ADSense_02


Marin Čilić, hrvatski tenisač: Blagoslov je raditi ono u čemu uživam i što me ispunjava iz dana u dan


Srijeda, 09 Siječanj 2019

*Ako vjeruješ u sebe i marljivo radiš, uz potporu okoline, možeš ostvariti svaki san *Profesionalni sport zahtjeva jako puno odricanja, pogotovo je teško ako niste dio uigranog sustava koji vam olakšava i omogućuje istovremeni sportski razvoj i obrazovanje

Kada sam otprilike prije dva mjeseca poželio napraviti intervju s Marinom Čilićem, jednim od najuspješnijih hrvatskih tenisača, mislio sam da će to ostati samo moja želja, zadatak koji možda neću uspjeti ostvariti. Život mi je još jednom pokazao kako je sve moguće. A onda se dogodio fenomenalni Lille 2018. i osvajanje Davis Cupa. Iako je zvijezda, Marin je pristupačan i vrlo rado nam je dao intervju koji će sigurno ostati trajno zapisan u arhivima našeg časopisa. Bravo Marine! 30-godišnjem Marinu svijet počinje s tenisom, ali na njemu ne završava. Zainteresirao nas je i kao čovjek koji je pokrenuo humanitarnu zakladu. Bez pompe, zakladu koja ulaže u mladost, u znanost, u kulturu…

Uspješnu profesionalnu karijeru započeli ste 2006. g., a danas ste u teniskom svjetskom vrhu. Sportska karijera Vam je sigurno i odredila način života. Mnogo toga ste se morali odreći za razliku od nas običnih ljudi. Što se u Vašem životu promijenilo zbog karijere?

Svako bavljenje vrhunskim sportom zahtijeva mnogo odricanja, a tenis je tu posebno specifičan. Posebno za vrijeme odrastanja, kada provodite sate i sate na terenu, propuštate sve u čemu uživaju vaši vršnjaci. Onda krene profesionalna razina kada ste svaki tjedan na putu (teniska sezona je jedna od najdužih u sportu općenito), mijenjate vremenske zone, gradove, hotele, odvojeni ste od obitelji i prijatelja, odmora gotovo da i nema, a očekivanja su da ste svaki tjedan potpuno zdravi, odmorni i morate biti na svom najboljem nivou. Iako ovo zvuči jako teško, tenis je nešto čemu sam ja u potpunosti posvećen, što me istinski ispunjava i veseli. Nikada mi se do sada nije dogodilo da sam propustio trening ili da nisam imao volje ići trenirati. Za mene je blagoslov činjenica da radim ono u čemu uživam i što me ispunjava iz dana u dan.

Sport je najbolji brand jedne nacije. I Vi ste tome značajno doprinijeli. Treba li se onda u sport više ulagati, ovaj brand sigurno puno toga vrati?

Apsolutno mislim da se treba i mora ulagati više u sport, ali ne s isključivim ciljem da se stvaraju nove sportske zvijezde. Zvjezdani status koji sport donosi je samo posljedica, ono što je važno je težak i predan rad koji je doveo do toga. Djecu treba u što većem broju uključiti u sportske aktivnosti radi velikog broja benefita koji sport donosi, od zdravlja do socijalnih vještina. Smatram da treba ulagati u sustav koji će omogućiti djeci da se bave sportom jer sam talent, bez prave prilike za razvijanje istog, ne vrijedi ništa. A kada se prilike stvore, onda ćemo dobit novog Luku Modrića, braću Sinković, novu Janicu Kostelić pa će taj brand koji oni šire svijetom donijeti cijeloj zajednici boljitak. Sve je to povezano.

Karijera svakog sportaša, pa i vrhunskog, ipak je ograničena. Neki uspiju osigurati egzistenciju, neki ne. Zanima nas Vaš stav o tome kako pomoći mnogima koji u tome ne uspiju? Je li vrhunski sport na neki način i okrutan? Gdje Vi vidite rješenje?

Profesionalni sport zahtjeva jako puno odricanja, pogotovo je teško ako niste dio uigranog sustava koji vam olakšava i omogućuje istovremeni sportski razvoj i obrazovanje. Većina djece mora odlučiti hoće li se posvetiti isključivo sportu ili će nastaviti s obrazovanjem. Meni je to bila najteža odluka koju sam morao donijeti u životu. Izabrao sam sport te sam na kraju i uspio ostvariti svoj san i postao profesionalni tenisač. No, mnogi nažalost ne uspiju te se nađu u situaciji da nisu uspjeli osigurati egzistenciju kroz sport, a nemaju konkretno zanimanje za nastaviti dalje. Idealno je osigurati sustav koji će biti podrška mladima da mogu paralelno gurati obje karijere. U nekim državama svijeta je ovo jako dobro riješeno, ali naravno, nije lako provedivo u onima u kojima takvog sustava nema. Svakako bih savjetovao mladim sportašima neka ne odustaju od obrazovanja. Danas su mogućnosti puno veće s online učenjem, studiranjem na daljinu i sl. To je teži put, ali sportaši ionako nikada ne odabiru najlakši put :).

