ADSense_02


POSLOVNE TAJNE KOJE NE MOŽETE NAUČITI U UČIONICI


Ponedjeljak, 29 Listopad 2018

Na dodjeli diplome važno je sjetiti se jedne stvari: fakultet je tek početak!

Dok hodate prema onome tko će vam dodijeliti diplomu i potom premještate svoju kićanku s jedne strane na drugu, pridružujete se zapravo mnogim prijateljima, kolegama i članovima obitelji koji su napredovali u visokom obrazovanju. I dok taj trenutak dodjele diplome poziva na slavlje, uskoro počinje sva realnost svijeta, a zajedno s tim i istine za koje na fakultetu nikada niste čuli.

Prije nego što pokrenete vlastitu tvrtku, evo pet tajni za koje niste mogli čuti u učionici.

1. Fakultet je kaotičan, posao je sistematičan

U priči o kornjači i zecu ne radi se o brzini, već o fokusu. Dok je tijekom fakulteta najvažnije reproducirati naučeno gradivo na finalnim ispitima, u budućnosti to više ne izgleda tako. Ne možete nigdje „nabubati“ kako uspjeti sa svojim sturtupom. Morate usporiti mahnit i kaotičan tempo te napraviti uravnotežen raspored i strategiju. Navikavanje na kontinuiran i naporan rad pomoći će vam da fino ugodite svoje menadžerske i poslovne vještine. Zapamtite, postati uspješnim poduzetnikom je maraton, a ne sprint!

2. Vaš glavni predmet više je od knjiškog znanja 

Jedan od najboljih uvida dobio sam slušajući objašnjenje svoje prijateljice, inače profesorice engleskog jezika, o dobrobitima njezina predmeta za studente u kasnijem životu. Ona smatra da, iako engleski nije ključan ili glavni predmet u nečijoj karijeri, ipak pruža priliku da se s pomoću njega netko nauči izraziti i artikulira svoje misli. Fakultet vas uči korisne vještine, ali na vama je da ih podignete na sljedeću razinu.

3. Nemojte zaboraviti svoje izborne predmete

Moglo bi se činiti da izborni kolegiji nisu toliko važni i da se koriste ponajprije kao izgovor za nešto drugo, no ti predmeti zapravo vam omogućuju učenje o nečem izvan vašega glavnog područja interesa i upoznavanje samog sebe u različitim aspektima. Ako ste pronašli neuobičajen predmet, filozofiju ili smjer koji vas je zainteresirao, nikako nemojte zaboraviti na to! Ponesite sa sobom u realni svijet ono što ste naučili i primijenite to u svome startupu.

4. Grupni projekti su produktivni

Siguran sam da ste navikli na „utege“ u grupnim projektima – na ljude koji ne rade ništa, ali dobiju istu ocjenu kao i oni najbolji. Nemojte se uzrujavati, to iskustvo možete pretvoriti u pozitivno tako što ćete zapošljavati prave ljude. Zapošljavajte pametno i koristite snagu pojedinca za jačanje grupe. Dobro liderstvo podrazumijeva sposobnost formiranja timova prema kompatibilnosti i komplementarnosti vještina. Negativno iskustvo rada u grupi upotrijebite za izgradnju boljih i učinkovitijih timova.

5. Znanje ne možete platiti

Fakultet je odlično mjesto za učenje, ali jedan od najvažnijih aspekata poduzetništva koji trebate shvatiti jest da ono zahtijeva kontinuirano učenje. Drugim riječima, škola uopće nije završena jer je nastavak vašeg obrazovanja i osobnog rasta od presudne važnosti. Najbolji način da to učinite jest čitanje, uključivanje u  lokalnu zajednicu i traženje savjeta drugih ljudi. Ako nemate vremena, uložite u audioknjige i naučite nešto novo, npr. dok putujete.

Autor: Adam Toren

Prijevod: J. P. 

Izvor: https://www.entrepreneur.com/article/226932

Foto: https://pixabay.com/

Listopad 2018.

ADSense_04