ADSense_02


Vizija i njeno stvaranje iz prakse hrvatskog poduzetnika


Utorak, 08 Siječanj 2019

*Ono što možemo učiniti danas, ne ostavljamo za kasnije. Pristup je to koji je poduzetnicima dobro poznat *Odlučnost, proaktivnost i brzina reakcije sastavni su elementi poslovnog uspjeha

„Vizija“, zamišljeno je rekao jedan hrvatski poduzetnik i lider, znan čitateljima ovog časopisa iz intervjua s njim iz nekog od prijašnjih brojeva. „Vizija što?“ pitao sam. „Moramo nešto učiniti s vizijom“, nastavio je, „Imam osjećaj kako smo sve postigli u ovoj staroj, stvorenoj prije pet godina i kako nas više ne inspirira na isti način kao prije“. „OK, sve jasno“, odgovorio sam i samo još pitao: „Tko sve želiš da sudjeluje u stvaranju nove vizije“? „Svi“, brzi odgovor bez imalo premišljanja, „Sav liderski tim. Uprava i svi voditelji. Ovo nije moja vizija, ovo je zajednička vizija. Tako smo postigli ovo sve do sada i samo tako ćemo postići ono što je ispred nas“. Ovaj razgovor odvijao se prije nepunih mjesec dana.

Priprema

Dobra priprema je pola posla. Nekad i više. Ono što možemo učiniti danas, ne ostavljamo za kasnije. Pristup je to koji je poduzetnicima dobro poznat. Odlučnost, proaktivnost i brzina reakcije sastavni su elementi poslovnog uspjeha. Prije pripreme postojala je i pred-priprema, nevidljiva oku promatrača. Redovite tjedne mini radionice liderskog tima s temama i fokusima vođenja sebe i vođenja drugih. Kada se pojavila ideja izrade nove vizije, liderski tim bio je potpuno spreman odraditi zadatak.

Priprema se sastojala od tri sljedeća ključna koraka. 

Prvi, na zajedničkoj mini radionici članovi liderskog tima jasno i glasno izrekli su svoja uvjerenja samog imanja, svrhe i korisnosti vizije. Transparentna, iskrena i direktna komunikacija, izgrađena na međusobnom povjerenju i razumijevanju dijeljenja iskustva zajedničkog liderskog rasta i razvoja ubrzala je proces, dovela do uključenosti članova i definiranja timske odluke. Zaključeno je kako vizija podržava razvoj organizacije, olakšava svakodnevno poslovanje i pruža osjećaj i smjera i izazova. Posao je mogao započeti.

Drugi, Uprava je odredila jasni ishod s dokazima ostvarenja. Što treba biti postignuto i kako ćemo točno utvrditi je li zadatak odrađen. 

Treći, svi članovi liderskog tima zaprimili su upitnik koji je svatko individualno ispunio. Svrha ovoga je da svatko da svoja razmišljanja i ono što smatra da je važno. Da svaki glas bude izražen, da svaka ideja izađe na svijetlo dana. „Koja 3 elementa (područja, fokusa, koncepta) smatrate da bi vizija morala sadržavati?“ bilo je prvo pitanje. Pored njega, što bi promijenili u viziji, što ubacili? U čemu sve želimo biti lideri? Kako želimo da nas doživljavaju naši klijenti i što da o nama priča naša konkurencija? Što sve nam je važno u svezi naših djelatnika i nas puni pozitivnom energijom kad razmišljamo o viziji? Koji su to vrhunci koje smo odlučni osvojiti? Na samom kraju, pitan je liderski tim što je svakom od njih potrebno da bi mogli vjerovati u viziju i poistovjetiti se s njom.

Subota

Određena je prva sljedeća subota kao cjelodnevna radionica za izradu nove vizije. Uvod u dan i poticanje misaonog procesa izvela je jedna voditeljica, članica liderskog tima koja je izvrsno obradila glavne lekcije iz knjige „The Founder's Mentality“ i kroz primjere izazova iz svakodnevnog poslovanja pokazala što još se može unaprijediti, kako još se može biti bolji i uspješniji. Iza toga, svi prisutni, voditelji, Uprava i CEO su, abecednim redom kako bi se naglasila jednakost svakoga tko sudjeluje, prezentirali svoje odgovore iz upitnika i pojašnjavali na što su stavljali fokus i zašto. Drugi su zapisivali ideje koje su izlazile i perspektive na koje sami nisu obratili toliko pažnje. Velike staklene stjenke na vrhu jednog zagrebačkog nebodera bile su prekrivene samoljepljivim listićima različitih pogleda i prioriteta koji su već počeli poprimati oblik zajedničkog oblaka buduće vizije.

Liderski tim

Sljedeći korak bio je podjela liderskog tima u tri grupe i svaka grupa svojim sastavom bila je što različitija moguća. Različiti odjeli, različite stručnosti. Članovi s fokusom na ciljeve i brojke stvarali su sa članovima koji u fokusu imaju ljude i odnose. Svaka grupa imala je u prvoj fazi cilj izraditi širu verziju vizije, uključiti u nju sve elemente koji im se čine važnim. Tada su si grupe međusobno pročitale verzije i davale, kroz pitanja i diskusiju, povratnu informaciju. Ishod druge faze bio je, uz zaprimljeni feedback, izraditi svoju finalnu verziju. Jasnu, inspirativnu i fokusiranu. Ishod je postignut. Tri vrlo slične vizije. Jedna nadopunjuje drugu. Nekoliko dana će se 'prespavati' i pustiti dojmove da se slegnu i na sljedećoj svojoj radionici, liderski je tim, kroz analitički pristup prema dogovorenim kriterijima, objedinio ključne smjerove i poruke i donio novu smjelu odluku o svojoj budućnosti. Zajednički donio za zajedničku budućnost.

„Nikad ne bismo bili ovo što smo sada da nismo imali našu misiju i viziju“, mnogo puta je rekao, „one su nam davale i svrhu i cilj“. „A sada, s ovakvim liderima koje imamo, njihovom uključenosti, stavom i pristupom koji imaju, samo nebo je granica“. 

Fran Mikuličić, MBA

Siječanj 2019.

Izvor: Časopis Poduzetnik, prosinac 2018./siječanj 2019.

ADSense_04