ADSense_02


čuvar peradi od utapanja u gnojištu


Četvrtak, 15 Listopad 2009

*čuvar peradi od utapanja nije namijenjen peradarskim farmama već isključivo malim obiteljskim gospodarstvima gdje perad slobodno šeće po imanju*

ideje_lipanj_09_cuvar.jpgNa nagovor i uz pomoć svoga ujaka, koji se čitavog života bavi inovacijama, Stjepan čapo je prije četiri godine i sam odlučio ući u te vode, orijentirajući se na rješavanje problema s kojima se susreću ljudi koji se bave tipičnim seoskim radovima.
Poznato je kako u velikom broju malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ...

postoji gnojište u koje se odlaže stajski gnoj dobiven uzgojem stoke. Perad, koja je sastavni dio gotovo svakog seoskog obiteljskog gospodarstva, često „šeta“ po dvorištu, pri čemu betonirano gnojište nerijetko predstavlja problem, naročito poslije padalina. Naime, u njemu se zadržava tekuća gnojnica u koju perad često upada i utapa se. Budući da i sam posjeduje takvo seosko dvorište, Stjepan je osmislio rješenje spomenutoga problema.
Osmislio je jednostavnu zaštitu za gnojište koja funkcionira na sljedeći način: na gornjoj strani gnojišta nalazi se metalni poklopac u obliku rešetke, koji je osovinom pomoću ležišta učvršćen na zadnjoj strani betonskog okvira. Tako se prednja strana poklopca može podizati i spuštati, a zadnja strana se vrti oko osovine. Na taj se način gnojište otvara pri ubacivanju gnoja, a potom zatvara kako bi se spriječilo utapanje peradi koja gazi po gnojištu.


Kako bi se pomicanje poklopca moglo obavljati uz minimalnu snagu, za poklopac rešetke s prednje je strane učvršćena spojnica koja spaja poklopac s čeličnim užetom, dok se na suprotnoj strani gnojišta nalazi uspravno ideje_lipanj_09_cuvar_peradi.jpgpostavljen stup na čijem je gornjem dijelu kolotur, a na donjoj čekrk. Na osovinu čekrka učvršćen je drugi kraj čeličnog užeta, koje prilikom otvaranja prelazi preko kolotura. Okretanjem osovine čekrka pomoću ručice zateže se uže i podiže rešetkasti poklopac. Kočnicom čekrka položaj poklopca može se učvrstiti na željenoj visini kako bi se gnoj mogao ubaciti u gnojište.
čuvar peradi od utapanja nije namijenjen peradarskim farmama gdje je perad u zatvorenom i kontroliranom prostoru, već isključivo malim obiteljskim gospodarstvima gdje perad (kokoši, guske, patke... ) slobodno šeće po imanju.

M. Glavaš,  lipanj 2009.

Podaci o inovaciji:
Naziv: čuvar peradi od utapanja u gnojištu
Broj patentne prijave: P20080170A
Ime i prezime: Stjepan čapo
Adresa: Kolodvorska 89a, Feričanci
Mobitel: 098 842 669

ADSense_04