ADSense_02


KOJA SE VRSTA POSLOVNIH SUBJEKATA NAJVIŠE OTVARA I ZAŠTO?


Petak, 07 Rujan 2018

U prvih šest mjeseci ove 2018 godine – od 01.01. do 30.06. 2018.  otvoreno je ukupno 3.801 trgovačko društava i obrta. Najviše  je otvorenih jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) i to 2.465, a potom slijede društva s ograničenom odgovornošću  (d.o.o.) kojih je u navedenom razdoblju otvoreno 1.251. Obrta je pak otvoreno 85, ako je suditi po izvještaju   FINA-e i servisa Hitro.hr.

Ako se pitamo zašto se najviše otvara j.d.o.o. onda možemo pretpostaviti da ga  niska cijena temeljnog kapitala (10 kn), nizak trošak otvaranja (oko 800 kn),  oslobođenost plaćanja PDV-a čini  primamljivim. 

Samo gore ugrubo navedeni razlozi sigurno pobjeđuju nad obrtima (pa tko više želi svojom imovinom garantirati opstanak firme?) ili d.o.o. (npr. potrebno 20.000 kn temeljnog kapitala u novcu ili stvarima, cca 5.000 kn sporednih troškova otvaranja...) 

Ako ste novi i želite otvoriti svoju firmu onda dobro provjerite sve mane i prednosti bilo kojeg oblika jer ono što odgovara većini ne znači da odgovara i vama.

Rujan 2018.

Izvor: https://www.firmoteka.hr/

https://blog.firmoteka.hr/post/sto-se-otvara-u-Hrvatskoj

FIRMOTEKA.HR

Znati  kako je poslovala neka firma  - bilo da je vaš kupac, dobavljač ili konkurencija - bitna je  informacija koja utječe na  naš  poslovni uspjeh, htjeli mi to priznati ili ne. A na jednostavan i brz način  saznati kako je poslovala neka firma možete korištenjem  www.firmoteka.hr financijskog servira, i to BEZ plaćanja godišnjih licenci. Firmoteka je namijenjena mikro i malim poduzetnicima, kako bi im pomogla u svakodnevnom radu. Prikazi su jednostavni i prikazano je samo bitno pa ne treba biti ekonomske struke da biste razumjeli suštinu. Možete saznati koliki su prihodi, rashodi, dobit, broj zaposlenih, visinu obveza, visinu potraživanja… ukupno 18 ključnih podataka o nekoj firmi za donošenje ispravnije poslovne odluke. 

 

ADSense_04