ADSense_02


Poljoprivredna proizvodnja u Beču – od smokava i čilija do mangulica


Utorak, 27 Studeni 2018

Glavni austrijski grad broji 630 aktivnih poljoprivrednih gospodarstava

Polovinu grada Beča čine zelene površine koje se ne koriste samo za aktivnosti u slobodno vrijeme nego i za poljoprivredu, što i nije baš karakteristično za jedan milijunski grad. Čak 630 poljoprivrednih gospodarstava u Beču obrađuje jednu šestinu ukupne gradske površine.

Samo u gradskim okruzima Simmering i Donaustadt svake se godine proizvedu 72.000 tone sezonskog povrća, a glavni je austrijski grad poznat i po svojim vinogradskim dobrima te uzgoju voća.

Održiva poljoprivreda više je od osamsto godina sastavni dio života bečkog samostana Schottenstift. I danas se tamo u tradicionalnom stilu proizvodi dvanaest sorti jabuka, jedanaest sorti trešanja, dvije vrste šljiva i višanja.

Poljoprivredno gospodarstvo obitelji Kölbl potječe još iz prve polovice 19. stoljeća, a danas se na njemu svake godine uzgoji čak petnaest različitih vrsta čilija. Čili papričice te različiti umaci, marmelade ili aromatizirana sol mogu se pronaći u direktnoj prodaji, trgovini samog gospodarstva te u različitim restoranima. 

Prva stabla smokve u Beču su posađena u ljeto 2006. godine, a danas na plantaži smokve u Simmeringu proizvodi pedeset različitih sorti ovog voća.

OPG Prentl jedino je gospodarstvo u Beču koje proizvodi bundeve iz kojih se proizvodi bućino ulje. U vinogradima mladog proizvođača Olivera Kamineka koji se u poljoprivredom počeo baviti 2010. godine osim vinove loze uzgajaju se i svinje mangulice, te druge rijetke vrste domaćih životinja poput sulmodolskih kokošiju.

© MA 49

Studeni 2018.

ADSense_04