ADSense_02


Po bakinoj recepturi od davnina


Utorak, 16 Studeni 2010

Voćnjak prvotno zamišljen kao hobi posao-odmor od užurbanih menadžerskih putova počeo je zahtijevati puno rada *Sva velika postignuća rezultat su niza malih postignuća*

biti_poduzetnik_rujan_10_2.jpgDolaskom iz Slavonskog Broda supružnici Gordana i Luka Perić u Martinu, brežuljkastom našičkom krajoliku zasadili su voćnjak na 3 katastarska jutra. Mladi nasadi šljiva, jabuka, krušaka, dunja i ponešto grožða brižno su njegovani s ljubavlju. Voćnjak prvotno zamišljen kao hobi posao-odmor od užurbanih menadžerskih putova raðanjem plodova počeo je zahtijevati puno rada i ...

Kako su to činili stari Rimljani?
„Pojavilo se pitanje kako zdravu jabuku, šljivu, krušku... odnjegovanu u plodnoj Slavoniji pokazati, nuditi tijekom cijele godine, a da maksimalno zadrži kvalitetu i korisne tvari. Rodila se ideja konzerviranja-sušenjem kako su to biti_poduzetnik_rujan_10_luka.jpgdavno činili stari Rimljani.“, govore vlasnici. „U siječnju 2007. g. osnovali smo obiteljski obrt Superfina. Htjeli smo naziv koji će sam puno reći o našim proizvodima“. Pionirski naziv obrta bio je PERIć LM&G po obiteljskom prezimenu i imenima: Luka, djeci: Luka, Marko i Marina, i Gordana. „Time smo iskazali, priznali sebi i djeci veliku požrtvovnost i rad. Svaki slobodan trenutak davali smo i dajemo svi našem malom obrtu. Zamislili smo ga kao samoodrživo poslovanje od koje ćemo uz predan rad normalno živjeti. Kroz poslovni život vodi nas izreka: „Sva velika postignuća rezultat su niza malih postignuća“.
Luka je dipl. ing. strojarstva i kontrolira proces proizvodnje, a Gordana je dipl. oec. I obavlja marketing, opremanje i plasman proizvoda. Dodatni posao su pokrenuli vlastitim prihodima. Društvenoj zajednici ponudili su svoje autohtone proizvode - odraz izvorne ljepote podneblja. „Svježe ubrane plodove s grane stavljamo u proces sušenja što povećava kvalitetu osušenog proizvoda. Postupak sušenja u našoj moderno opremljenoj sušari zahtijeva veliku brižnost, puno ručnog rada, a krajnji proizvod-sušeno voće je veoma ukusno i bogato korisnim tvarima.Voće preraðujemo i u voćne rakije, likere, te konzerviramo u bagremov med. Pečemo rakiju od drijena, dunje, jabuka, suhih šljiva,... Proizvodimo na tradicionalni način, uz pjesmu, kako su to nekada činili naši stari. Suho voće i birane voćne rakije upakirane su ručno u drvenu ambalažu od plemenitog slavonskog hrasta suvenirskog tipa s puno mašte i truda. Uz svaki reprezentativan proizvod za turiste postoji priča na hrvatskom i engleskom jeziku, o njegovoj korisnosti i specifičnosti. Vremenska uporabljivost ponuðenih konzumnih proizvoda je minimum godinu dana. Objedinjujemo ovaj brend proizvod za Hrvatsku i inozemstvo u liniju proizvoda - poklon pakete i košare za prijatelje, poslovne partnere, drage goste“.

                                                                       Jedinstveni proizvodi
Proizvodimo proizvod, novu vrijednost, nešto jedinstveno i kvalitetno što ljudima čini dobro. Naša poruka je: Nudimo vam ono što bismo kupili sebi. Domaće, zdravo, po bakinoj recepturi.

Osnovati „Sigurnosne zone“
„Suraðujemo s drugim obrtnicima, a zadovoljavamo standarde EU. Organiziramo izradu unikatnih superfinih košara s ponudom proizvoda po želji kupaca. Naši kupci u komercijalnom dijelu ponude su domaći trgovački biti_poduzetnik_rujan_10_gordana.jpglanci koji su nas bezuvjetno podržali.“
OK Osijek prepoznala je naše proizvode i dala nam potporu za nastupe na sajmovima. Dobitnici smo više nagrada i priznanja za inovacije, dizajn i kvalitetu proizvoda. članovi smo Udruženja obrtnika u Našicama“.
„Osnovni problem u poslovanju je naplata naših proizvoda u razumnom roku. Zato sve teže plaćamo obveze. Ta stvarnost nam umanjuje motivaciju za proširenje posla. U oblasti poljoprivrede potrebno je osnovati sadržajne centre za prihvat proizvedene robe. To trebaju biti „sigurnosne zone“ za kvalitetne male proizvoðače koje će prihvaćati robu, opremati je, pakirati, nuditi na tržište i distribuirati. Takav centar treba biti zdrav, neopterećen dugovima i prošlošću. Imalo bi veliki učinak. Zaposlio bi mlade stručne kadrove, usmjerio proizvoðača kvalitetnoj proizvodnji, uredio niz detalja u našem poslovanju o kojima sami brinemo: naplatu proizvoda, knjigovodstvo, zakonsku papirologiju, usklaðivanje s europskim pravilima. Cilj centra bio bi svakodnevna ponuda iznimno kvalitetnih proizvoda malih poduzetnika. Ulog društvene zajednice i države u vrlo kratkom vremenu bi se isplatio kao i bio rješenje višestrukih problema i poteškoća. Bio bi to najbolji poticaj u oblasti poljoprivrede! Volimo ovo što radimo. Uvjereni smo da će poljoprivreda i proizvodnja hrane dobiti mjesto koje zaslužuje. To nas je motiviralo tiskajući natpis na majicama u kojima smo na jednom turniru branili jakost našeg obrta: „Onaj tko gleda van sanja, a onaj tko gleda prema unutra, budi se“.

V. Balković,  rujan 2010.

ADSense_04