ADSense_02


Skidač perja s peradi


Ponedjeljak, 23 Studeni 2009

 *Skidač perja s peradi zbog svoje jednostavnosti, relativno niske cijene i brzine čišćenja peradi dobro je rješenje za mala gospodarstva i domaćinstva*

skidac_p_rujan_09.jpgPrilikom skidanja perja s netom zaklane i pofurene peradi u cilju daljnje prerade mesa, u malim domaćinstvima ljudi se susreću s nekoliko problema. Jedan od njih je visoka temperatura na kojoj se mora nalaziti voda u kojoj će se perad pofuriti, jer samo se tako s pilića i slično može u potpunosti ukloniti perje. Osim toga, ...

 poteškoću predstavlja i ručno obavljanje ovoga posla, što je do sada bilo neizbježno.
Dok u praksi postoji nekoliko tehničkih rješenja za uklanjanje perja većem broju peradi u velikim pogonima mesopreraðivačke industrije, ona su potpuno neisplativa za upotrebu u malim gospodarstvima. Stoga je skidač perja s peradi, koji su osmislili Stjepan čapo iz Feričanaca, Branko Kresoja iz Našica te Ignacije Jambrešič iz Nove Bukovice, zbog svoje jednostavnosti, relativno niske cijene i brzine čišćenja peradi mnogo bolje rješenje za takva mala gospodarstva i domaćinstva.
ideje_img_1185.jpgOvaj izum ljudima omogućava čupanje perja sa zaklane i pofurene peradi uz izbjegavanje doticaja ruku s vrućim perjem. Budući da je čupanje strojno, potreba za ljudskim radom svodi se na minimum.
Stroj radi pomoću elektromotora koji pokreće remen na kojemu se okreće kružna ploča. Na njoj su smješteni koncentrično rasporeðeni elastični prsti, a oko nje se nalazi bubanj na kojemu su takoðer elastični prsti. Pile ili druga perad ubacuje se u meðuprostor, te zahvaljujući vrtnji rotora zapinje za elastične prste koji na taj način trgaju perja s njega. Otpalo perje pada u lijevak, iz kojega odlazi u spremnik za perje. Nakon ove obrade potrebno je pregledati perad i ukloniti sitno perje koje može zaostati na njoj.
Prednost ovakve naprave je i njezin kapacitet. Naime, jedna osoba u jednome satu može očistiti čak šezdeset komada peradi.
Daljnji cilj izuma je osiguravanje optimalnih higijenskih uvjeta u pripremi zaklane peradi za daljnju obradu.

R. Glavaš,  rujan 2009.

Podaci o inovaciji:
Naziv: Skidač perja s peradi
Inovatori:
Stjepan čapo
Kolodvorska 89 a, 31 512 Feričanci
098/842 669
Branko Kresoja
Ivana Zajca 1, 31 500 Našice
031/613 983
Ignacije Jambrešić
Kolodvorska 72, 33 518 Nova Bukovica
098 336 872

 

ADSense_04