ADSense_02


BB – ZLATKO RABIK U TRGOVAČKOJ I KOMERCIJALNOJ ŠKOLI „DAVOR MILAS“ OSIJEK


Petak, 31 Ožujak 2017

NAKON BANKROTA ZLATKO SE NIJE PREDAO I PONOVO JE KRENUO U POKRETANJE PROIZVODNJE. USKORO OTVORENJE NOVE ZLATKOVE TVORNICE OBUĆE!

Danas je, u sklopu projekta „Biti Bolji-Be Better“ gost Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ Osijek bio Zlatko Rabik, poduzetnik iz Slatine koji je učenicima ispričao svoju poduzetničku i životnu priču, o tome kako je bankrotirao, ali i o novom pokretanju obućarske proizvodnje u bivšoj tvornici Uzor iz Slatine koja je nekada bila veliki proizvođač obuće i odjeće sa svojim prodavaonicama i robnim kućama u P. Slatini, Osijeku... Ovih dana obavlja posljednje pripreme za pokretanje proizvodnje, u njemu je zaista puno motiva i energije kako bi pokazao da nikada nije kasno krenuti u poduzetništvo. A učenici moraju biti spremni donositi svoje odluke iza kojih će stajati i kada im je najteže.

Sedamdeset učenika bilo je impresionirano s njegovom pričom i stavom prema bankrotu i novim životnim odlukama. Iskren i dug pljesak bio je znak da su bili zadovoljni s novim gostom. Malo je osoba koje su spremne javno ispričati svoj neuspjeh, kada ste uspješni onda je sve drukčije, onda godi biti u fokusu javnosti.

Zlatko Rabik, po zanimanju inženjer obućarske tehnologije ispričao je svoju poduzetničku i životnu priču, prepunu neobičnih događanja, uspona i padova.

Pričao im je o svojoj odluci da krene u ostvarenje svojih snova te kako se upustio u poduzetnički pothvat, o počecima u garaži pa do posjedovanja vlastite tvornice za proizvodnju obuće, što je bio neki logični put jer mu je miris kože i ljepila ostao usađen još od djetinjstva koje je proveo u Vukovaru uz oca koji je svoj radni vijek proveo u tvornici obuće "Borovo". Nije lako ispričati svoju životnu priču jer svi bi mi željeli da ona izgleda drugačije, ljepše...

Pričao im je o svojim snovima, naglom usponu, osvajanju tržišta, medijskom praćenju, ali i o svojim padovima, požaru i bankrotu. Zlatkova priča je bila prepuna emocija, a učenici su ga slušali s velikom pozornošću. Rekao je kako u životu, tako i u privatnom poslu ne teku uvijek med i mlijeko te često treba donositi ne baš lake odluke. Nakon svih nedaća koje su ga zadesile, nije se predao već se poput Feniksa izdigao iz pepela i nastavio svoj poduzetnički put, a učenicima je poslao poruku: "Nije bitno koliko puta klekneš, bitno je da se za jednu stepenicu više podigneš", a Zlatko je napravio upravo to! U trenutku kada se sve urušilo, odlučio je ostati u Hrvatskoj, osnovao je novu tvrtku pod nazivom "Zlatna nit. Uz niz mudrih i korisnih savjeta, ispričao je svima prisutnima i nekoliko anegdota na koje su se svi toplo nasmijali. 

Rekao je mladima kako životnog iskustva nikada nije previše i poručio im je: "Vjerujte u sebe i ako nešto čvrsto želite, učinite baš sve da vam nitko ne ukrade vaš san!"

Mi se u ime učenika i u ime redakcije časopisa Poduzetnik zahvaljujemo Zlatku jer je pokazao da se ne smije stati ni nakon pada, podići se i krenuti naprijed je nešto što bi svi mi u životu trebali primjenjivati u praksi.

Hvala učenicima što su ga pozorno slušali, hvala ravnateljici škole, hvala profesorici Petrović koja nam omogućuje da u školu dovodimo zanimljive goste.

Mirjana Glavaš

Vladimir Mihajlović

Ožujak 2017.

 

 

ADSense_04