ADSense_02


MARTINA GRAČNER - ZAGREB


Subota, 19 Ožujak 2016

Od kada radim sama, puno sam naučila o sebi

*Samostalno radim dvije godine i znam da mi je to bila jedna od najboljih odluka *Mislim da je vrlo bitno biti proaktivan, uvijek prihvatiti nove izazove i ne bježati od promjena

Rođena sam u Zagrebu 1976. godine Završila sam srednju Hotelijersko-turističku školu, a kasnije višu Ekonomsku školu te prekvalifikaciju za računovođu. Nakon srednje škole godinu dana sam provela u inozemstvu, malo u Engleskoj, malo u Njemačkoj i usavršavala strane jezike. Danas imam svoju firmu koja se bavi računovodstvom i poreznim savjetovanjem. Samostalno radim dvije godine i znam da mi je to bila jedna od najboljih odluka.

Počela sam drugačije razmišljati
Odluka o pokretanju vlastitog posla u meni je postojala jako dugo, imam dojam da je vrijeme provedeno u inozemstvu za tu odluku bilo ključno. Kada ste sami kilometrima od svoje sredine gdje u početku nemate niti jedne poznate osobe, jednostavno počnete razmišljati drugačije (barem je za mene tako bilo).
U početku sam radila u jednoj velikoj firmi, koja se bavila trgovinom. Radila sam u nabavi i prodaji i puno naučila o procesu nabave i o komunikaciji s klijentima u prodaji. Nakon što sam u toj firmi provela pet godina ona je počela propadati. Bila je to onda ona tipična hrvatska priča promjene vlasnika. Naravno da sam se počela pripremati na traženje novog posla.
Moja majka je imala firmu i radila u računovodstvu, ali je već neko vrijeme bila u mirovini, a firmu je ostavila u "mirovanju". Kako je uvijek pričala da firmu želi ostaviti bratu i meni, počela sam o tome razmišljati. Dogodilo se da sam ostala trudna. Vrijeme porodiljnog sam iskoristila za prekvalifikaciju na samostalnog knjigovođu. Našla sam posao u jednom privatnom knjigovodstvenom servisu. Imala sam sreće jer mi je tadašnja šefica bila uvijek na raspolaganju za moja pitanja, a ja sam htjela učiti i učiti. Nakon sedam godina u toj firmi naučila sam posao i shvatila što želim promijeniti i kako bhi ja vodila svoj knjigovodstveni servis. Trebalo je samo dati otkaz i krenuti. Posao mi je tada bio siguran, ta mala obiteljska firma lijepo je radila. Meni je bilo dobro, a opet htjela sam nešto više. Moj suprug me podržavao isto kao i moji prijatelji, ali sam ipak od okoline puno slušala "Ma to ti je dobra ideja, ali tu imaš siguran posao, pa kud ćeš sad, pa nije vrijeme... "


