ADSense_02


UMIROVLJENJEM PODUZETNIKA PRVE GENERACIJE NA TRŽIŠTU SE OTVARAJU DOBRE POSLOVNE PRILIKE ZA PREUZIMANJE VEĆ UHODANIH PODUZEĆA  


Ponedjeljak, 10 Rujan 2018

U razdoblju koje je pred nama, pod pritiskom godina i „zamora materijala“, može se očekivati povlačenje iz biznisa velikog broja poduzetnika koji su osnovali poduzeća 1990ih godina. Bit ćemo svjedoci prijenosa poslovanja (business transfer) koji će se u nekim poduzećima događati planski i pravovremeno, a u drugima pod utjecajem iznenadnih okolnosti, kao što su bolest ili smrt vlasnika uz rješenja koja će biti najbolja u „danim okolnostima“.

Prema istraživanju Business Transfer Barometar koje je proveo CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva 2015. godine u Hrvatskoj je oko 16.000 poduzeća s više od 170.000 zaposlenih čiji vlasnici bi trebali započeti planiranje prijenosa poslovanja.  U zapadnoeuropskim zemljama s dugom tradicijom privatnog vlasništva i poduzetništva  prijenosi poslovanja su uobičajeni procesi s već utvrđenom stopom (ne)uspješnosti i rizika. U europskim istraživanjima se navodi procjena prema kojoj 450.000 poduzeća s oko 2 milijuna zaposlenih svake godine prolazi prijenos poslovanja, gdje oko 150.000 poduzeća ne uspijevaju pronaći adekvatno rješenje zbog čega se u pitanje dovodi oko 600.000 radnih mjesta. Istraživanja također ukazuju da se prijenos poslovanja na članove obitelji odvija u 15-35%, dok je prodaja poduzeća opcija u više od 40% slučajeva.

Početkom ove godine CEPOR je proveo radionice u sedam hrvatskih gradova čiji cilj je bio potaknuti vlasnike poduzeća pred umirovljenjem na pravovremeno planiranje svoje izlazne strategije iz poduzeća. Na radionicama je sudjelovalo više od četiri stotine poduzetnika. Iako izazovnost prijenosa poslovanja prepoznaju vlasnici poduzeća čija djeca su zainteresirana i već uključena u poslovanje, još veći izazov predstoji pred onima koji žele prodati poduzeće. Za razliku od razvijenih zapadnoeuropskih zemalja, Hrvatska, poput drugih tranzicijskih zemalja, ima slabo razvijen sustav podrške za vlasnike poduzeća u ovom procesu (business transfer ekosistem). Nerazvijenost financijskih proizvoda za kupce uhodanih poduzeća, nepostojanje savjetodavne podrške za vlasnike mikro i malih poduzeća koji žele prodati ili kupiti poduzeće, izostanak kampanja za jačanje svijesti i složenosti i važnosti pripreme za prijenos poslovanja, te nepostojanje brokera i on-line platformi za spajanje prodavatelja i kupaca u segmentu malih poduzeća samo su nekih rupa u hrvatskom sustavu za prijenos poslovanja. 

Međutim, najveća razlika između sustava podrške za prijenos poslovanja u Hrvatskoj i razvijenijim zemljama je u tome što je kod nas vrlo malen broj onih koji su voljni i financijski sposobni za preuzimanje, odnosno kupovinu poduzeća. U Belgiji, primjerice, na on-line platformi regionalne agencije za prijenos poslovanja Sowaccess omjer između registriranih prodavatelja i potencijalnih kupaca malih poduzeća je 1:3. U Engleskoj, osoba koja želi postati poduzetnik prvo će otići na neku od on-line platformi i po kriteriju visine ulaganja, industrije i geografskog područja istražiti koja poduzeća su na prodaju, i preuzimanjem već uhodanog biznisa započet će svoju poduzetničku karijeru. Isto tako, kod donošenja odluke o rastu poslovanja na nekom drugom geografskom području, vlasnici poduzeća istražit će mogućnost i nerijetko radije preuzeti uhodani biznis i integrirati ga u svoje poslovanje, nego rasti organski. U razvijenijim zemljama, izlaznu strategiju iz poduzeća ne traže samo poduzetnici pred mirovinom, već i ranije kada osjete da mogu postići dobru cijenu za biznis koji su uhodali, a vide priliku u pokretanju novog pothvata ili investiranju u neke u kojima prepoznaju potencijal rasta. Poduzeće se često gleda kao skupina različitih resursa, od kojih su za kupca neki interesantni, a neki ne, pa se na taj način i dogovaraju preuzimanja i spajanja dijelova biznisa. I vrlo rijetko se može čuti da poduzetnik za poduzeće kaže da je „njegovo dijete“, već „projekt“ koji je imao svoju cilj i svrhu, nakon čije realizacije poduzetnik ide dalje, u nove projekte.

