ADSense_02


Kako koristiti glazbu da biste bolje radili?


Ponedjeljak, 28 Siječanj 2019

Volim glazbu. Glazba u autu. Glazba pod tušem. Glazba svugdje.

Ali glazba mi je najvažnija kada radim kod kuće za svojim radnim stolom. Koristim glazbu do bi me dovela u najbolji mentalni sklop za ono što trebam raditi. Imam girl-power popis pjesama kada mi je samopouzdanje nisko dok se upuštam u novi projekt. Često slušam Coffy shop jazz listu sa stranice Spotify  kada radim na nečemu posebno stresnom. Tu je i beskrajni niz mojih omiljenih glazbenika koje slušam kada imam težak dan.

Odavno znam da volim glazbu, ali nisam znala da iza tê moje ljubavi stoji znanost. Nedavna studija o glazbi i mozgu istraživala je utjecaj glazbe na ljudski mozak. Jedna skupina dobila je blokatore opioida (oni ometaju sposobnost mozga da osjećaju zadovoljstvo) dok je kontrolna skupina dobila placebo. Ustanovljeno je da je prva skupina mnogo manje uživala u glazbi od one koja je dobila placebo. To znači da glazba ima učinak na ljudski mozak sličan onome kakav pruža ukusna hrana ili opijati, zaključili su istraživači.

To ima smisla. Ali tî učinci nisu nužno kompatibilni s poslom i radnom atmosferom. Počela sam se pitati umišljam li možda kako mi glazba pomaže da budem produktivna. Ispada da je, kao u svemu, za učinak glazbe na produktivnost potrebno naći pravu ravnotežu.

Evo kako naći tu ravnotežu.

Odaberite glazbu bez teksta kada se stvarno morate usredotočiti:

Studije su otkrile da vas slušanje glazbe praćene tekstom, u vrijeme dok završavate pisane zadatke, može učiniti manje produktivnima. U jednom istraživanju, razumljiv je govor u pozadini  imao loš utjecaj na  učinak ljudi koji su obavljali poslove lekture i korekture dok nije imalo utjecaja na obavljanje osnovnih matematičkih zadataka.

Poslušajte upbeat glazbu pri radu na zadacima koji se ponavljaju:

Iako vas glazba može omesti u nekim od poslova, vrlo je korisna tijekom monotonih poslova ili zadataka. Istraživači sa Sveučilišta u Birminghamu u Velikoj Britaniji proučavali su radnike na pokretnoj traci i otkrili da ih glazba čini učinkovitijim. Studija je također primijetila da se radni učinak zaposlenika poboljšao kada su slušali glazbu koja je bila „živahna i dinamična“, za razliku od glazbe koja je imala stalan ritam.

Vaše omiljene pjesme korisnije su od onih koje vam se ne sviđaju (a one su mnogo korisnije od dosadne pozadinske buke):

Kirurzi su jedna skupina zaposlenika koji su došli u središte debate o glazbi na radnom mjestu. Kirurzi se moraju usredotočiti na delikatne zadatke, ali često rade u malim sobama u kojima rade glasni aparati. Tu nastupa glazba. Većina je studija otkrila kako  je glazba korisna za povećanje koncentracije kirurga. Posebice su primijetili da su se performanse najviše poboljšale kada su zaposlenici odabrali vlastitu glazbu u usporedbi s običnom pozadinskom glazbom.

I zadnje, ali ne i najmanje važno ...

Izbjegavajte slušanje nove glazbe:

Ne upadajte u zamku slušanja sjajne nove glazbe dok radite. Ja volim istovremeno obavljati više zadataka pa uvijek razmišljam: „Želim slušati ovaj novi album; uz to ću moći i raditi“. Ali tada sam najčešće postala vrlo rastresena. To je zato što mozak oslobađa dopamin kada učite nešto novo što pokazuju i istraživanja. Na to se vezuje i prethodno spomenuto istraživanje  kako „glazba utječe na mozak poput ukusne hrane i opijata“. Ako slušate nepoznatu glazbu, onda vaš centar za fokus u mozgu preopterećujete kemikalijama koje vas čine sretnima. Odjednom, vaš mozak više ne želi raditi i samo želi slušati novu glazbu. Dakle, spremite novu glazbu za svoj put do kuće.

Na kraju, poznajete sebe i svoj mozak bolje od bilo koga. Dakle, ako mislite da vas glazba odvlači od posla, maknite slušalice. A ako ste poput mene i mislite da vas glazba inspirira i nadahnjuje, onda pritisnite play i prijeđite na posao.

Autor: Samantha Harrington

Prijevod: J. P. 

Izvor: https://www.forbes.com/sites/samanthaharrington/2017/03/30/how-to-use-music-to-make-your-work-better/#95308b248a31

Siječanj 2019.

ADSense_04