ADSense_02


Projekt „Ženska Perspektiva“: Učinkovit i personaliziran program osobnog razvoja iz područja poduzetništva


Petak, 04 Siječanj 2019

*Edukacija poduzetnica Ženske perspektive započela je u studenom 2018., prvim seminarom održanim u Topuskom te u Gradištu *Cilj projekta je iskoristiti njihov poduzetnički potencijal te im pomoći da iz proizvođača za vlastite potrebe izrastu u komercijalne proizvođače

Nakon završenog trodnevnog studijskog putovanja u Istru, 12.-14. listopada 2018. poduzetnice iz manje razvijenih krajeva sedam hrvatskih županija imale su priliku učiti na najboljim primjerima istarskih poduzetnica koje im mogu poslužiti kao putokaz, međusobnu razmjenu znanja, iskustva, učenja na obostranu korist i otvaranje mogućnosti poslovnog povezivanja. Teme, sadržaji, prezentacija istarskih poduzetnica definirani su zahvaljujući suradnji i konceptu voditelja projekta i dvaju udruga Udruzi poduzetnica BPW Pula i Udruzi Perspektiva iz Lipika što osvješćuje interes žena o poslovnim koristima koji proizlaze iz umrežavanja i dodatnog društvenog angažmana žena poduzetnica u RH.
Slavonske poduzetnica upoznale su tako niz proizvodnih i uslužnih djelatnosti od vlastitog uzgoja biljke do kozmetike, povezivanje proizvodnje ljekovitog bilja, destilacije i proizvodnje kozmetičkih proizvoda, stvaranje branda, proizvodnje i prodaje raznih vrsta sireva u kombinaciji s vlastitim restoranom, prijenos poduzetničkog znanja i iskustva iskusne slastičarke, tradicionalne slastice, očuvanje kulturne baštine, očuvanje izvornih hrvatskih delicija.
Ocjenu studijskog putovanja 51 poduzetnice su izrazile kroz upitnik ocjene koristi odgovarajući na pitanje kako je na viđenje pristupu njihovom poslu utjecala posjeta od dobivenih informacija, kvalitete prezentacija, kvalitete komunikacije, organizacije i izgleda gospodarstava koje su posjetile. Sumiranje odgovora s ponuđenim ocjenama od najviše 5 do najniže 1, rezultiralo je najvišom ocjenom 5 u 73% poduzetnica izražavajući da im je doživljena studijska posjeta promijenila pristup u viđenju vlastitog poslovanja.
Na otvoreno pitanje njihovog prijedloga za poboljšanje, poduzetnice su istaknule u svojim odgovorima da treba slijediti, jačati suradnju i udružiti se s istarskim poduzetnicama, da se međusobno trebaju bolje povezati i komunicirati, više družiti i sustavno razmjenjivati svoje poslovne situacije s kojima se suočavaju. U cilju bolje komunikacije projekt Ženska Perspektiva aktivna je grupa na FB društvenoj mreži.
Topusko, skupna fotografija

Seminari u Topuskom i Gradištu
Edukacija poduzetnica Ženske perspektive započela je prvim seminarom održanim 16. i 17. studenog 2018. u Topuskom u hotelu Terme na temu osnova poslovanja za grupu od 30 poduzetnica iz Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, a za grupu 30 poduzetnica iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije u Gradištu, 23. i 24. studenog 2018.
Tijekom profesionalne edukacije poduzetnice će usvajati poduzetničke vještine poput razrade projektne ideje i formiranja proizvoda, pripreme poslovnog plana, osnova financija i računovodstva te marketinga, kao i socijalne vještine poput komunikacije, upravljanja vremenom, vještina prezentacije, timskoga rada, rada sa zahtjevnim potrošačima i slično. Također im se predstavljaju novi trendovi u području ekoloških poljoprivrednih proizvoda.
Za grupu 30 poduzetnica iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije seminar na istu temu osnova poslovanja održan je u Gradištu u Snašinim kućarima, ruralnoj kući za odmor u seoskom domaćinstvu poduzetnice Marice Jovanovac i njezine obitelji. Budući da je Marica i sama uključena u aktivnosti projekta Ženska perspektiva ugostivši svoje kolegice na najbolji je način predstavila i pružila svoje usluge seminarskog prostora, smještaja, hrane i dobro organizirane obitelji koja je zaposlena u ovom seoskom domaćinstvu.
Pristup u edukaciji je interaktivan kako s voditeljima projekta tako i između predavača i poduzetnica gdje svaka poduzetnica dolazi sa svojim proizvodima koji su izloženi na stolu tijekom seminara, o njima se razgovara, oni se nude i kušaju. Predavač Osnova poslovanja je Zvonko Repač, konzultant s bogatim poslovnim iskustvom u realnom sektoru i vanjskoj trgovini.