Čini se da će od svih praznina ili nedostajućih komponenti ekosustava za prijenos poslovanja u Hrvatskoj biti najveći izazov razviti svijest poduzetnika o poslovnoj prilici koja leži u preuzimanju već uhodanog biznisa, bilo kao poduzetnik početnik koji će na taj način započeti posao, ili poduzeće s potencijalom rasta koje će kroz akviziciju ostvariti brz i kvalitetan rast.

U cilju promocije i demistifikacije strateške odluke o rastu poslovanja kroz akviziciju drugog poduzeća, CEPOR, zajedno sa stručnjacima u području spajanja i akvizicija pokreće edukativni program pod nazivom KLUB KUPACA MALIH I SREDNJIH PODUZEĆA. Ovaj edukativni program nastao je izučavanjem nekoliko sličnih programa u razvijenim zapadnoeuropskim zemljama, ponajviše Belgiji, gdje već spomenuti Sowaccess sličan edukativni program provodi pet puta godišnje, već dugi niz godina. 

Edukativni program Klub kupaca malih i srednjih poduzeća je namijenjen vlasnicima poduzeća koji namjeravaju ili istražuju mogućnost kupovine drugog, već uhodanog poduzeća. Program se sastoji o šest poludnevnih radionica, na kojima će biti govora o razlici između organskog rasta i rasta kroz akviziciju, kako identificirati poduzeće koje želimo preuzeti, kako pokrenuti postupak pripreme za akviziciju. Nadalje, bit će riječi o ključnim koracima u procesu akvizicije, procjeni vrijednosti ciljanog poduzeća, dubinskom snimanju poduzeća, odnosno financijskom, poreznom i pravnom due-dilligence-u. Na radionicama će biti riječi i o tome što napraviti u prvih šest mjeseci post-akvizicijskog razdoblja, kako upravljati poslovanjem i uspostaviti kontrolu, kako prepoznati ključne probleme i pronaći rješenja u situaciji kada je potrebno ostvariti brze financijske učinke i integrirati poslovanje. I na kraju, govorit će se o različitim modelima financiranja akvizicije, od tradicionalnih do alternativnih izvora financiranja. 

Tijekom edukativnog programa svoje iskustvo s akvizicijama iznijet će poduzetnici: Petar Šimić – Primacošped, Davor Meštrović – Vodoskok, Sven Marušić – Span Grupa, Krešo Troha – Podatkovni centar DataCross i itSoft i Stiven Toš – Bomark Pak.

Teme radionica i svoje iskustvo u savjetovanju poduzetnika u procesu akvizicije prezentirat će stručnjaci za spajanje i akvizicije: Krešimir Sečak, Darijo Krešić, Andrej Grubišić, Andrija Garofulić, Danijel Pribanić, Roko Vodopija i Marko Galić. Voditeljica Kluba je Mirela Alpeza iz CEPORa.

Edukacija je organizirana uz potporu Akademije za poduzetništvo Europskog fonda za jugoistočnu Europu. Više informacija i prijavnice za sudjelovanje u Klubu mogu se pronaći na www.cepor.hr.

Rujan 2018.

 

 

ADSense_04