ADSense_02


TOMISLAV KRAJAČIĆ, VLASNIK MARKETINŠKE AGENCIJE KOFEIN IZ ZAGREBA: „LEKCIJE SU NEŠTO ŠTO SPUTAVA PODUZETNIČKI DUH“


Nedjelja, 07 Listopad 2018

*Ne znam sto je generalno poduzetnik bez Kofeina, ali ovaj poduzetnik bez Kofeina bio bi razočarani poduzetnik, ili bolje rečeno propali poduzetnik :)

Tomislav Krajačić na čelu je agencije koja na hrvatskom oglašivačkom tržištu djeluje u skladu sa svojim imenom - KOFEIN. Agencija je osnovana u travnju 2012. kada je kriza bila na vrhuncu, ali to nije bio razlog za neuspjeh. Imali su hrabrosti i razbudili su okolinu, konkurenciju i sebe.

Tomislave, sreli smo vas na ovogodišnjem WMF-u, što Kofein radi tu?

Što Kofein radi na WMF, hm… uglavnom se zabavlja s klijentima i konkurencijom. Šalu na stranu, smatram da je ova vrsta druženja neopisivo bitna za prosperitete svih nas u struci kao i klijenata. Na neki način na WMF i DK dobivamo presjek uloženog i dobivenog, a naravno da se nauči podosta na predavanjima koja su iz godine na godinu sve bolja.

Koje ćete ovogodišnje rovinjske lekcije primijeniti u svom poslovanju?

Nema lekcija u poslovanju, barem ne kod mene, postoje brojke, intuicija i osjećaj. Lekcije su nešto što smatram da sputava poduzetnički duh.

Što je poduzetnik bez kofeina?

Ne znam sto je generalno poduzetnik bez Kofeina, ali ovaj poduzetnik bez Kofeina bio bi razočarani poduzetnik, ili bolje rečeno propali poduzetnik :)

Zašto se vaša agencija zove “Kofein”?

Moja mlađa kćer je trenutačno u fazi postavljanja puno pitanja koja počinju sa zašto. Kada ne vidim više poantu odgovora, kažem jednostavno; a zašto ne :)

Koja je vizija Kofeina?

Bazirati posao na kvaliteti i usluzi prema klijentima. Ukoliko ste prepoznati prema tome neće biti problema.

Je li vam tržište Hrvatske premalo?

Ne mogu reci da nam je hrvatsko tržište premalo. Čak i trenutačno tržište oglašavanja raste, naravno u nekim segmentima više u nekima manje, ali raste, iako nemamo problema sa širenjem izvan granica Hrvatske, što i uspješno radimo.

Koje su po vama odlike uspješnih kompanija u vašoj branši?

Definitivno one koje su stvorile ime i kredibilitet na tržištu. Može vas pogoditi bolja godina ili veća kampanja, ali kada se to događa kontinuirano i raste, ja bih rekao da je to uspjeh.

Kako se educiraju vaši zaposlenici i vi osobno?

Educiramo se svakodnevno i smatram da danas zaista postoje informacije na svakom uglu. Ako smo dovoljno otvoreni za educiranje alata ne manjka.

Krenuli ste u doba recesije otvorivši firmu u travnju 2012., u godinu dana ste zaposlili već 17 ljudi. Što se krije iza uspjeha koji se desio usprkos svim okolnostima koje nisu išle vama u korist?

Ja bih rekao fokus na ono što zaista želimo, hrabrost u prevladavanju prepreka (kojih je bilo nebrojno) i sreća koja mislim da je jedan od najbitnijih faktora u životu.

S kojim se preprekama dnevno susrećete, a smatrate da se o njima ne govori dovoljno?

Mislim da se nalazimo u jednoj višeslojnoj tranziciji društva i mislim da generacije koje dolaze, a i neke starije, čak su izgubile percepciju posla i funkcioniranja kroz posao. Bojim se da imamo preveliki osjećaj privilegiranosti i stvari koje nam nužno moraju pripasti tako da je funkcioniranje u tim okolnostima otežano. S obzirom da smo živjeli u velikoj recesiji godinama, edukacija novih kadrova događala se na kapaljku i sada kada se tržište probudilo imamo velike izazove pronalazeći novi kadar za širenje.

Poslovni uzori?

Volim slušati i razgovarati sa uspješnim ljudima, to me inspirira, iako smatram da svako od nas ima svoj put, izazove i uopće definiciju uspješnosti. Ako zaista pričamo o uzoru tu mogu reci da je to moj otac. Jedino me on naučio da je definicija uspjeha u biznisu da imaš miran san i da kada prošetaš gradom da te ljudi ne moraju nužno voljeti, ali da ne mogu reci da si ih prevario ili im učinio hotimičnu štetu. Sve ostalo se može nadoknaditi.

Gdje vidite Kofein za 5 godina?

Za 5 godina se vidimo i dalje na istom mjestu s puno vise odrađenih kampanja i zadovoljnih klijenata. Budući da jako volim posao koji radim ne vidim se u drugoj ulozi.

Planovi za budućnost?

Planovi za budućnost su nešto što smatram misijom agencije, a to je rast, ne nužno u veličini, ali definitivno u kvaliteti. Svake godine imamo bolij biti bolji nego prošle.

Zrinka Peharec &Željka Barišić

Life by Z&Z

Listopad 2018.

ADSense_04