ADSense_02


Kako učinkovitije delegirati u svome poslovanju?


Nedjelja, 27 Siječanj 2019

Za neke, delegiranje je lako, možda čak i previše lako. Za druge, koji su perfekcionisti, gotovo je nemoguće otpustiti čak i najmanji zadatak. Ako ste u ovoj drugoj kategoriji, vjerojatno vam se neće sviđati komentari koje čujete iza leđa da ste „control freek" ili „mikro-menadžer".
John Hunt, profesor londonske poslovne škole, ustanovio je kako samo 30 posto menadžera misli da mogu dobro delegirati, a njihovi podređeni smatraju kako je to samo jedan od njih troje. To znači da samo jedan menadžer od njih deset stvarno zna kako opunomoćiti drugoga.
Izazov je znati kako delegirati prave stvari, a ne one koje ne treba. Ako to ne učinite ispravno, bit ćete stalno u poslu, ali radit ćete na pogrešnim stvarima. Gotovo svaki poduzetnik treba unaprijediti svoje vještine na ovome području, stoga sam proveo neka istraživanja o osnovama dobrog delegiranja. Jan Yager je u svojoj knjizi „Work less, do more", istaknuo nekoliko ključnih koraka za učinkovito delegiranje, s kojima se slažem:
• Odaberite koje ste zadatke spremni delegirati. Trebali biste koristiti svoje vrijeme za  navažnije zadatke u vašem poslu i zadatke koje samo vi možete učiniti. Delegirajte ono što ne možete napraviti i što vas ne zanima. Na primjer, osobe koje nemaju smisla za tehnologiju, trebale bi razmotriti delegiranje rada na društvenim medijima, web stranicama i SEO aktivnostima.
• Odaberite najbolju osobu kojoj ćete delegirati. Slušajte i promatrajte. Doznajte kvalitete, vrednote i karakteristike onih koji će dobro obavljati posao ako ih delegirate da ga obave. To znači, dajte posao ljudima koji će ga dobro napraviti, a ne onima koji su najmanje zauzeti. Za to je potrebno zaposliti ljude s pravim vještinama, a ne one koji su najmanje skupi ili nekoga iz kruga prijatelja i obitelji.
• Vjerujte onima koje delegirate. Uvijek počinje s povjerenjem. Uz povjerenje, također morate, ljudima kojima delegirate, dati priliku da naprave posao na svoj način. Naravno, posao se mora obaviti dobro, ali vaš način nije jedini pravi put.
• Dajte jasne zadatke i upute. Ključ je postići pravu ravnotežu između objašnjavanja tolikog niza pojedinosti da počinjete vrijeđati slušatelja i nedovoljnog pojašnjenja toliko da osoba ne može shvatiti što se od nje očekuje. Sjetite se vremena kada ste i sami učili, kada ste bili početnik.
• Odredite datum završetka zadatka i sustav praćenja. Uspostavite određeni rok na početku, zajedno sa završnim eventom. Na taj način možete provjeriti napredak prije krajnjeg roka, bez nejasnih pitanja poput: „Kako ide?"
• Priznajte zasluge javno i pismenim putem. Ovo je najjednostavniji korak, ali jedan od najtežih mnogim ljudima da nauče. To će potaknuti lojalnost, pružiti stvarno zadovoljstvo kada se posao obavi i postati temelj za daljnje mentorstvo i ocjenu uspješnosti.
• Delegirajte odgovornost i autoritet, a ne samo zadatak. Menadžeri koji ne uspiju delegirati odgovornost zajedno sa određenim zadatkom, na kraju će se okrenuti svojim podređenima i obavljati neki njihov posao umjesto da bude obrnuto.
• Izbjegavajte povratno delegiranje. Neki članovi tima pokušavaju vratiti zadatak natrag šefu ako se ne osjećaju ugodno ili pokušavaju izbjeći odgovornost. Nemojte ga prihvatiti osim u ekstremnim slučajevima. Dugoročno gledano, svaki član tima mora naučiti posao ili otići.


Skoro svatko tko je razvio svoj startup s jednim zaposlenikom do velike tvrtke s mnogo zaposlenika, borio se s otpuštanjem zadataka. S druge strane, lideri koji dolaze iz velikih tvrtki u startup, imaju tendenciju previše delegirati što rezultira visokim troškovima i nedostatkom kontrole.
Konačno, svaki poduzetnik mora ostaviti po strani svoj strah od delegiranja. Ako to učinite ispravno, kao što je gore navedeno, svaki zadatak će vjerojatno biti učinjen bolje nego što biste to sami mogli učiniti. Jedina stvar koju ne možete delegirati jest ono što zaista morate sami učiniti. Takav zadatak koji može učiniti samo osoba koja je za njega zadužena i odgovorna, a to ste vi sami.
Autor: Martin Zwilling
Prijevod: J. P.
Izvor: https://www.forbes.com/sites/martinzwilling/2013/10/02/how-to-delegate-more-effectively-in-your-business/#60ba06f669bc
Siječanj 2019.

ADSense_04