ADSense_02


MOJ POSLOVNI PUT I USPJEH: KATARINA HAUPTFELD, VLASNICA TREĆE NAJVEĆE HRVATSKE PUTNIČKE AGENCIJE KATARINA LINE


Utorak, 19 Lipanj 2018

U organizaciji udruge MBA Croatia predavanje o svom poslovnom putu i uspjehu održala je uspješna opatijska poduzetnica Katarina Hauptfeld, vlasnice treće najveće hrvatske putničke agencije Katarina Line. Predavanje se održalo u petak 15. lipnja u prostorijama Kongresnog centra Forum u Zagrebu.

„Nisam navikla predavati, navikla sam na rad, rad i rad.“ Tim riječima Katarina Hauptfeld započela je svoje jednosatno predavanje. „Turizam je kao droga, ja ga jako volim, volim ljude, volim putovati, volim svijet“, nastavila je. Bio je to uvod u dva kraća filmića u kojem je prvi filmić objedinio 25 godina predanog rada Katarina Line, danas treće najveće putničke agencije u Hrvatskoj po visini prometa i broju putnika. Hauptfeld kaže da je to u početku bio „one-man bend“ i agencija koja je s posuđenih tisuću njemačkih maraka iznajmila sobu broj 121 u hotelu Adriatic, na svega godinu dana. 

Sama putnička agencija specijalist je takozvanog DMC turizma (Destination Management Company) ili agencija koja osigurava i organizira sve segmente usluga u domicilnoj destinaciji, u ovom primjeru u Hrvatskoj. Katarina Line svoj godišnji promet od preko 230 milijuna kuna, i preko 21 milijun kuna dobiti ostvaruje prvenstveno s gostima iz zamalja Commonwealth-a, gdje uvjerljivo prednjači Australija s preko 80% od ukupnog broja gostiju. Hauptfeld zapošljava preko 50 ljudi, dok flota Katarina Line broji 65 brodova u kategorijama: Gulet, Traditional, Premium, Deluxe, Traditional Ensuite, Premium Superior i Deluxe Superior. Glavni proizvod Katarine Line su krstarenja Jadranom motornim limenim brodovima i drvenim, motornim jedrenjacima. U 2017. godini Katarina Line je ostvarila promet od 120 tisuća gostiju, dok  je jedna četvrtina, odnosno preko 30 tisuća gostiju krstarilo. 

Katarina Hauptfeld o svom poslovnom putu i uspjehu na predavanju u organizaciji MBA Croatia

Da nije tako bilo od samoga početka, ispričala nam je Katarina o svojim ranim počecima i porijeklu. Naime, sama je krenula iz iznajmljene hotelske sobe, početni kapital bio je posuđenih tisuću njemačkih maraka i njezino radno iskustvo koje je stekla radeći u Kvarner Express-u punih petnaest godina, gdje je vodila prodaju skandinavskih zemalja. Nakon Kvarner Express-a radila je u Kompasu dvije godine, a zatim je krenula sa Katarina Line, vlastitom putničkom agencijom. „Jako sam uporna i ambiciozna i vjerujem u to što radim“, opisala se. „ Porijeklom sam iz Bribira, mjesta pored Crikvenice odakle dolaze posebno ambiciozni ljudi, a četvrta sam generacija u obitelji rođena u Africi. Moj pra, pra, pradjed je radio u Americi, nakon toga su otišli u Južnu Ameriku pa u Južnu Afriku u Rodeziju i tamo sam odrasla. Jezik mog školovanja je engleski, pa se lakše izražavam na tom jeziku. Moj pristup poslu je bio bitno drugačiji od onoga kakvu radnu kulturu sam zatekla kada sam se vratila u Hrvatsku. Kada bih završila svoje radne zadatke, otišla bih do kolega i nudila im pomoć. Čudili su mi se. No, u Katarini Line mi si svi međusobno pomažemo.“ O tome kakav je Katarinin pristup poslu opisala je sa dvjema izrekama na engleskom: „There is not such word as can not“ i „Where there is a will there is a way“, u prijevodu „Nema takve riječi poput ne mogu“ i „Gdje postoji volja, postoji i način“. 

Godišnji rast Katarina Line uspinjao se linearno između deset do dvadeset posto godišnje. Hauptfeld je dodala kako nije htjela previše rasti jer ne vjeruje u prebrz rast. Iduća prepreka koju nosi prebrz rast je radna snaga, koja je u tom primjeru problematična. Objasnila je kako voli zapošljavati pripravnike i mlade osobe koje se vremenom nauče i prihvate njihov sistem rada, dok njezino radno iskustvo govori da gotov čovjek nije prilagodljiv. „Oko mene su sve mlade osobe, mlađe od 45 godina“ rekla je Hauptfeld. 

