ADSense_02


Zapošljavanje osoba s invaliditetom


Utorak, 05 Veljača 2019

Kada vaša tvrtka traži nove izvore talentiranih zaposlenika, mogli biste imati izvrstan uspjeh u pronalasku takvih osoba među populacijom koja je kronično zanemarena i nedovoljno zaposlena. Osobe s invaliditetom – pojam koji zasigurno obuhvaća širok spektar invaliditeta - suočene su sa značajnim raskorakom u zapošljavanju, navodi Američka udruga osoba s invaliditetom (AAPD). U istraživanjima AAPD-a iz prosinca 2013. godine utvrđeno je da postoji jaz od 30% u zaposlenosti među ljudima koji mogu sudjelovati na tržištu rada kad su uspoređivane osobe s invaliditetom s onima koje nemaju invaliditet. A uvodnik časopisa The Christian Science Monitor, koji je objavljen u kolovozu 2013., navodi dva izvora koja govore o tome kako su zaposlenici s invaliditetom predani i odani zaposlenici.


„Potraga za takvim talentima zahtijeva da uložite napor kako biste ih pronašli i da prilagodite radno mjesto tako da ono odiše dobrodošlicom“, kaže Steve Hanamura, osnivač Hanamura Consulting, Beaverton, Ore, tvrtke za liderstvo i inkluziju. On kaže kako mnoge tvrtke čine pogrešne korake kad je riječ o privlačenju i zadržavanju osoba s invaliditetom. Sljedeća četiri ključna savjeta mogu vam pomoći da izbjegnete pogrešne korake.

Počnite od svoje tvrtke. Kakva je vaša tvrtka i kako je možete prilagoditi zaposlenicima? Hanamura, koji je slijepa osoba, kaže da je tehnologija otvorila mnoga vrata za osobe s invaliditetom. Koje vrste poslova vaša tvrtka obavlja i koje su vam opcije na raspolaganju da biste napravili prilagodbe za osobe s tjelesnim invaliditetom? Dok radite planove, posavjetujte se s odvjetnikom kako biste bili sigurni da su uvjeti na radnome mjestu u skladu s aktima vaše države (u SAD-u je to Americans with Disabilities Act).

Pronađite resurse. Mnoge organizacije mogu vam pomoći da razumijete kako možete radno mjesto prilagoditi osobama s invaliditetom. SourceAmerica, Washington D.C., neprofitna je organizacija koja surađuje s tvrtkama da bi - za osobe s invaliditetom - zajedno stvarali mogućnosti zapošljavanja. Američka služba za pomoć pri zapošljavanju i resurse (EARN) osigurava tvrtkama pomoć pri zapošljavanju i zadržavanju osoba s invaliditetom, radi na programu za zapošljavanje studenata s invaliditetom koji je besplatan i ažurira bazu kvalificiranih studenata s invaliditetom koji su nedavno diplomirali, a na raspolaganju su za stalni ili privremeni posao. Poslovna mreža u SAD-u također nudi mnogo korisnih materijala za poslodavce koji žele zaposliti osobe s invaliditetom. Tvrtka Hire Heroes radi na zapošljavanju vojnih veterana, uključujući i onih s invaliditetom.

Shvatite izazove. Hanamura kaže kako poslodavci često ne razumiju da postoji  „vidljiv“ i „nevidljiv“ invaliditet. Poslodavci radno mjesto često lakše prilagode osobama s tjelesnim invaliditetom. No i za nevidljive poteškoće, kao što je poremećaj pažnje, potrebne su prilagodbe. To može zahtijevati nove načine upravljanja ljudskim potencijalima.
„Možda ćete morati napraviti neke tehničke zahvate u radnom prostoru da biste ga prilagodili osobi u invalidskim kolicima, dok ćete možda morati dati vrlo specifične upute nekomu s ADHD-om", kaže on. Možda ćete također željeti prilagoditi neka pravila na radnome mjestu. Na primjer, osoba s tjelesnim invaliditetom može imati dobrobiti od fleksibilnog radnog vremena da bi imala više vremena za rad ujutro ili za putovanje nakon popodnevne špice.

Opustite se. „Pogreške kao što je glasno obraćanje nekomu tko je slijep ili oslanjanje na nečija invalidska kolica, često se događaju jer se ljudi ne znaju ponašati u prisutnosti  osoba s invaliditetom“, kaže Hanamura. Ako ozbiljno želite stvariti inkluzivno radno mjesto, obratite se stručnjacima i iskoristite resurse u organizacijama koje rade na zapošljavanju osoba s invaliditetom. Razgovarajte sa svojim zaposlenicima i ako imate resurse, održite treninge svjesnosti o različitostima da bi se zaposlenici bolje upoznali s izazovima s kojima se suočavaju zaposlenici s invaliditetom.

Autor: Gwen Moran
Prijevod: J. P.
Izvor: https://www.entrepreneur.com/article/231731
Siječanj 2019.

ADSense_04