ADSense_02


Posao za buduće generacije


Utorak, 21 Rujan 2010

*Sva proizvedena vina Damir Kufner plasira na tržište bez poteškoća *Svatko je krojač sudbine, a kriza ne može unedogled trajati*

kufner_1_svibanj_10.jpgDamir Kufner, roðen u Slatini, cijeli svoj životni vijek proveo je u ovom kraju. Srednju školu, voćarsko vinogradarski smjer, završio je u Križevcima, a nakon toga upisao je fakultet u Sarajevu. Nažalost, dogodio se rat i nije ga završio. Od 1982. g. radi u IPK Voćarstvo i vinogradarstvo Slatina, s prekidom zbog odlaska u vojsku. Bio je poslovoða u vinogradarstvu, kasnije je radio u podrumu, a ...

1989. g. imenovan je za direktora OOUR-a Vinogradarstvo vinarstvo Slatina sve do 1992. g. od kada je radio kao tehnolog. Bogato iskustvo, želja da stvori nešto svoje utjecali su na to da 2004. g. donese odluku o pokretanju vlastitog posla. Odlučio je podići vinograde u naselju Lukavac, 5 km od Slatine.

Početak od nule
Damir priča: „Kada sam krenuo nisam imao apsolutno ništa, cijeli život sam u tom poslu, a i uz oca koji je radio kufner_2_svibanj_10.jpgvinogradarstvu i vinarstvu Slatina puno sam naučio o vinogradima. IPK je tada bila jedna kvalitetni i jako poduzeće tako da sam puno toga naučio i od ljudi koji su ovdje radili. Javio sam se na Natječaj grada slatine za zemljište u zakupu, a nešto površina sam i kupio. Na natječaju sam dobio 79 ha u zakup na 10. g., što bi mi trebalo isteći 2014.g. Očekujem da će ići na prodaju i da ću ga kupiti jer sam u njega puno uložio. U ovom trenutku imam oko 32 ha pod vinogradima a ukupno s privatnim zemljištem imam oko 100 ha. Planiram da oko 50 ha stavim pod vinograde. Trenutno proizvodim 120.000 lit. vina godišnje, od bijelih sorti traminac, pinot sivi i graševinu, a od crnih sorti pinot crni i frankovku. Ovaj kraj, od Feričanaca, Našica i Slatine je područje poznato u Hrvatskoj kao najkvalitetnije područje za proizvodnju frankovke. Ove godine planiram proizvesti oko 150.000 lit. vina, a kada sve stavim u funkciju oko 200.000 lit. vina.Uspjeli smo doći do razine da ovdje sve radimo, od proizvodnje grožða, prerade do čuvanja i pakovanja vina u boce. Moramo još proširiti kapacitet podruma s obzirom da ćemo proširiti površine pod vinogradima. Ovdje želim napraviti jedno obiteljsko gospodarstvo koje će imati i turističku ponudu s smještajem za goste. Ove godine planiramo izgradnju kušaone i male vinoteke.S obzirom na situaciju u državi i svijetu teško je, ali vjerujem da ću uspjeti, korak po korak. Mi smo unazad 6. g. stalno u investiranju i normalno je da nas prate teškoće“.

                                                          Denis želi nastaviti ovaj posao
U cijeli posao uključen je i Damirov sin Denis koji kaže: „želim nastaviti ovaj posao zato što je u njega uloženo mnogo muke i truda, što je obiteljski posao i što ovdje vidim mogućnost zaposlenja i daljnjeg napredovanja. Bilo bi glupo da ne nastavim cijeli ovaj projekt. Meni je otac od djetinjstva usadio neke vrednote koje cijenim. Ovo je zaista dugoročni projekt od kojeg koristi mogu imati moji potomci i sve će potrajati generacijama.

kufner_vino_svibanj_10.jpgSva vina su prodana
Damir je registrirao Vinogradarsko-vinarski obrt Kufner, OPG Damir Kufner i Kufner d.o.o. Ukupno je 9 zaposlenih,a u sezoni broj se povećava od 6 do 20 ljudi. Svi u obitelji su zaposleni jer je to veliki projekt. Zaposlio je i enologa gdičnu Krunoslavu koja je ovdje došla odmah nakon završetka fakulteta. Poduzeće je prebacio na sina Denisa koji studira Ekonomski fakultet u Osijeku, smjer menadžment. Damir posebno ističe: “Tržište je zadnjih godina zasićeno vinima zbog uvoza i otežan je plasman vina.

 Sve to je dovelo do toga da su skoro svi podrumi ostali puni. Izvoz ne postoji, a vinari su neorganizirani i svatko želi biti samostalan. Osobno nemam problema s prodajom vina i uglavnom ga prodajem na području grada i županije, a imamo i stalne kupce u Dalmaciji, otoku Pag, Viru, Zadar… Imamo i svoju vinoteku i točionicu u Slatini i Zadru. Od kraja prošle godine na tržište smo krenuli smo sa svojom etiketom. Ono što se sada javilo je problem naplate jer su odgode plaćanja i do 120 dana. U ovom poslu sam 25. g. i imam jako puno poznanstava. Postoji veliko povjerenje jer nikoga nisam iznevjerio, a osim toga podigli smo kvalitetu proizvoda. Kriza na nas ne smije utjecati, a osim toga prošao sam puno toga i znam da iza svake krize dolaze bolja vremena. Zato sam optimist jer smo došli do svog proizvoda i plasmana. Znam da se iz ovog posla ne može izvući brza dobit i sav povrat ulaganja će se generacijama vraćati“.

 Kontakt:
Telefon: 033/568 010
Mobitel: 098/98 333 22
e-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


V. Mihajlović,   svibanj 2010.

ADSense_04