovanja usmjerila na promicanje održivog razvoja (gospodarski razvoj, zaštita okoliša i društvenu pravednost). Navedeni cilj planira se ostvariti kroz aktivnosti socijalnog (društvenog) poduzetništva isticanjem pozitivnih primjera u zajednici. Također, isto toliko važnog poticanja osobnog razvoja kroz stjecanje novih znanja i vještina.

Personalizirani program

Stjecanje novih znanja i vještina iz područja poduzetništva, bilo da se radi o znanjima i vještina iz područja ekonomije (marketing, upravljanje, financije, računovodstvo i dr.), ili o socijalnim vještinama (aktivno slušanje, verbalno izražavanje, prezentacija, timski rad, rad s teškim ljudima, kreativnost, samoinicijativa, proaktivnost i sl.). S obzirom da je poduzetništvo interdisciplinarno i ne postoji cjelovito formalno i neformalno obrazovanje koje bi to moglo pružiti, moguće je ponuditi više personaliziran program osobnog razvoja iz područja poduzetništva. Upravo tim smjerom, članovi udruge i sami poduzetnici, osmislili su da udruga za razvoj poduzetništva bude poveznica između potreba i mogućnosti svakog pojedinca.

Nova perspektiva za žene u nerazvijenim područjima

U sklopu projekta Nova perspektiva za žene u nerazvijenim područjima - „Ženska perspektiva“ želja je potaknuti daljnji razvoj poduzetničkih pothvata koji vode žene i to iz posebnih područja kao što su poljoprivredna proizvodnja, agroturizmom, izrada rukotvorina i suvenira.

Profil poduzetnica za prijavu u projektu:

-Poduzetnice koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom odnosi se na proizvodnju koja ima gotov proizvod za daljnju prodaju, bilo da se radi o proizvodnji sira, vina, ulja i ostalih proizvoda koji su već upakirani i mogu se prodavati kao gotov proizvod. 

-Poduzetnice koje se bave agroturizmom, tj. bilo kakav oblik agroturizma od kušaonica (poljoprivrednih proizvoda) do iznajmljivača smještajnih kapaciteta (apartmana, kuća za odmor i kampova, kušaonica)

-Poduzetnice koja se bave rukotvorinama izradom suvenira baziranih na tradiciji i s elementima narodnih nošnji i dodacima i/ili tradicionalnim proizvodima koji se koriste u domaćinstvu, a mogu imati funkciju suvenira.

Napominjemo da ćemo biti maksimalno fleksibilni kod izbora kandidatkinja za prijavu na projekt.

Veliki interes i potencijal

Iako u ovim nerazvijenim područjima Hrvatske postoji velik interes i potencijal žena za pokretanjem poduzetničkih aktivnosti, prepreku u njihovu ostvarenju čini niska kupovna moć lokalnog tržišta, nedostatak kapitala za financiranje projektnih ideja, ali i nedovoljna informiranost, znanje i vještina samih postojećih i budućih poduzetnica. Temeljem tih spoznaja nastao je projekt „Ženska perspektiva“ koji ima za cilj pomoći ženama poduzetnicama, bilo da su već osnovale svoj OPG, obrt ili trgovačko društvo ili da su članice OPG-a, te planiraju registrirati svoj poslovni pothvat.

Osnovni cilj ovog projekta je da poduzetnicama pomognemo otvoriti nova tržišta na način da im osiguramo prodaju vlastitih proizvoda kroz zajednički proizvod i to na tržište poslovnih darova i internetske prodaje. S obzirom da su to dva tržišta na kojima se može postići puno veća cijena i puno veća potražnja nego na lokalnom tržištu, a samim tim i puno veća zarada.

Motivacijska radionica - Vinkovci

Provode se motivacijske radionice

Na radionicama se predstavljaju mogućnosti koje projekt pruža ženama poduzetnicama te kroz direktnu komunikaciju, potencijalnim kandidatkinjama, pružaju se svi potrebni odgovori, kako bi se potencijalne kandidatkinje lakše odlučile na sudjelovanje u projektu. Želja nam je ovim projektom maksimalno izaći u susret našim poduzetnicama jer smo svjesni činjenice da drže tri ćoška kuće i još se bave poduzetništvom te da nemaju previše slobodnog vremena. Stoga im želimo dati znanja i vještine koje će im koristiti u svakodnevnom životu i pomoći ima da budu što uspješnije.

Motivacijske radionice se organiziraju u suradnji s našim partnerima, a to su razvojne agencije i lokalne akcijske grupe (LAG). Do sada su održane motivacijske radionice u Otoku u suradnji s Otočkom razvojnom agencijom „ORA“ i LAG-ovi Šumanovci, Bosutski niz i Srijem. U Vinkovcima 7. lipnja organizator je bila Regionalna razvojna agencija Vukovarsko srijemske županije. 20.lipnja u Osijeku se održala u suradnji i sjedištu Razvojne agencije Slavonije i Baranje, a u partnerskoj suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Upravnim odjelom za regionalni razvoj, LAG-om Roda sa sjedištem u Antunovcu i Centrom za poduzetništvo Osijek.

21. lipnja u Erdutu, održana je motivacijska radionica za žene poduzetnice kako bi se podržalo njihovo aktivno uključivanje u projekt. Radionica je organizirana u partnerstvu s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Vinarijom Erdut i općinom Erdut. Domaćinstvo i konferencijsku dvoranu pružila je Vinarija Erdut u obnovljenom prostoru dvorca plemićke obitelji Adamovich- Chech.

