ADSense_02


Ovo su najvažnije lekcije moje prve godine poduzetništva


Petak, 25 Siječanj 2019

Krajem 2018. godine proslavila sam prvu godinu samostalnog poduzetništva kojom sam i više nego zadovoljna. Konekta je rezultat moje potrage za načinom kako da realiziram svoju poslovnu i životnu svrhu, a to je pomaganje drugima da nađu svrhu i ostvare potencijal, da stvore ili nađu posao koji žele ili pak da vrate tvrtku na put uspjeha.

U procesu brušenje svoje poduzetničke ideje, nisam se jednom zapitala – što mi treba kako bi bila uspješna poduzetnica? Educirala sam se, informirala, testirala, razvijala. Danas, na tjednoj bazi dobivam barem po jedan upit ljudi koji žele pokrenuti svoj biznis. Ne navedu ni otkuda su, ni čime se planiraju baviti, nema tu puno priče.  Pitanje je samo jedno – “Možete li mi poslati gotov poslovni plan koji će “proći na HZZ-om natječaju za mjere samozapošljavanja”.

Vjerojatno poneseni sa 55.000 kn poticaja, zanima ih samo da im “poslovni plan prođe”. Ne razrade svoju poduzetničku ideju kako treba, ne steknu potrebna znanja da bi taj biznis opstao i nakon godinu dana potpore strmoglave u neuspjeh. “Državo – maćeho!” Brzoplete odluke danas su vrlo skupe. Po analizi medija od prošlog tjedna, zatvaranje tvrtke koštati će vas oko 35.000 kn. Dovoljno razloga da ipak stvari napravite kako treba, zar ne?

Evo nekoliko moji naučenih lekcija iz vlastitog poslovanja, ali i iz bogatog iskustva mentorstva poduzetničkih ideja mojih klijenata:

1. Dobar plan i strategija

Nije usamljen slučaj da mi se jave poduzetnici koji su već otvorili tvrtku, a tek onda počeli promišljati “što sad”. Nije kasno, ali svakako preporučujem da si uzmete dovoljno vremena i dobro istražite tržište, napravite poslovni plan koji ćete moći slijediti i koji će vam biti orijentir (a ne da ga napravite onako usput, reda radi). 

Posljednjih 18 godina razvijam uspješne poslovne priče (projekti, organizacije, tvrtke, poduzetnici). Kada sam pokrenula Konektu, iza mene je bilo nekoliko mjeseci istraživanja, postavljanja ciljeva i planova te razvoja strategije. Jer drugačije ne ide. Napravite dobre temelje, a tek onda gradite, jer će vas svaka greška ili propust koštati vremena i novaca. 

2. Vjera u sebe i ono što radimo 

Ako ne vjerujemo u sebe, kako možemo očekivati da će bilo tko drugi imati povjerenja u nas, kupiti naš proizvod/uslugu ili pak prepoznati naš rad? Trebalo mi je vremena da shvatim kako je «strpljivo čekanje da drugi primijete moj rad i kvalitete i u međuvremenu se ne “namećem”» jednako nadanju dobitka na lotu.  Možda se desi, a možda i ne. 

I to je stav koji trebamo promijeniti ako želimo biti uspješni. Iz vlastitog iskustva znam – to je proces. Meni je percepciju o samoj sebi promijenila CH-Q edukacija (Švicarski model upravljanja karijerom i kompetencijama) koje sam danas i trenerica. Do tada nisam uopće bila svjesna svojih vrijednosti, svojih potencijala i mogućnosti, iako sam imala bogato i vrijedno radno iskustvo.

Nađite način da spoznate sebe, svoje vrijednosti, svoje kompetencije, svoju životnu i poslovnu svrhu, jer to je jedini način da ostvarite svoje potencijale. 

3. Nemojte se sramiti istaknuti sebe i svoje usluge/proizvode/tvrtku – stvarajte svoj brand

Ako ćete pasivno čekati da vas primijete  možda nećete ostvariti željeni uspjeh, nećete moći živjeti od svog rada i na kraju krajeva – tvrtku ćete trebati zatvoriti (nadam se ne u dugovima).

Ako znamo našu vrijednost, ako znamo da je naš proizvod/usluga dobar i vrijedan, da ljudima pomaže, olakšava... ne smije nam biti neugodno prezentirati ga. Iako su možda i nas kroz život učili da trebamo biti skromne i ne se nametati, jednostavno moramo naučiti kako se prezentirati na svoj način, da se i dalje osjećamo dobro. Svrha brandiranja je da budete prepoznati, a bez toga uspjeha nema.

4. Prestanite same sebi stajati na putu

Iako nam se čine da prepreke dolaze izvana, najveća prepreka na svom putu ipak smo mi sami. Ako razmišljate o tome da pokrenete neki biznis, a znate i sami da Hrvatska nije baš Silicon valley - i još niste odustali, vjerojatno imate neke od gore spomenutih kompetencija potrebnih za postati uspješnom poduzetnicom. 

Napravite dobar plan, a ako na početku neće ići kako ste planirali, ne odustajte – mijenjajte strategiju a ne cilj. Tražite podršku od okoline i partnera – ako je ne zatražite, najvjerojatnije je nećete ni dobiti. Stavite i sebe u svoju to-do listu i nemojte si biti zadnji na njoj. 

Stalno se educirajte, povezujte i budite hrabri. 

Možeš, ako vjeruješ da možeš :)

Trebate poticaj?

Pridružite nam se na edukacijama u Konekti. 16.2. “Stvori (osobni) brand”, 16.3. edukacijski intenziv po CH-Q metodi “Teorija uspjeha: Ostvari svoje osobne i profesionalne potencijale”, dok edukaciju “Pokreni pravi posao” do travnja provodimo u formi individualnih edukacija.  

Autorica: Marina Kolar, Konekta, obrt za edukaciju i savjetovanje

Certificirana edukatorica Swiss Career Qualification programa za razvoj kompetencija i karijere (CH-Q metoda), profesionalna savjetnica i stručnjakinja za organizacijski razvoj i razvoj zajednice. 

www.konekta.hr

Siječanj 2019

Fotografije: pexels.com, Femel  i privatna arhiva

ADSense_04