Gradište, seminar

Projekt je okupio marljive i motivirane poduzetnice
Podsjetimo se, Projekt Nova perspektiva za žene u nerazvijenim područjima Hrvatske ili skraćeno „Ženska perspektiva“ provodi se kontinuirano od početka 2018. zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i radu u sektoru razvoja poduzetništva samog pokretača projekta mr.sc. Tomislava Lneničeka dipl.ing, predsjednika Udruge za razvoj poduzetništva Perspektiva, i prepoznate potrebe ljudi koji žive i rade na nerazvijenim područjima RH.
Članovi udruge Perspektiva eksperti u svojim područjima osmislili su koncept, a udruga za razvoj poduzetništva je poveznica između potreba i mogućnosti svakog pojedinca temeljena na spoznaji da treba ponuditi učinkovit i što je moguće više personaliziran program osobnog razvoja iz područja poduzetništva.
Projekt „Ženska perspektiva“ okupio je marljive i motivirane poduzetnice, majke, supruge koje sa svojom obitelji imaju registrirani gospodarski subjekt, a bave se poljoprivrednom proizvodnjom, agroturizmom i izradom rukotvorina i suvenira da ih se potakne na daljnji razvoj poslovanja stjecanjem novih znanja, socijalnih i poduzetničkih vještina, mentorstvom u poslovanju te osiguranje novog distribucijskog kanala internetske prodaje.
Projekt Ženska perspektiva prošao je na natječaju fondacije Coca Cola i za planirane projektne aktivnosti ukupno financiranje iznosi 250.000 $. Projekt će se provoditi dvije godine, 2018. i 2019. Ističemo da su sve projektne aktivnosti za žene korisnice projekta besplatne.
U provedbi podršku pružaju i lokalne partnerske institucije županije, gradovi, lokalne akcijske grupe te regionalne razvojne agencije bez ikakvih financijskih obveza.
Poduzetnice su pokazale za edukaciju velik interes jer imaju priliku predstaviti svoj osobni potencijal, stavove članova obitelji koje sudjeluju u poduzetničkim aktivnostima, prepreke s kojima se suočavaju, nedostatak povoljnog izvora kapitala jer ne mogu zadovoljiti kriterije obuhvaćene mjerama ruralnog razvoja, lokalno tržište na kojem trenutno posluju. Stoga je cilj projekta „Ženska perspektiva“ iskoristiti njihov poduzetnički potencijal te im pomoći da iz proizvođača za vlastite potrebe izrastu u komercijalne proizvođače i usvoje tržišna razmišljanja, poduzetničke i socijalne vještine za uspješno poslovanje.


Interaktivni pristup

Interaktivnim pristupom u edukaciji i treninzima poduzetnica postižemo jačanje ključnih socijalnih i poduzetničkih vještina koji se temelje na konkretnim primjerima poduzetnica korisnica projekta, njihovih proizvoda, usluga i obiteljskog poslovanja. To je posebice važno za kasnije stručno mentorstvo koje će korisnice projekta imati tijekom šest mjeseci u proljeće 2019. godine nakon što završi edukacija.

Dragica Karajić, voditeljica projekta i Tomislav Lneniček, predsjednik udruge

Nastavili smo sa seminarima

Tijekom prosinca 2018. godine nastavili smo sa seminarima na temu marketinga, prodaje te poslovnog povezivanja i umrežavanja za sve sudionice projekta u Topuskom 7. i 8.12.2018 i Novoj Gradiški 14. i 15.12.2018. u suradnji s LAG-om zapadna Slavonija.
Sve dodatna pojašnjenja i informacije pruža voditeljica projekta „Ženska perspektiva“, mr.sc. Dragica Karajić, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., telefon: 098/ 214 510.

Tekst pripremili:
Predsjednik udruge: Mr.sc. Tomislav Lneniček dipl.ing.
Voditeljica projekta: Mr.sc. Dragica Karajić
Siječanj 2019.
Izvor: Časopis Poduzetnik, prosinac 2018./siječanj 2019

ADSense_04