Motivacijska radionica održana je 27. lipnja u Iloku, 29. lipnja u Kutini u sjedištu LAG-a Moslavina, u Sisku u sjedištu SIMORA - Razvojne agencije Sisačko–moslavačke županije te u Topuskom, u hotelu Topusko u suradnji s Udrugom žena poduzetnica Banovine. Također će se motivacijska radionica i održati u srpnju u Općini Cerna za Dan Općine.

Osobno osnaživanje žena i afirmacija

Želimo privući žene za sudjelovanje u projektu sa područja sedam županija (Požeško-slavonska, Vukovarsko – srijemska, Bjelovarsko bilogorska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka i Virovitičko-podravska županija) obuhvaćenih projektom, koje su posvećene domaćice, uzgajaju voće i povrće, pripremaju razne gotove biološki zdrave proizvode, čuvaju kulturnu baštinu izradom rukotvorina i suvenira, a njihovo tržište je vrlo malo i izrazito lokalno. Projektom želimo afirmirati njihov ekonomski prosperitet i njihovim proizvodima i uslugama podići dodanu vrijednost. Osobno osnaživanje žena i afirmacija njihova gotovo svakodnevnog posla, mijenja pogled na ono što mogu doprinijeti u razvoju svoje zajednice, regije i u konačnici cijele zemlje. Ovim projektom poručujemo sudionicama da vlastitim usavršavanjem i modernizacijom svojih ekonomskih aktivnosti, a javnosti to pokazujemo, da se projektom doista doprinosi obiteljskom i gospodarskom oporavku Slavonije i ostalih nerazvijenih područja Hrvatske. 

Regionalni projekt „Ženska perspektiva“

Udruga je pokrenula regionalni projekt „ŽENSKA PERSPEKTIVA“ kako bi poduzetnicama iz nerazvijenih područja Hrvatske pomogla u razvoju i jačanju njihovih poduzetničkih aktivnosti. Riječ je o ženama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, različitim oblicima agroturizma, izradom rukotvorina te tradicionalnih suvenira i proizvoda korištenih u domaćinstvu, nastojeći na taj način očuvati hrvatsku gastronomsku tradiciju i kulturnu baštinu. 

Projekt je službeno započeo početnom konferencijom održanom 4. svibnja 2018. godine u dvorani Matis Absoliut, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb u kojemu je predstavljen projekt „Ženska perspektiva“, a održan je i panel pod nazivom „Domaćice svojih poslovanja“ u kojemu su poduzetnice iz Istre predstavile svoje poslovne modele kao i načine prodaje vlastitih proizvoda u zajedničkim košaricama.

Motivacijska radionica u Osijeku

Kako naše poduzetnice uspješno mogu odgovoriti izazovima novih ciljanih tržišta, mogućnostima zajedničkog nastupa i plasiranju zajedničkih proizvoda?

Poduzetnice će otići u Istru u posjet istarskim poduzetnicama da vide kako one ostvaruju zajedničku suradnju, kako one zajedno plasiraju i upakiraju svoje proizvode i kako su organizirane. Posjet Istri planiran je od ranih jutarnjih sati 12. listopada dok se povratak planira navečer 14. listopada i putuje se luksuznim autobusom koji će kretati od Vukovara i sakupljati poduzetnice u svim većim gradovima.

Nakon upoznavanja dobre prakse u Istri i stvaranja vizija razvoja poslovanja za vlastite poduzetničke pothvate poduzetnicama će se pomoći da kroz jednodnevne edukacijske radionice, koje će se održavati u zimskim mjesecima. Razvoj novih proizvoda, timski rad, prodajne i prezentacijske vještine, komunikacijske vještine, korištenje društvenih mreža u svom poslovanju, napraviti mini poslovni plan, a sve sa ciljem da nauče i razvijati vlastite i zajedničke, proizvode i usluge koje planiramo plasirati na nova tržišta. Samu provedbu i realizaciju tih ciljeva pomoći ćemo na način da kroz mentorski rad stručnjaka poduzetnika osiguramo uspješnu realizaciju u roku od 6 mjeseci. To znači da će poduzetnice moći pitati za savjet, tražiti pomoć u bilo kojem trenutku za razvoj svog poslovanja kojeg su postavile u svom mini poslovnom planu, te će im se pružiti sva moguća pomoć u ostvarivanju razvoj poduzetničkih pothvata poduzetnica te samim tim i ciljeva projekta.

Prijavite se!

Produžili smo rok prijave do kraja rujna 2018. ili do popunjavanja svih preostalih praznih mjesta. Prijava se predaje putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a izabrane poduzetnice ćemo pozvati za sudjelovanje u projektu i potpisivanje ugovora o suradnji. Broj poduzetnica je ograničen na 50 korisnica. Sve dodatna pojašnjenja i informacije pruža voditeljica projekta „Ženska perspektiva“, Slavonka iz Vukovara Dragica Karajić, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., telefon: 098/ 214 510.

Tekst pripremili:

Predsjednik udruge: Mr.sc. Tomislav Lneniček dipl.ing.

Voditeljica projekta: Dragica Karajić

Izvor: Časopis Poduzetnik, srpanj/kolovoz 2018.

 

ADSense_04