ADSense_02


DARIJA PEROŠEVIĆ – VALPOVO: KADA TI ŽIVOT DA LIMUN, NAPRAVI OD NJEGA ONO NAJBOLJE - LIMUNCELLO


Subota, 07 Srpanj 2018

*Vjerujem kako se u životu ništa ne događa slučajno, pa tako i ovaj posao koji sada radim i njegov nimalo lijep početak *Po prirodi sam radoholičar, ideja mi ne nedostaje, volja je tu, borbeni duh također i svaki novi dan je novi izazov.

Odlučnu i kreativnu Dariju Perošević, poduzetnicu iz Valpova, upoznali smo prije nekoliko godina, a posebno nam je drago što unatoč svim nedaćama i životnim problemima koji su je zadesili nije odustala nego je postala još hrabrija i odlučnija. Upravo iz tog razloga odlučili smo nastavk njezine poduzetničke priče podijeliti s Vama, dragi naši čitatelji, na što je Darija rado pristala te nam ispričala: "Kada sam prije četiri i pol godine otvarala obrt, nisam imala u planu baviti se izradom suvenira, a kamoli oslikavanjem boca, o čemu tada nisam znala gotovo ništa. No, sve skupa je ispala jedna lijepa priča. Vjerujem kako se u životu ništa ne događa slučajno, pa tako i ovaj posao koji sada radim i njegov nimalo lijep početak. Sve je počelo izradom šeširića za boce, koji je zahtijevao bocu, boca punjenje, punjene dozvole i tako je krenulo. Do tada nepoznat svijet poduzetništva, postao je moja okupacija, a ljubav prema tom poslu rezultirala je novim idejama i proširenjem asortimana. Kako je vrijeme odmicalo, tako su se rađale ideje za oslikavanje i izradu suvenira s motivima grada Valpova jer sam vidjela da nedostaju na tržištu. Tako sam svoju ponudu obogatila podmetačima za čaše, magnetima, privjescima... Kako sam u međuvremenu od suvenira, napravila i poslovne poklone, u ponudi su i privjesnice (male kartice na boci) sa slikom kulturnih znamenitosti Valpova uz kratku priču o svakom od njih. Kako Valpova, tako i grada Belišća."

Djeca su mi najveći kritičari, ali i podrška

"S vremenom su se i djeca spontano uključila u posao, kako svojim kritikama, tako i pohvalama te prijedlozima. Sinovi Marko i Luka su više tehnička podrška, obojica studenti na FERIT-u, a na prijedlog kćerke Marije, uz čokančić oslikala sam i štamplicu s motivom slavonske šljive te ga upakirala kao "Set za šljivovicu". Njena ideja je bila promovirati stari slavonski običaj pečenje rakije, kroz izradu originalnog slavonskog suvenira, s pričom o tom starom slavonskom običaju. Kako se rakija u Slavoniji najčešće peče od šljiva te se uz nju veže svaki važan događaj od rođenja pa do smrti, činilo se prikladnim to sve složiti i ovaj stari slavonski običaj oteti vremenu zaborava.

Svoju ideju je prijavila na natječaju OBŽ za najbolju poduzetničku ideju te je bila jedna od nagrađenih. Ovaj set za šljivovicu se pokazao kao pun pogodak, a posebno sam ponosna na činjenicu u koje krajeve svijeta je otišao. Od Australije, Amerike, do skoro svih zemalja Europske unije (Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Njemačke, Poljske, Španjolske, Švedske, Švicarske...). Suveniri i poslovni pokloni su pronašli svoj put u inozemstvo, tako da u ponudi imam osim na hrvatskom, priču na engleskom i njemačkom jeziku. Raduje me što je nedavno, jednom studentskom razmjenom, moj suvenir kao poklon otišao i u Meksiko i Azerbejžan. Voljela bih izlagati na inozemnim sajmovima, gdje bi promovirala ne samo svoj rad, nego i Hrvatsku i Slavoniju, koja bi i na taj način još više privukla turiste u Slavoniju u kojoj vidim veliki turistički potencijal. Smatram kako ovaj kontinentalni dio Lijepe Naše još uvijek nije dovoljno prepoznat i nije ostvario svoj potpuni potencijal. No kako je današnje vrijeme, vrijeme kapitalizma, te više ne radimo jedan posao do kraja života, kao nekada naši roditelji, to ne vidim kao ograničenje, već naprotiv kao priliku za ostvarenje svojih potencijala i realizaciju mašte u djelo. Kako sam po prirodi radoholičar, ideja ne nedostaje, volja je tu, borbeni duh također i svaki novi dan je novi izazov."