O Vama kao tenisaču i Vašim uspjesima se sve zna. Ali imate i drugu stranu koja Vas izdvaja. Dobili ste nagradu za najvećeg humanitarca među tenisačima. Pokrenuli ste Zakladu Marina Čilića, koji su ciljevi Zaklade?

Čvrsto vjerujem da svatko od nas i svako dijete ima u sebi neograničen potencijal. Ako vjeruješ u sebe, radiš marljivo i ako imaš potporu u svom naumu možeš svaki san ostvariti. Moja obitelj je vjerovala u mene i bili su mi potpora, ali nisu svi tako sretni da imaju jaku potporu svoje okoline. Zato želim biti potpora i oslonac toj djeci te da što većem broju djece pomognemo kako bi ostvarili svoj maksimalni potencijal. Tako smo i kreirali naš program koji će imati obrazovne, sportske i projekte ohrabrivanja. Jer bez ova tri faktora maksimalni potencijal se ne može ostvariti.

Marin u ulozi Djeda Božićnjaka

Što vas je potaklo na osnivanje vlastite Zaklade?

Uvijek sam imao potrebu vratiti nazad i doprinijeti zajednici. Već i prije osnivanja svoje Zaklade sudjelovao sam u humanitarnim projektima, ali želja je bila osnovati svoju zakladu kako bih mogao provoditi sustavnu pomoć. Kao pojedinac možete doprinijeti pojedinačnim projektima, ali smatrao sam da će djelovanje biti puno efikasnije ako osnujem svoju zakladu te da ću na koncu biti u mogućnosti pomoći puno većem broju djece. Uostalom, filantropija kod nas u Hrvatskoj nije razvijena kao što je u ostalim zemljama Europske unije i drugdje u svijetu. Želja je isto tako da našim primjerom budemo motivacija za osnivanja nekih drugih zaklada, fondacija koje će pričati neku svoju priču.

Dosadašnji projekti…

Za vrijeme Božića posjetili smo djecu u dva doma za nezbrinutu djecu u Hrvatskoj s poklonima, to je bio naš prvi projekt. U Rio de Janeiru smo posjetili djecu iz favela koja sudjeluju u jednom socijalnom projektu – održao sam trening i motivacijsko predavanje.

Donirali smo novac za obnovu kabineta fizike, povijesti i geografije Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata iz Đakova. Izvrsna škola koja uz jako skromnu infrastrukturu postiže nevjerojatne rezultate sa svojim učenicima. Ovo ljeto smo pomogli donacijom i teniski kamp za djecu koji je organiziran besplatno u Vukovaru. Pokrenuli smo i projekt stipendija za talentirane mlade sportaše, glazbenike i učenike talentirane u prirodnim znanostima. Odaziv je bio jako velik i u tijeku je upravo odabir onih koje ćemo stipendirati tako da je u Zakladi radno ovih dana.

Besplatni teniski kamp u Vukovaru kojem je Zaklada pomogla donacijom

Možete nam reći nešto više o stipendijama? Za koje kategorije se dodjeljuju stipendije i koji su kriteriji određeni? Natječaj je ustvari motivacija djeci i mladima da nastave marljivo raditi.

Projekt koji smo dugo imali u pripremi, a čiji je cilj pomoći djeci lošijeg imovinskog statusa u njihovom daljnjem napredovanju. Netko može imati nevjerojatan talent za znanost, umjetnost ili sport, ali ako nema podršku, financijsko zaleđe za daljnje napredovanje možda nikad neće ostvariti svoj maksimalni potencijal. Dodjeljujemo stipendije klasičnim mladim glazbenicima i sportašima kako bi mogli otići na seminar, natjecanje, kupiti potrebnu opremu, ili nešto drugo što će im pomoći u daljnjem napredovanju. Uz stipendije dajemo i donaciju školi koja ima talentirane učenike u biologiji, kemiji, fizici ili informatici, a nema adekvatan laboratorij za spomenute predmete. Natječaj je motivacija djeci da nastave marljivo raditi, da slijede svoj san, a mi smo tu da im budemo podrška u njegovom ostvarivanju.

Kakvi su planovi Zaklade za budućnost?

