ADSense_02


Projekt „Automatska montaža dvoručnim robotom“


Petak, 14 Siječanj 2011

*U ovom projektu uspješnu suradnju su ostvarili znanost, državni institut i industrija *Budućnost industrijske proizvodnje leži na robotima*

ideje_robot_10.jpgBudućnost industrijske proizvodnje u 21. stoljeću bez sumnje leži na robotima. Ti strojevi pružaju najviše mogućnosti preuzimanja složenih poslova u djelatnostima koje su suviše komplicirane za klasičnu mehanizaciju i automatizaciju. Stoga je presudno da i Hrvatska, ukoliko želi stajati uz bok razvijenim zemljama, razvija primjenjive ...

robotske tehnologije.
Uspješno partnerstvo na tom području, u projektu «Automatska montaža dvoručnim robotom» ostvarili su znanost, državni institut i industrija. Pod vodstvom profesora Bojana Jerbića sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje pokrenut je ovaj projekt kojega je prepoznao i zatim financirao Hrvatski institut za tehnologiju (HIT), ideje_srpanj_10_dvorucni_robot1.jpga svoju primjenu već nalazi u renomiranim tvrtkama – Končaru i Elektrokontaktu.
HIT je u okviru svog programa 'Test' razvoj dvoručnog robota financirao s nešto više od dva milijuna kuna te tako pokazao kako država ima sluha za inovativne, kreativne i progresivne projekte koji će svoju primjenu naći u proizvodnji i stvaranju novih vrijednosti. «Pratili smo sve faze razvoja projektnog prijedloga te ćemo nastojati pomoći u njegovoj komercijalizaciji i promociji, kako u hrvatskom gospodarstvu, tako i šire», rekao je Pero Munivrana, direktor HIT-a.
Odgovor na pitanje u čemu je specifičnost ovoga robota dobili smo od njegova idejnog začetnika. «Robotskim sustavom humanoidnih motoričkih i intelektualnih sposobnosti moguće je zamijeniti složene ručne operacije, koristiti ga na više radnih mjesta te u kratkom vremenu prenamijeniti za obavljanje različitih drugih zadaća», rekao nam je profesor Jerbić i objasnio koliko je složeno doći do krajnjeg rezultata. «Sve robotske komponente, prateće vizijske sustave, transportere i druge nužne elemente treba precizno inkorporirati u sustav, odnosno potrebno je projektirati odgovarajuću radnu okolinu, oblikovati specifične alate za konkretnu proizvodnju te konačno razviti sam upravljački program – softver, koji oživi cijeli robotski sustav».
«Oživljeni» robot povećava konkurentnost tvrtke koja ga koristi, smanjuje mogućnost pogreške pri radu te značajno skraćuje vrijeme potrebno da se doðe do konačnog proizvoda.
«Trenutno u Hrvatskoj ima oko 150 robota, no, s obzirom na površinu i broj stanovnika, trebalo bi ih biti 2000. Ulaganje u tehnološki razvoj dugoročno može Hrvatskoj donijeti značajnu dobit», zaključio je Jerbić.

Kontakt:
Prof. dr. sc. Bojan Jerbić
Voditelj projekta
Zavod za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Sveučilište u Zagrebu
E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: http://www.sjever.fsb.hr/prof_jerbic/

V. M.  srpanj-kolovoz 2010.

ADSense_04