Odlučila sam – pokrećem svoj posao
I neko vrijeme sam preispitivala svoju odluku. Imala sam par prijatelja koji su bili poduzetnici. Njihove priče su bile ohrabrujuće iako sam znala da im nije uvijek lako. Moji tadašnji klijenti su me podržavali, neki od njih su mi našli moje prve klijente.
Jedno jutro sam odlučila, danas ću dati otkaz i pokrećem firmu. Znala sam, ako to ne napravim da neću biti sretna i da ću stalno misliti o tome da sam mogla, a nisam. To me jako kopkalo. Rekla sam sama sebi: ako i ne uspijem, barem sam probala.
Volim puno čitati, pa sam počela čitati biografije uspješnih ljudi. Takve knjige su mi još danas vrlo inspirativne. Odlazim na razna poslovna događanja i konferencije. Na tim događanjima sam upoznala puno ljudi, neki od njih danas su moji klijenti ili prijatelji. Vrlo sam otvorena i komunikativna i nije mi problem upoznavati nove ljude.
Vjerujem da od bilo koje osobe koju sam upoznala mogu naučiti nešto novo. Upravo ta komunikacija s klijentima je jedna od bitnih stvari koju danas mijenjam u svojoj firmi. Za moj posao je važno da sam pristupačna, da klijenti imaju povjerenja u mene i što je najvažnije da me se ne ustručavaju pitati bilo što. Isto tako bitno mi je da shvate da sam ja njima podrška, da ću im uvijek pomoći oko bilo kakvih nedoumica i da ću pratiti razvoj njihove firme (u financijskom smislu), što će im kasnije olakšati neke odluke koje oni moraju donijeti kao poduzetnici.
Zbog toga je jako bitno svaki mjesec pratiti što se događa kod pojedinog klijenta. Ukratko, nisam ona tipična knjigovođa koju vidite svaki mjesec samo na pet minuta kako bi ostavili svoje papire. Volim pomagati ljudima, često me na raznim događanjima ostali poduzetnici pitaju za koji savjet (iako nisu moji klijenti) i ja im vrlo rado dam savjet. Isto tako volim popričati i s ostalim knjigovođama i razmijeniti iskustva. Ono što me trenutno ispunjava su moji zadovoljni klijenti, stalno učenje i rad na tome kako još bolje i kvalitetnije ispuniti svakodnevne zahtjeve. Kao poduzetnica sada uživam u svojoj slobodi, da mogu sama organizirati svoje vrijeme. Nakon dvije godine samostalnog rada, mogu reći da sve ide po planu. Posao se dobro razvija i raste. Klijenti još uvijek, kako ja kažem "nađu mene" putem preporuke, što puno znači. Danas se puno priča o ženama u poduzetništvu, moje iskustvo je da kao žena nemam nikakvih problema u razvijanju svoga posla. Smatram da su moja otvorenost, vječni optimizam pa i šarm ponekad ono što čini moje prednosti. Trebamo si više međusobno pomagati, ali onako iskreno, jer vjerujem da se to uvijek na neki način vrati.

Poticati mlade ljudi
Od kada radim sama, puno sam naučila o sebi. Mislim da je vrlo bitno biti proaktivan, uvijek prihvatiti nove izazove i ne bježati od promjena. Uvijek možemo više i iz svakog svog koraka naprijed naučiti nešto novo, pa makar to bio i krivi korak ponekad. Ako trenutno nismo zadovoljni znači da trebamo nešto promijeniti, izaći iz svoje "comfort" zone i krenuti.
Stoga, treba poticati mlade ljude kao primjerice s projektom "Biti bolji", potaknuti ih na vlastita razmišljanja tijekom nastavnog programa, osobito u osnovnim i srednjim školama. Iz vlastitog iskustva sa svojom djecom čujem da samo rijetki profesori imaju takav pristup i obično su kod takvih profesora najviše i zainteresirani. Bilo bi dobro i njih više pitati što oni misle o nekim temama iz javnog života, neke stvari i mi od njih možda možemo naučiti. Treba ih više poticati da sami razmisle o tome što žele, mislim da kod nas još uvijek većina razmišlja na način "netko drugi će mi pomoći". Danas je poduzetnicima početnicima teško, osobito onima koji kreću od nule. Financijski. kada krećete trebate razmišljati da za osnovne troškove samo prema državi trebate imati minimalno 1.000,00-1.500,00 kn svaki mjesec (ponekad i više), zaradili vi ili ne. Stoga prije takve odluke mislim da je bitno puno znanja, iskustva, samouvjerenosti i znati točno što se želi postići, uz dobro osmišljen plan. Kod takve pripreme uspjeh neće izostati. Moje mišljenje je da nije bitno jeste li žena ili muškarac u poslovnom svijetu, svatko od nas je poseban na svoj način i svatko od nas ima svoje prednosti i mane, samo je bitno da svoje prednosti znamo iskoristiti i staviti ih u prvi plan.


Podrška obitelji
Imam dvoje djece, Dominik ima 12 godina i Lara ima 10 godina. Zajedno sa suprugom Andrejom oni su mi najveća podrška (dok mi je suprug i najveći kritičar :))
Puno se družimo kao obitelj, prije pet godina kupili smo malu drvenu kuću u Pokupskom. To je naš mali raj i (kako volimo reći) odmak od užurbanog života u gradu tijekom tjedna. Skoro svaki vikend smo tamo. Priroda nam daje mir i kvalitetno vrijeme za obitelj. Tamo smo upoznali divne susjede s kojima se često družimo i opuštamo. Moram još spomenuti, obožavam skijanje. To mi je zbilja uvijek najbolji tjedan u godini, uz obitelj i veliko društvo.

Martina Gračner
Prosinac 2015.

ADSense_04