ADSense_02


Postoji li za poduzetnike ravnoteža između posla i privatnog života?


Subota, 01 Prosinac 2018

U nekoj idealnoj projekciji svi želimo uvesti ravnotežu između posla i privatnog života, no kao što ste vjerojatno već iskusili, ova mitska ravnoteža rijetko se kad može doseći. Ova spoznaja može voditi k novom stresu, povrh svih drugih stresova, kao i osjećaju anksioznosti ili nezadovoljstva. Kako biste si olakšali snalaženje u raspravi o ravnoteži između posla i privatnog života, isključite se iz same rasprave i provjerite to pitanje sami sa sobom. U konačnici, na vama je da shvatite koliko čega najbolje funkcionira u vašoj životnoj situaciji, no ako vam je potrebna pomoć u pronalaženju ravnotežne točke, postoje i drugi koji su prošli taj put i koji vam mogu pomoći.
Evo triju savjeta koji će vam pomoći da razotkrijete mit o ravnoteži između poslovnog i privatnog života te pronađete točku koja vam najbolje odgovara.
Ako želite ravnotežu između poslovnog i privatnog života u prvih 36 mjeseci, dok još pokrećete posao, bit ćete na gubitku. - Gary Vaynerchuk
Kada prvi put pokrećete neki posao, vjerojatno ćete trebati napustiti ideju o ravnoteži između posla i privatnog života. To je ozbiljna tema za vas kao pojedinca, o kojoj biste trebali razmisliti na samome početku.
Obitelj, prijatelje i voljene osobe zadržite na svojoj strani kao potporu dok budete pod golemim pritiskom ili tijekom zastoja dok vam posao ne krene. Često počinjanje novog posla i, istodobno, novog odnosa, neće u realnosti ići zajedno jer će vaš posao zahtijevati većinu vašeg vremena, energije i mentalne posvećenosti.
Ako ste već u vezi, trebat ćete dobiti suglasnost i potporu partnera te taj pothvat učiniti timskim. U početnoj fazi, ravnoteža između posla i privatnog života može izgledati više kao 90/10, umjesto 50/50. Prepoznajte koji bi to bio omjer za vas osobno i poštujte tu svoju odluku.
„Nikad nisam upoznala čovjeka koji bi izričito rekao: 'Da, imam sve'. Jer, bez obzira na to što bilo tko od nas imao - i koliko smo zahvalni za ono što imamo - nitko nema sve!“
Sheryl Sandberg                                                      
Kako se vaše poslovanje razvija, raste i cvjeta, imat ćete više mogućnosti izbora te ćete odlučiti kako u vašem slučaju izgleda ravnoteža između posla i privatnog života. Kada to kažemo, imajte na umu da ćete, bez obzira na to što vam vaše poduzetničko putovanje donese, morati i dalje donositi odluke o tome tko će dobiti više – posao ili privatni život.
Ponekad će te odluke biti jednostavnije, a ponekad izazovnije. Ono što je važno jest da otpustite dio unutarnjeg pritiska koji osjećate da biste „imali sve". Možda je to moguće, ali rijetko kad možete imati istodobno sve.
Poduzetnički put uključuje kontinuirane procjene i preispitivanje procjena o najboljim dugoročnim odlukama koje se mogu učiniti u danom trenutku.
„Nikad nećete biti u potpunosti zadovoljni poslom ako niste zadovoljni i svojim životom.“
Heather Schuck
Bez obzira na to koliko vaš poduzetnički život zahtijevao od vas da mu se posvetite, poznavati i voljeti svoj život i pronalaziti smisao u svakome danu jest ono što će u konačnici pridonijeti najboljoj ravnoteži između posla i privatnog života. Zato je savjet da „radite ono što volite“ tako nevjerojatno važan.
Kada volite svoj posao i entuzijastični ste zbog onoga što svaki dan radite, osjećat ćete duboko zadovoljstvo. To uvelike uravnotežuje privatni život i posao jer dio onoga što biste radili tijekom svoga „slobodnog vremena“ jest upravo ono što radite tijekom posla.
Ostvarite najbolju ravnotežu tako što ćete svoju strast učiniti profesijom i ugodno se osjećati u ravnoteži koja najbolje funkcionira u vašem slučaju.

Autor: Matthew Toren
Prijevod: J. P.
Izvor: https://www.entrepreneur.com/article/235816
Studeni 2018.

ADSense_04