ADSense_02


Socijalno poduzetništvo kao spas od ovisnosti


Četvrtak, 20 Siječanj 2011

*Tek 10% ovisnika odlučuje se na radnu rehabilitaciju *Tijela lokalne vlasti prepoznala su važnost socijalnog poduzetništva*

druga_strana1_studeni_10_neos_4.jpgZapošljavanje u vremenu recesije izrazito je otežano čak i ako za tražitelja posla ne postoje dodatne otegotne okolnosti, poput starije životne dobi, nedostatka radnog iskustva ili činjenice da ste liječeni ovisnik. Ipak, za bivše ovisnike koji osjećaju potrebu radom olakšati svoju apstinenciju (ali i egzistenciju), od kolovoza 2009. g. postoji Uslužno-proizvodna zadruga Neos s čijim smo upraviteljem Zdenkom ...

Antolovićem razgovarali o kušnjama koje očekuju ovu specifičnu populaciju prilikom traženja zaposlenja.
 
Uključivanje u normalne radne i životne procese
Zadruga «Neos» nastala je kao logična posljedica aktivnosti i djelatnosti kojima se bavi osječka Udruga «Ne-druga_strana_studeni_10_neos_5_copy.jpgovisnost» koja od 2003. g. radi na prevenciji, rehabilitaciji, resocijalizaciji i smanjenju šteta koje su nastale zbog ovisnosti. Ideja koja je vodila osnivače zadruge je uključivanje liječenih ovisnika u normalne radne i životne procese i uspješn(ij)a resocijalizacija. «Naši korisnici su često mladi ljudi koji dolaze iz nesreðenih obiteljskih prilika. Nakon izlaska iz komune često se naðu u problemu jer ih zbog predrasuda iz uže i šire društvene zajednice ne žele zaposliti. Zbog viška vremena i razočaranja u zajednicu postoji opasnost da bi nastavili sa starim načinom života. Apstinencija je lakša kad nismo beskorisni: ako naš korisnik ima obveza i zadovoljan je sobom zbog uspjeha u poslu koji obavlja, i apstinencija je uspješnija.»
A aktivnosti kojima se mogu posvetiti zadrugari Uslužno-proizvodne zadruge «Neos» doista su raznolike: zadruga vodi autopraonicu za osobna, teretna i kombi vozila u Esseker centru, bave se proizvodnjom i montažom betonskih stupova i galanterije te strojnim pranjem tepiha i tepisona i dubinskom čišćenjem tapeciranog namještaja i madraca. Nadalje, zadruga pruža usluge održavanja zelenih površina i čišćenje kanala (u tu su svrhu zadrugari educirani za korištenje motornih pila i kosilica) – nedavno su na takvim poslovima angažirani od strane Vodogradnje u Baranji. Takoðer, od prošle godine i nabavke lasersko-graverskog stroja bave se i laserskim graviranjem i rezanjem na drvetu, koži, kamenu, staklu i pleksiglasu te izraðuju poslovne poklone poput upaljača, olovki, privjesaka i kutija te suvenire, darove i natpisne pločice. Svoje su proizvode nudili na sajmovima i svečanostima te manifestacijama poput Vinkovačkih jeseni gdje su ostvarili značajne poslovne kontakte i dobili podršku od društvene zajednice širom Slavonije.

                                                     čovjeku treba dati drugu šansu
Goran Kezić, zadrugar i djelatnik savjetovališta Udruge «Ne-ovisnost», kaže kako su svi zadrugari opravdali povjerenje koje im je dano: «Naši su korisnici često i savjesniji radnici od (uvjetno rečeno) normalnih radnika, stoga je nesreća što se tek 10% ovisnika odlučuje na tretmane rehabilitacije – liječenja u terapijskim centrima. Dobro je da su država i tijela lokalne i regionalne samouprave (od kojih osobito ističu Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju) prepoznali da čovjeku treba dati drugu šansu i da potiču naše napore.»

Svi su zadrugari jednaki
Zadruga trenutno broji dva zaposlenika i sedam aktivnih zadrugara (a u planu je zapošljavanje još jednog ili dva prosinac_10_copy.jpgnova zaposlenika), za čiji angažman na radnim aktivnostima postoji nekoliko uvjeta: da se radi o uspješnoj apstinenciji, da poštuju kodeks ponašanja, da su educirani za poslove kojima se posvećuju te da imaju volju i potrebu za radom koju su usvojili tijekom stalnog boravka u terapijskoj zajednici. Za poslovni oblik zadruge odlučili su se jer smatraju da je to jedan od najpogodnijih oblika za ostvarivanje socijalnog poduzetništva s obzirom da su svi zadrugari jednaki i da se dobit dijeli na jednake dijelove. U zadruzi nitko nije vlasnik i ne postoji privatno vlasništvo. Tako se zadrugari osjećaju kao dijelovi cjeline u kojoj imaju odgovornosti i osjećaju posljedice svojih djela.
Upravo u tom smislu sredstva Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva namijenjena zadruzi «Neos» dobro su iskorištena jer su njima zadrugari pribavili printer i kater marke Roland kojim će moći upotpuniti svoj program prodajno-promotivnih aktivnosti te izraðivati plakate, naljepnice većeg formata i bannere, o čemu nas je izvijestila Ines Arbanas, voditeljica Savjetovališta udruge «Ne-ovisnost».
Recesiju, kaže upravitelj Uslužno-proizvodne zadruge «Neos», Zdenko Antolović, i sami osjećaju jer trebaju puno više raditi i puno se više angažirati da bi zarada ostala ista i da bi zadržali klijente. Ipak, s ponosom ističe kako njihova zadruga nije privilegirana od normalnih tržišnih uvjeta i da čak moraju raditi više, biti konkurentniji cijenom i kvalitetom da bi osigurali povjerenje svojih kupaca.

S. Begović,  prosinac 2010.

ADSense_04