ADSense_02


U BEČU PRODAJE HRVATSKE DELIKATESE I ODUŠEVLJAVA AUSTRIJANCE: „CILJ MI JE PROMOVIRATI HRVATSKU S NAJBOLJIM ŠTO ONA IMA“


Nedjelja, 28 Listopad 2018

Mario Harapin Hrvat je koji je odlučio u Austriju donijeti izvorne hrvatske delikatesne proizvode i predstaviti ih Austrijancima, ali i Hrvatima koji ondje žive donijeti dio domovine koji će ih, prustovski, okusom i mirisom vratiti u kraj iz kojeg potječu. Ovaj mladi kuhar u Beč je stigao 2014. godine, a danas stoji iza imena Delikatessen aus Kroatien i trgovine Delikroat. Kako je sve počelo, ispričao je za naš portal:

„U Hrvatskoj sam cijeli život radio ponajviše u ugostiteljstvu i turizmu, a moj zadnji posao ondje bio je na čelu proizvodnog pogona proizvoda od rajčice. Jedan moj prijatelj otkupio je 150 tona rajčice starih sorti i kod njega smo u pogonu počeli smišljati proizvode od rajčice koji su svi bez konzervansa, aditiva, E-brojeva i sličnih dodataka. Napravili smo proizvode bolje od ičeg sličnog na tržištu“, opisuje Mario i objašnjava kako je to bio okidač za ono što danas ima u Austriji:

„Dok sam pokušavao plasirati te proizvode na austrijsko tržište, tijekom ispitivanja tržišta, shvatio sam da je deficit dobrih hrvatskih delikatesa na austrijskom tržištu, pa sam odlučio osobno poduzeti nešto po tom pitanju. Poklopilo se i nekoliko okolnosti i evo mene u Austriji, pokrećem vlastiti posao prvi put u životu. Počeo sam uvoziti hrvatske delikatese i prodavati sam na bečkim tržnicama, a nešto i dostavljati restoranima ili delikates trgovinama“, rekao je ovaj mladi poduzetnik koji danas u Beču prodaje prehrambene proizvode od tradicionalnijih do rjeđih, inovativnijih. Ono po čemu je također poseban jest činjenica da surađuje sa što manjim proizvođačima jer, kako kaže, voli kupcima plasirati dobre, rijetke proizvode vrhunske kvalitete u koje je uloženo puno ljubavi, muke i znoja.

„Dobar dio mojih dobavljača su prijatelji i poznanici od ranije. Prodajem drniški pršut i pancetu, slavonski i baranjski kulen s oznakom geografskog podrijetla pri EU, paški sir jedne obitelji iz blizine Novalje, ajvare i ljute umake marke Volim ljuto gospodina Vrabeca iz mog susjedstva, već spomenute proizvode od rajčice Zdravo za gotovo, sirupe Agropošta, imam 20-ak raznih vina, većinom vrhunskih, dalmatinsko maslinovo ulje, raznorazne tjestenine, pa i zagorske mlince, pekmeze, medove, smokve, rakije, likere, proizvode od tartufa obitelji Karlić“, kaže Mario te dodaje da je zajednički nazivnik svih tih proizvoda to što su - hrvatski.

„Osim napretka u poslovnim vodama, cilj mi je promovirati Hrvatsku najboljim što ona ima, cilj mi je dići malog hrvatskog poduzetnika na višu razinu i, ako mogu, pomoći mu. Austrijanci su oduševljeni mojim proizvodima, Hrvati u Austriji također“, ispričao nam je Mario koji je Delikroat trgovinu uredio u rustikalnom stilu, također svime iz Hrvatske.

„Većina namještaja djelo je jednog mog prijatelja umjetnika iz Dalmacije, iz dvorišta kuće moje djevojke u Skradinu dopremili smo drvo smokve i drvo masline, imam nekoliko teglica lavande i ružmarina, tako da je pogled u trgovinu izvana primamljiv, a kada kupci uđu u njega, osjećaju se gotovo kao u nekoj konobici na Jadranu.“

Austrijanci koji se nađu između četiri zida ove zanimljive trgovine najviše se oduševe proizvodima od tartufa, sirom i kobasicama s tartufima. Hrvatski su im proizvodi već dobro poznati, osobito istarska gastronomija. Hrvati pak kod Marija najviše kupuju tradicionalne proizvode - pršut, pancetu, kulen i vino. Ono što i Hrvati i Austrijanci podjednako kupuju su, kaže Mario, suhe smokve.

„Svakodnevno kupci isprobavaju kod mene svašta i ostaju oduševljeni okusima ponuđenih delikatesa, a kada bih ih stvarno htio oduševiti, onda bih im preporučio pravu tradicionalnu hrvatsku kuhinju i jela poput purice z'mlincima, dalmatinske pašticade, jela ispod peke, skradinsku tortu“, zaključuje Mario, kojeg u trgovini Delikroat možete pronaći u 7. bečkom krugu, u Neubaugasse 60, od 10 do 19 sati.

Autor:  CroPortal I.G. 

Izvor: http://www.cro-portal.com/vase-price/u-becu-prodaje-hrvatske-delikatese-i-odusevljava-austrijance-cilj-mi-je-promovirati-hrvatsku-s-najboljim-sto-ona-ima

Foto: Privatni album Mario Harapin

Listopad 2018.

ADSense_04