Tijekom predavanja punog životnih savjeta i mudrosti Katarina je upozorila „čovjek ne smije zaboraviti čovjeka koji mu je pomogao“. Tu su kao primjer poslužile ratne godine i kada je tržište zapadne Europe bilo potpuno nezainteresirano za ljetovanje na Jadranu, a svu suradnju prvo su otkazale skandinavske zemlje u kojima je Katarina imala najjače poslovne kontakte. „U ratno vrijjeme, točnije '92 godine, današnji ministar turizma Gari Cappelli i ja, jedini smo se došli predstaviti na Sajam turizma u Beču, no nije nas spasilo tržište zapadne Europe, nego tržište Istočne Europe. Mi i dan danas radimo sa Slovacima. Nikada nismo niti jednom partneru otkazali suradnju, uglavnom su suradnje završavale ukoliko bi vlasnik prodao firmu ili zatvorio firmu.“

Prvi brod sa kojim je Katarina Line započela suradnju zvao se Gusar, a prvi metalni brodovi u floti bili su Meridijan i Jadranska kraljica. U programu krstarenja osim klasičnog krstarenja ili land garantiranih tura izvode se i krastarenja aktivnih odmora u koje je uključeno planinarenje, bicikliranje po jadranskim otocima do jedranja za mlade od 18 do 35 godina, jedrenje i yoga, jedrenje i naturizam, jedrenje i vinske ture, jerdrenje i gurmanske ture pa i jedrenje za gay zajednicu, koji je apsolutno novi vid turizma na Jadranu. Jedrenje se izvodi od sredinje travnja, pa do sredine listopada svake godine. 

Za upješno vođenje svoje firme treba paziti na sve vrste troškova. Katarina nam je rekla da je ona konstantno pazila na sve vrste troškova jer inače ne bih došla do ovoga do čega je došla i gdje je danas. „Četri do pet godina poduzetniku treba da postavi posao, a iza mene stoji dvadeset pet godina teškog rada. Hrvatska birokracija nije jednostavna, a porezi su visoki. Luke ne prate razvoj naše flote i ostalih brodara. U Hrvatskoj država nije zaštitila ljude koji se bave turizmom. Zimi apartmani stoje prazni. Ja više nisam član UHPA-e (Udruge hrvatskih putničkih agencija), iako sam je gradila. Prethodnih godina je Ministarstvo mora brodarima odobravalo nepovratna sredstva za građenje brodova, to više ne rade, brodari sami financiraju brodove. Fakultet za turizam i hotelski menadžment u Opatiji, ne pokazuje značajan interes za suradnjom i implementiranjem studenata u poslovne sisteme, za praktično učenje i primjenu znanja. Nisam bila zadovoljna niti srednjoškolskim sistemom školovanja koji su prolazima moja djeca u Hrvatskoj. Stoga su oboje školovani u inozemstvu; u SAD-u i magistrirali su na sveučilištu  Heidelberg u Njemačkoj. Smatram da se stvari moraju reći i da ih tako riješavamo“.

 

Predavanje u organizaciji udruge MBA Croatia iz Zagreba održalo se u Kongresnom centru Forum u Zagrebu

Katarina se pohvalila kako dan nakon predavanja pušta novi brod u more, zove se „Black Swan“, a pripada najvišoj kategoriji „Deluxe Superior“ kapaciteta 36 osoba. Dodala je kako Katarina Line nije vlasnik brodova, vlasnici su brodari, a radi se o dalmatinskoj obitelji koja predano i profesionalno surađuje, te zajedno s ostalim brodarima, koji su svi Dalmatinci osim dva Kvarnerana, zajedno pomiču uslugu hrvatskog turizma na svjetski nivo.  Za takve brodove pripremili su posebne jelovnike pravih gurmanskih užitaka, obroci i jela kakvi se poslužuju u najbolji „slow food“ restoranima Hrvatske sa naglaskom na mediteransku kuhinju. 

Katarina Hauptfeld voli imati zadovoljne radnike, tako su prije tri godine izgradili novu uredsku zgradu u centru Opatije na preko 900m2 u kojoj se nalazi i fitness dvorana u koju je uloženo preko 50 tisuća eura. Ta dvorana namijenjena je djelatnicima i slobodni su je koristiti kada žele. U iduće dvije godine dovršit će Butique Hotela na glavnoj opatijskoj plaži Slatina, kapaciteta 35 soba, dok u Mošćenočkoj dragi, svega pet metara od mora imaju mini apartmansko naselje s bazenom. 

Katarina Line uključena je i u društveno odgovorne projekte, tako su povodom 25. godišnjice osnutka Katarina Line  2017. godine donirali udrugama iz Rijeke i Dubrovnika za osobe s  Downovim sindromom po jedan Euro za svakog gosta krstarenja. Kako su te godine imali 29.989 gostiju na krstarenjima, zaokružili su iznos na 30.000€ i donirali  točno 112.500,21 kuna. 

Asistentica Udruge Željka Barišić, voditeljica projekata Zrinka Peharec, predsjednik Udruge Aco Momčilović i članovi Uprave Daniel Vnuk i Goran Marinov

Autorica teksta:  Zrinka Peharec, mag.ekonomije., mag. Komunikologije

Lipanj 2018.

 

ADSense_04