ADSense_02


Jubilarni Business Café protekao u znaku kulture uspjeha


Petak, 25 Siječanj 2019

Poslovni event idejne začetnice Kristine Ercegović, Business Café, ušao je u svoju devetu godinu, a 24. 1. u Hotelu Academia u Zagrebu, na 50. izdanju BC-a, nastupili su brojni govornici, uglavnom poduzetnici, odabrani prema kriteriju atraktivnosti prethodnoga nastupa po odabiru publike. 

Među mnoštvom uspješnih poduzetničkih priča, pozornost publike svakako je privukao jedan od trenutačno najtraženijih poduzetnika u HR, ujedno i investitor, autor bloga Eclectica, pokretač STEM revolucije, osoba zadužena za buđenje Varteksa i nekih drugih pokleklih hrvatskih tvrtki - Nenad Bakić. Objašnjavajući tajnu kulture uspjeha, Bakić je izdvojio upornost, kao veoma važnu sastavnicu ličnosti, zatim strast za kreacijom i inovacijom te neustrašivost pred rizicima. Naveo je onu poznatu da su ljubav i zavist dvije najjače emocije, no zavist mu se prema američkom konceptu čini pozitivno motivirajućom jer je doživio da kad u Americi netko nekom zavidi, onda to nije rušilački moment, nego stvaralački. Zavist bi trebala ljude potaknuti da sustignu uspjeh onoga komu zavide. Opisao je, među ostalim, svoje početke 1997., neke neslavne pokušaje biznisa, svoju filozofiju ulaganja u nekretnine, svoj koncept liderstva, važnost učenja na pogreškama, svoj način odabira suradnika i sveukupnoga poslovanja. Za Varteks, kojem je trenutačno na čelu i podiže ga iz pepela, predviđa uspješnu budućnost, a zbog svog zaraznog optimizma i strasti za poslom dobio je mnoge pohvale iz publike. Kao najvažnije za uspjeh u današnjem svijetu naglasio je jednaku dostupnost znanja svima. Osobine koje traži od suradnika su ponajprije etičnost i motiviranost, a za sebe kaže da voli učiti na svojim pogreškama te uspijeva sve stići jer „brutalno delegira posao“. Nakon Bakićeva nastupa publika je na modnoj reviji mogla vidjeti najnoviju Varteksovu kolekciju za poslovne žene i muškarce. 

Event je otvorila dr. sc. Gordana Nikolić, vlasnica i dekanica prve visoke poslovne škole PAR u Rijeci, koja  nekada davno nije mogla niti slutiti što će joj sve donijeti ostvarenje njezina sna – pokretanje škole, za što je dosad nagrađena brojnim priznanjima. Njezina poruka glasi: „Usudite se željeti!“

Irena Orlović, pokretačica i vlasnica izdavačke kuće Harfa iz Splita opisala je svoje inspirativno poduzetničko iskustvo u kojem je kao majka djevojčice s poteškoćama u razvoju odlučila ne prepustiti se žrtvi, nego preuzeti situaciju u svoje ruke i podijeliti s drugim roditeljima sve znanje iz moderne neuroznanosti putem knjiga koje pronalazi, prevodi, piše i objavljuje u svojoj tvrtki, a u bližoj budućnosti planira otvoriti prvu „zelenu“ osnovnu školu u Splitu, koja će njegovati dječji razvoj prema najboljim socioemocionalnim programima u svijetu. U svom poslu doživjela je uspjeh kad je shvatila kako mora što više delegirati poslove.

Bračni par uspješnih marketinških stručnjaka dizajner Nikola Žinić (Bruketa&Žinić&Gray) i PR-ovka Manuela Šola (Komunikacijski laboratorij) od svog proteklog nastupa na BC-u dobili su dijete i tijekom besanih noći, smišljali su nove poduzetničke pothvate. Žinić je rekao da suradnja s njegovom tvrtkom zahtijeva pristojan budžet, ali on ipak nije presudan kad je riječ o društveno-odgovornim projektima ili onima koji uključuju poseban izazov i inspiraciju.   

Davorin Štetner, poduzetnik i investitor (Kreator grupa), u životu se vodi optimizmom, naglašavajući da uvijek sve ovisi o pojedincu koji kao gruda može narasti i mijenjati sistem. Business Café smatra iznimno korisnim i pozitivnim eventom koji je tijekom godina spojio mnoge poslovne ljude i s kojeg su krenuli mnogi uspješni projekti.

Josipa Maslać Petričević, kapetanica tekstilnog obrta „Naftalina“ i predsjednica ženskog nogometnog kluba „Dinamo“, prošla je različite faze u svojoj karijeri, ali nikad nije odustala. Vodi se onom poznatom da je važno svaki put ustati nakon što padneš. 

Ivana Ninčević Lesandrić, saborska zastupnica, nada se i promiče usklađivanje zakonskog okvira sa stvarnim potrebama poduzetništva. Bruno Šimleša nakon 17 godina pisanja knjiga i tekstova u različitim medijima napokon može živjeti od svoga rada. Tomislav Car, vlasnik tvrtke Infinum, imao je jako uspješnu 2018. godinu, i privatno i poslovno. Njegova je tvrtka, naime, protekle godine zaposlila 70 novih ljudi, a on osobno odlučio je, među ostalim, ulagati u mladog inovatora iz Karlovca Alberta Gajšeka. Ekrem Dupanović, vlasnik tvrtke Media marketing iz Sarajeva, od prošlog BC-a objavio je četiri stručne knjige, naglasivši da mu je Business Café i knjiga Kristine Ercegović „Najjači si kad si svoj“ puno pomogla u poslovanju. Tvrtko Gačić, mladi farmer iz Strizivojne, najavio je pokretanje svojih novih projekata i brendova, napominjući koliko je važno voljeti i vjerovati u ono što radiš, nakon čega je samo nebo granica. Posljednja je nastupila Alis Marić, blogerica na portalu Čitaj knjigu, s preporukom nekoliko inspirativnih knjiških naslova iz svoje privatne biblioteke. Ona je od svoje velike ljubavi – čitanja – stvorila poduzetničko čudo, neumorno sa svima dijeleći ideju o važnosti čitanja u životu, ali i u poslu.  

Jubilarni 50. Business Café imao je i humanitarnu notu. Sredstva od ulaznica donirat će se Portalu dobrote, a idući event održat će se na istome mjestu 21. ožujka u 18 sati s novim gostima.

Časopis Poduzetnik

Siječanj 2019.

ADSense_04