ADSense_02


Za posao morate imati entuzijazma i hrabrosti


Srijeda, 16 Ožujak 2011

 *Ivica je naslijedio kovačku radionicu od oca Ðure, poznatog ludbreškog majstora *Posla ima, ali se osjećaju posljedice krize*

biti_poduzetnik1_prosinac_10_pokos.jpgU lijepom podravskom kraju, gradu Ludbregu, poznatom po legendama, vinu i tradiciji, živi obitelj Ivice Pokosa, vlasnika bravarskog obrta Pokos. Ivica je roðen 1972 godine u Ludbregu gdje je i odrastao. Srednju strojarsko tehničku školu završio je u Varaždinu i stekao zvanje strojarskog tehničara. 1991. godine oženio se Lidijom, učiteljicom po struci, s kojom ima troje djece, Ivanu (19. godina), ...

Juricu (13. godina) i Frana (3. godina).

Povratak iz Njemačke
Ivica je jedno kratko vrijeme radio u Njemačkoj, u svojoj struci, gdje je izraðivao kovane ograde. Bilo mu je to dragocjeno radno i životno iskustvo. Ubrzo se vratio  u svoj kraj i 1997. godine počeo se pripremati za otvaranje vlastite bravarske radionice. U njoj je radio njegov otac Ðuro, poznati ludbreški majstor. Imao je kovačku radionicu od 1978. godine do 1993. godine Ivica je ocu, kao mali, pomagao kovajući lišće, radeći grožðe ili cvijeće kao ukrase za ogledala.
Punu godinu dana pripremao se Ivica za otvaranje vlastite radionice Trebalo je vremena za prikupiti sve papire da bi se radionica mogla otvoriti. Budući da su se, u to vrijeme, i zakoni promijenili morao je završiti za bravara i položiti ispit za majstora. Radionica je započela s radom u kolovozu 1998. godine. U njoj se izraðuju kovane ograde, ulazna vrata, ograde za balkone i stepeništa, kreveti, razne rešetke i niz drugih proizvoda od kovanog i inox materijala. Figurice i elemente od kovanih profila izraðuju sami i nije im problem napraviti bilo što, ovisno o zahtjevu kupca. Njihove figurice možete vidjeti na raznim ogradama i kapijama, balkonima, rešetkama za prozore i vrata, stolovima, krevetima,… takoðer su radili na mnogim projektima koji su bili pod opaskom Hrvatskog restauratorskog zavoda.

                                                                            Ulazak u EU!
„Ulazak u EU vidim kao jednu priliku, ali mogućnost ulaska strane konkurencije na naše tržište. A to znači iznova borbu za posao. Tko želi u posao mora biti pun entuzijazma i hrabrosti, a iskustvo u voðenju će doći. I uvijek morate biti spremni da ste 24 sata na raspolaganju kupcima i poslu.
Slobodnog vremena je malo. No, treba se i opustiti.zato kad mogu idem u ribolov, igram košarku i tenis. Ima dana kada obitelj, zbog posla, uopće ne vidim. I zato mi je važna potpora obitelji i veliko su mi nadahnuće za daljnji rad“.

radiona_prosinac_10.jpg

Obrt je 2007. godine preselio u novoizgraðeni poslovni prostor površine 800 m2 u Gospodarskoj zoni Istok. U zonu je ušao meðu prvima i sve one birokratske probleme prebrodio je prilično teško. Kad je obrt počeo raditi u njemu su bili zaposleni samo otac i Ivica, a danas obrt zapošljava desetak radnika.
Ivica mi kaže: „Kad ste u poslu okruženi s ljudima koji razumiju vaše ideje svaki je cilj ostvariv. Upravo to pokušavam: Imati ljude u struci koji su u potpunosti predani poslu i razmišljaju o onome što rade. Dakako, čovjek se ponekad i razočara, ali uvijek gledam naprijed i pokušavam zaboraviti sve ono loše u poslu. Ako niste spremni sebe žrtvovati za svoj posao onda je bolje da ne ulazite u taj posao“.

Uzimati manje, a sigurne poslove
Ivica je odlučio ne ulaziti u velike i dugoročne poslove jer to obično znači i težu naplatu posla. „Posla ima – kaže – ali se osjećaju posljedice današnje krize. Odlučio sam uzimati manje, ali sigurne poslove. Poslovna politika koja se sastoji u izbjegavanju velikih projekata gdje investitor nije pouzdan platiša pokazala uspješnom. Kad krećete u posao ovakvih razmjera onda imate odgovornost i za sebe, ali i za obitelji mojih radnika. Zato kod preuzimanja biti_poduzetnik_prosinac_10_radionica.jpgposla imam povećani oprez. Naše proizvode možete naći po cijeloj Hrvatskoj. Osim u Hrvatskoj naš rad možete vidjeti i u Austriji i Njemačkoj“.

Kontakt:
Bravarski obrt Pokos, Ljudevita Gaja 60 42230 Ludbreg
Telefon: 042/306 438 Fax: 042/810 637 Mobitel: 098/395 178
e-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.ograde-pokos.com
 
„Moji radnici su uglavnom mlaði ljudi koji znanje stekli u mojoj radionici. Pojedinci su tu od prvog dana. Iako je u zadnje vrijeme sve teže osigurati sredstva za plaće ipak do sada plaće nisu kasnile ni dana. Ovaj posao iziskuje potpuni angažman, od jutra do mraka. Osim rada u radionici treba izlaziti na teren, uzimati mjere, slušati želje kupaca, voditi papirologiju koja mi je osobno najveći problem, naplaćivati potraživanja… Malo ostane slobodnog vremena za obitelj, a godišnji odmor već dugo nisam koristio. Važno mi je imam podršku obitelji i posebno supruge što mi je dalo snage da izdržim do kraja. Vrijeme će pokazati da li će netko od moja dva sina i kćeri naslijediti moj posao“.

V.M.  prosinac-siječanj 2010./11

ADSense_04