ADSense_02


Proizvodni ureðaji sitotiskarske radionice


Srijeda, 04 Kolovoz 2010

*Za svoja tri izuma Krunoslav Erk iz Osijeka je u Zagrebu, na izložbi Inovi 2009, dobio zlatnu medalju*

ideja_ozujak_10_natezac_1.jpg„Flash - grijalica“
Karuselni sitotiskarski strojevi predviðeni su za rad višebojnim tiskom. Da bi se taj tisak mogao ostvariti potrebno je meðufazno sušenje pojedinih boja. Iz tog razloga predviðena je „flash“ grijalica . Ona se uključuje u radni ciklus karuselnog stroja ...

na onim pozicijama gdje se želi spriječiti prelijevanje već nanesene boje novim nanosom druge boje. Ureðaj je koncipiran tako da se sušenje odvija toplinskim zračenjem. Proces se odvija pod kontrolom promjenjivog vremenskog releja.Velika snaga instaliranih grijača daje dobro sušenje boje u vrlo kratkom vremenu.

ideja_ozujak_10_flash.jpg 

Ureðaj za ekspoziciju (osvjetljavanje) nanesene emulzije
Slika prikazuje ureðaj za ekspoziciju sitotiskarskih okvira, postavljenih na gornjem dijelu ormarića, koji je ujedno i ormarić za sušenje okvira s novo nanesenom emulzijom za osvjetljavanje. Ormarić je predviðen kao klimatska komora, tj. ima ugraðeno grijanje i ventilaciju komore u kojoj su smještena sita s nanesenom emulzijom. Prije ekspozicije, okviri s nanesenom fotoosjetljivom emulzijom moraju se temeljito osušiti. Osvjetljivač koji se nalazi u sustavu ormarića za sušenje na gornjoj strani ne koristi pneumatsko fiksiranje okvira (iz razloga smanjenja cijene) nego takoðer mehaničko fiksiranje.Ureðaj je kao takav multifunkcionalan, pa time i prihvatljiv krajnjem korisniku u smislu ekonomičnosti.

ideja_ozujak_10_osvjetljivaac.jpg

Ureðaj za postavljanje ( razapinjanje ) tkanine na okvire sitotiskarskog stroja
Ovo je ureðaj za razapinjanje sitotiskarske tkanine na dva okvira. Razlog razapinjanja na dva okvira je taj što sitotiskarski karuselni strojevi koji te okvire koriste rade višebojni tisak. Svaka promjena grafičkog dizajna zahtjeva nanošenje novog nanosa svjetlosno reaktivne emulzije za osvjetljavanje šablona. česta pranja i nova nanošenja spomenute emulzije uništava (erodira) postavljenu tkaninu, a ostatak boje koja se tiska s vremenom se sve teže pere, što zagušuje sitotiskarsku mrežicu (tkaninu) te tada zahtjeva postavljanje i ljepljenje nove tkanine. Prednost dvookvirnog ureðaja je u što se u istovremenom periodu dobiju dva nova (obnovljena) okvira, a s time i ušteda vremena.

ideja_ozujak_10_natezac.jpg

Podaci o inovaciji:
Naziv: Proizvodni ureðaji sitotiskarske radionice
Inovator: Krunoslav Erk, ing
Sjenjak 127, Osijek
Telefon: 031/573-285

V.M.   ožujak 2010.

ADSense_04