Za proljeće i ljeto u pripremi imamo dva projekta. Jedan motivacijski, čiji će cilj biti potaknuti mlade ljude da ulažu u svoj razvoj. Izuzetno nam je bitno da prenesemo tu poruku kako je ključ uspjeha odricanje, marljiv rad i ustrajnost. Sportski projekt će biti fokusiran na poboljšanje sportske infrastrukture u malim sredinama jer ja dobro znam kako je to odrastati u mjestu u kojem nemate sportske infrastrukture, a imate želju da se bavite sportom.

Marin u posjetu djeci iz favela u Rio de Janeiru

Kroz zakladu želite omogućiti mladima ostvarenje punog potencijala. Svatko ima priliku slijediti i ostvariti svoje snove, Vi ste u tome uspjeli?

Da, uspio sam postati profesionalni tenisač, što je bio moj san. No, kako bi se san ostvario, trebalo je uložiti jako puno truda. Stoga bi htio poručiti svim mladima da ne odustaju od svojih snova, da imaju vjeru u sebe te da se oslanjaju na svoj rad. Nijedan veliki uspjeh nije došao preko noći, on je rezultat dugog ulaganja i želje za napredovanjem. Moj tim i ja, kroz rad Zaklade, trudit ćemo se ohrabriti ih da vjeruju u sebe i svoje snove jer mi svakako vjerujemo u njih.

Osvojili smo Davis Cup

Davis Cup je drugačije natjecanje od ostalih. Tenis je individualni sport tako da natjecanje u kojem igraš s timom, za svoju državu budi uvijek posebne osjećaje u meni. Nakon toliko godina igranja za reprezentaciju, osvojiti ovaj naslov, zajedno s ovim timom je zaista posebno. Zanimljivo je da su Mate Delić i Mate Pavić bili skupljači loptica na polufinalnom susretu u Splitu 2005. godine, a danas su dio reprezentacije koja je ponovila sjajni uspjeh iz te godine. Osim velikog značaja koji ovaj naslov ima za nas - reprezentaciju, nadam se da će ovaj rezultat potaknuti mlade da se bave tenisom i sportom općenito. Isto tako, kada vidite istinsku sreću navijača koji su došli iz svih krajeva Hrvatske i svijeta da nas podrže kao i svih onih koji su nas došli pozdraviti na Trgu, ne možete ostati ravnodušni. U subotu nisam igrao pa sam ujutro imao malo vremena i odlučio sam svojim fanovima ponuditi besplatne karte za susret parova, ne moram vam ni spominjati da su ljudi iz Nizozemske, Belgije, Njemačke sjedali u auta i kretali na put od 5-6 sati vožnje samo da nas podrže. To su stvari koje donose poseban osjećaj sreće, zajedništva i ponosa jer ne radi se samo o rezultatu nego o nečem puno većem.

Doček hrvatske reprezentacije na Trgu bana Jelačića nakon osvajanja Davis Cupa

Ostvario se moj san

Uspio sam postati profesionalni tenisač, što je bio moj san. No, kako bi se san ostvario, trebalo je uložiti jako puno truda. Stoga bi htio poručiti svim mladima da ne odustaju od svojih snova, da imaju vjeru u sebe te da se oslanjaju na svoj rad. Nijedan veliki uspjeh nije došao preko noći, on je rezultat dugog ulaganja i želje za napredovanjem. Ja i moj tim kroz rad Zaklade trudit ćemo se ohrabriti ih da vjeruju u sebe i svoje snove, jer mi svakako vjerujemo u njih.

Poruka mladim sportašima: Ne odustajte od obrazovanja

Profesionalni sport zahtjeva jako puno odricanja, pogotovo je teško ako niste dio uigranog sustava koji vam olakšava i omogućuje istovremeni sportski razvoj i obrazovanje. Većina djece mora odlučiti hoće li se posvetiti isključivo sportu ili će nastaviti s obrazovanjem. Meni je to bila najteža odluka koju sam morao donijeti u životu. Izabrao sam sport te sam na kraju i uspio ostvariti svoj san i postao profesionalni tenisač. No, mnogi nažalost ne uspiju te se nađu u situaciji da nisu uspjeli osigurati egzistenciju kroz sport, a nemaju konkretno zanimanje za nastaviti dalje. Idealno je osigurati sustav koji će biti podrška mladima da mogu paralelno gurati obje karijere. U nekim državama svijeta je ovo jako dobro riješeno, ali naravno, nije lako provedivo u onima u kojima takvog sustava nema.

Vladimir Mihajlović

Siječanj 2019.

Izvor: Časopis Poduzetnik, prosinac 2018./siječanj 2019.

ADSense_04