Darija s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović i županom OBŽ Ivanom Anušićem

Svakodnevno osluškujem želje i potrebe tržišta

"Dugo vremena je trebalo da pronađem prikladno poklon pakiranje, odnosno kartonsku ambalažu, obzirom na to da svi proizvođači ambalaže uvjetuju veliku količinu, no uporno tražeći uspjeli smo pronaći dobavljača. Četiri godine rada urodile su proširenjem asortimana, raznim poklon pakiranjima koji su sve više prepoznati kao poslovni pokloni. "Set za šljivovicu" radim u četiri veličine: čutura 0,7 l s dvije ili četiri štamplice, zatim čokančić, štamplica i magnet, te čokančić i štamplica. Tehnika izrade je zlatotisak. Sav repromaterijal, od konca kojim heklam šeširiće, do boca, potrebnih boja i kutija, nabavljam u Hrvatskoj.

Svjedok sam svakodnevnim posjetima sve većeg broja turista našoj Slavoniji i Baranji, kojima nudimo raznu paletu suvenira, od najmanjih privjesaka i magneta, podmetača za čaše do raznih poklon pakiranja. Izrađujem i asortiman za svatove, odnosno šokačke šeširiće ili bijele šeširiće sa satenskom trakom u boji, a ponudu sam proširila s lovačkim i ribičkim suvenirima. Osluškujući svakodnevne potrebe i želje svojih klijenata, rađaju se i nova pakiranja, asortiman se mijenja, nedavno sam radila i bočice sa simboličnim natpisima, kako rođendanske tako i za godišnjice braka, koje uvijek izmame osmijeh i suze radosnice. Kroz sve ove godine, naravno bilo je i uspona i padova, ali evo sada mogu reći da sam zadovoljna asortimanom koji nudim, a isto tako vjerujem da neće ostati na tome, te da će se i dalje širiti, jer uvijek su tu neke nove ideje. Nažalost, još uvijek nemam stalno tržište koji bi donekle davao sigurnost, nego je to svakodnevna borba..."

Veliki turistički potencijal

"Potpora na koju sam naišla kroz dosadašnje četverogodišnje poslovanje je suradnja s bivšim gradonačelnikom Valpova gospodinom Leonom Žuljom, kada smo zajedničkim snagama osmislili izložbeni prostor u našem prekrasnom Centru kulture Matija Petar Katančić Valpovo, koji je najfrekventnije mjesto u gradu, obzirom da se u njemu nalazi istoimena glazbena škola, dvorana za razne priredbe i svečanosti, kao i gradska kavana. U vitrini se nalaze izložbeni primjerci suvenira s kontaktima svih izlagača kako bi turisti koji posjete naše Valpovo mogli i kupiti željene suvenire.

Osim potpore Grada Valpova, tu je i potpora Osječko-baranjske županije i našeg župana gospodina Ivana Anušića, koji čine sve kako bi promovirali nas male poduzetnike i grčevito se bore da zajedničkim snagama idemo naprijed jer Slavonija i Baranja imaju veliki turistički potencijal na kojem treba raditi i prezentirati ga. Ne sumnjam da ćemo u tome uspjeti, da je lako, nije, ali se može i idemo ka tome malim, ali odlučnim koracima."

Napravila sam svoj limuncello

"Često puta sam bila ljuta jer nemam zaseban radni prostor, nego je to kreativni nered u dnevnom boravku, ali taj nedostatak je rezultirao time da su se moja djeca Marko, Marija i Luka spontano uključila u posao, najviše svojim kritikama i pohvalama, te "sitnicama" koje su u određenom trenutku jako važne. Sada kada se okrenem i vidim da sam od onih malih šeširića i borbe sa zdravljem i životom, ipak uspjela nešto napraviti, drago mi je. Kako u šali znam reći, tumor na mozgu se smanjio i kako ima praznog prostora sada u glavi, to je za nove poduzetničke ideje. Da njega nije bilo vjerojatno se ne bih danas bavila ovime, niti ušla u tada posve nepoznat svijet poduzetništva. U međuvremenu sam jako zavoljela svoj posao, koji s užitkom radim.

