ADSense_02


Preklopna žličica za jogurt, sladoled…


Utorak, 16 Lipanj 2009

* Žličica je predviðena za jednokratnu upotrebu van domaćinstva* Nakon višegodišnje potrage pronaðen je kupac u Austriji*

ideja.jpgKrajem 90-tih, kada je trajala tranzicija iz komandnog u tržišno gospodarstvo, mnogi su ostali bez posla. Tako i gða Slava Vrhovski iz Zagreba. Duže vrijeme imala je ideju o proizvodu koji bi se mogao probiti na tržište zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti. Ideja je bila napraviti dizajn pribora za jelo kako bi se proizvodi ...

proizvodi poput jogurta, slastica i druga gotova jela mogli konzumirati na poslu, u autu, vani ili bilo gdje drugdje. Dizajn žličice koja bi se mogla preklopiti i takva uklopiti u bilo koju ambalažu prehrambenog proizvoda bio je novi u Hrvatskoj, ali i u svijetu.
Nakon zaštite u DZIV pod brojem D20010131, patentni dizajn je zaštićen i u agenciji za zaštitu u Europskoj uniji – OHIM The Trade Marks and Designs Registration Office of the European Union pod brojem 000041595 - 0001, te u USA uredu za patente – United States Patent and Trademark Office pod brojem D537302. Takoðer je zaštićen i u državama gdje je bilo potrebno posebno ga zaštititi.
Patent je kao hrvatski proizvod bio izložen na sajmovima inovacija i natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu kao što su British Invention Show – Invention of the Year Award; Brussels Eureka 2002 gdje je patent dobio brončanu medalju, sajam inovacija u Moskvi Arhimed 2003 gdje je patent pored jake konkurencije dobio srebrnu medalju; sajam inovacija INPEX Pittsbourgh gdje je dobio brončanu medalju; sajam inovacija ARCA u Zagrebu gdje je dobio Priznanje za sudjelovanje.

ideja_svibanj_09_zlicica_1.jpgPatent je bio prihvaćen kao dobar, meðutim to nije bilo dovoljno da se krene u veću proizvodnju. Žličica je ponuðena gotovo svim hrvatskim firmama koje proizvode prehrambene proizvode. Nakon višegodišnjeg reklamiranja pronaðen je kupac izvan Hrvatske.
Greiner Packaging je internacionalna firma sa sjedištem u Austriji koja proizvodi ambalaže za razne prehrambene proizvode u Europi. Prepoznali su ideju kao dobru i praktičnu i s njom vidjeli priliku za podizanje kvalitete svog proizvoda. S podružnicama u Austriji, češkoj, Maðarskoj, Estoniji, Poljskoj, Švicarskoj i Rusiji firma je pronašla kupce, pa danas prodaje svoju ambalažu s preklopnom žličicom i u Hrvatskoj. Danas se žličica može naći u hrvatskim dućanima na proizvodima Zvijezde i Podravke.
Preklopljena žličica dizajnirana je da ne povećava dimenzije ambalaže prehrambenog proizvoda, nego je dio poklopca, dna ili je unutar pregrade u ambalaži. Dimenzije preklopljene žličice (prije upotrebe je 60×28mm visine 4mm, a otklopljene (prilikom upotrebe) je 102×28mm visine 3mm. Napravljena je od plastike sa certifikatom Ministarstva zdravstva RH za upotrebu u prehrani, a nakon upotrebe se reciklira zajedno sa ambalažom. Predviðena je kao jednokratna za upotrebu van domaćinstva, konzumiranje jogurta, mliječnih proizvoda, sladoleda i drugih gotovih jela. Otporna je na visoku temperaturu toplih napitaka, bočno opterećenje do 14kg za smrznute proizvode.

V.M.  svibanj 2009.

Podaci o inovaciji
Naziv: Preklopna žličica
Zaštita dizajna: D20010131
Ime i prezime: Slava Vrhovski
Tvrtka: “METRO-LIGOR”d.o.o. Zagreb.
Telefon: 01/3484 163
Mobitel: 098/175 61 51

 

ADSense_04