I zato kada Vam život da limun kao što je meni dao, ne jednom nego više puta, ma napravite od njega ne limunadu, nego limuncello. To je liker od limuna, koji i sama pravim. Prvi puta kada sam od prijatelja iz Dalmacije dobila domaći limun, naravno, a kako je zdravstveno stanje pod kontrolom i nije bilo potrebe za lijekom, napravila sam liker od limuna (koji je zasjenio sve ostale likere koje pravim), a postao je moj slogan u poslovanju, kako uostalom i glasi naslov ove moje poduzetničke i životne priče..."

Nagrada za najbolju poduzetničku ideju

Početkom ove godine, na natječaju za najbolju poduzetničku ideju, među nagrađenim dobitnicima bila je Darijina kćerka Marija Perošević s idejom Promoviranje starog slavonskog običaja pečenje rakije, kreiranjem originalnog slavonskom suvenira. Darija objašnjava: "Ideja je nastala spontano, gledajući kako izrađujem suvenire. Krajičkom oka je sve to promatrala i predložila da uz čokančić koji oslikavam i heklani crni šokački šeširić, oslikam i štamplicu, te ih upakiram u jednu cjelinu koju smo nazvali "Set za šljivovicu".

Svaki novi dan je novi izazov

Voljela bih izlagati na inozemnim sajmovima, gdje bi promovirala ne samo svoj rad, nego i Hrvatsku i Slavoniju, koja bi i na taj način još više privukla turiste u Slavoniju u kojoj vidim veliki turistički potencijal. Smatram kako ovaj kontinentalni dio Lijepe Naše još uvijek nije dovoljno prepoznat i nije ostvario svoj potpuni potencijal.

No kako je današnje vrijeme, vrijeme kapitalizma, te više ne radimo jedan posao do kraja života, kao nekada naši roditelji, to ne vidim kao ograničenje, već naprotiv kao priliku za ostvarenje svojih potencijala i realizaciju mašte u djelo. Kako sam po prirodi radoholičar, ideja ne nedostaje, volja je tu, borbeni duh također, a svaki novi dan je novi izazov.

Moj slogan

I zato kada Vam život da limun kao što je meni dao, ne jednom nego više puta, ma napravite od njega ne limunadu, nego limuncello. To je liker od limuna, koji i sama pravim. Prvi puta kada sam od prijatelja iz Dalmacije dobila domaći limun, naravno, a kako je zdravstveno stanje pod kontrolom i nije bilo potrebe za lijekom, napravila sam liker od limuna (koji je zasjenio sve ostale likere koje pravim), a postao je moj slogan u poslovanju, kako uostalom i glasi naslov ove moje poduzetničke i životne priče...

Međusobna suradnja i zajedništvo

3. lipnja 2018. Grad Valpovo je bio domaćin posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a u sklopu posjeta Osječko-baranjskoj županiji kroz 4 dana. Predsjednica je po dolasku na središnji valpovački trg obišla sajam i izlagače, pozdravila građane, a zatim sudjelovala na Skupu predstavnika OPG-ova OBŽ u Centru kulture Matija Petar Katančić. Svi sudionici Skupa bili su složni u jednom, a to je potreba zajedništva u rješavanju problema. I sama smatram da kao pojedinac ne mogu ništa, ali zajedničkim snagama, bez međusobnog optuživanja i prebacivanja krivice na drugoga, možemo ići naprijed. Nama koji smo ostali nije lako raditi ovdje, ali se svi borimo na svoj način. Razgovorima, suradnjom, prijedlozima, dogovorom, apliciranjem na natječaje iz EU fondova, suradnjom svih JLS možemo učiniti da naša Slavonija i Baranja budu mjesto gdje će se ljudi vraćati.

Mirjana Glavaš

Srpanj 2018.

 

ADSense_04