ADSense_02


Vukovar će postati centar visokog obrazovanja i pravi mali studentski grad


Nedjelja, 27 Siječanj 2019

*Stvaranje i upotreba znanja trebaju biti jednako dostupni svima jer je znanje bitno za razvoj i jačanje svakog društva *Veleučilište razvija poduzetnički duh studenata

Željko Sudarić, dekan Veleučilišta "Lavoslav Ružička" Vukovar,  rođen je u Našicama, u prvim minutama 1975. g., odrastao i školovao se u Višnjevcu tj. Osijeku, danas u sretnom braku sa suprugom Tihanom, rođenom Vukovarkom, s kojom ima dvije prekrasne kćeri – Leonardu i Ema Petru.

„Diplomirao sam i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a doktorirao na Mostarskom Sveučilištu Hercegovina. Prije zaposlenja na Veleučilištu radio u gospodarstvu na poslovima prodaje, marketinga i financija. Danas, doktor znanosti iz znanstvenog polja ekonomije, znanstvene grane menadžment te viši predavač na Veleučilištu „Lavoslav Ružička” u Vukovaru. Prije stupanja na dužnost dekana bio sam glavni povjerenik podružnice Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i voditelj studentskog poduzetničkog inkubatora. Autor sam više znanstvenih i stručnih radova na međunarodnim konferencijama, urednik nastavnih udžbenika te član organizacijskog, programskog i znanstvenog odbora više međunarodnih konferencija. Uspješno sam završio nekoliko stručnih edukacija vezanih uz prodaju, financije i marketing te sudjelovao u realizaciji EU projekata vezanih za zapošljivost i jačanje socijalnog dijaloga.“

Od listopada ove godine dekan ste vukovarskog Veleučilišta „Lavoslav Ružička“. Želite Veleučilište ojačati i učiniti ga konkurentnim te aktualizirati nove studijske programe. Na koji način to mislite uraditi?

Studenti, uz djelatnike, su najveća vrijednost Veleučilišta te će rad cjelokupne Uprave za mandatno razdoblje upravo biti najviše temeljen na tome, a studiranje i studijski programi bit će najvažniji proces na Veleučilištu. Uz pomoć ministarstva znanosti i obrazovanja, grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije radit ćemo strategijski na aktualiziranju novih atraktivnih programa koji će mlade ljude privući da studiraju u Vukovaru, ali i da nakon studiranja ostanu živjeti i raditi. U studenom smo otvorili moderni studentski dom sa 108 smještajnih jedinica koji će nam također biti veliki plus u privlačenju mladih u grad Vukovar.

Mogu li Veleučilište i grad Vukovar postati sinonim za stručno, kvalitetno i ugodno studiranje? Ali i mjesto poželjno za život i rad?

Kvalitetnijom suradnjom djelatnika, ali i svih relevantnih dionika želimo naše Veleučilište još više ojačati i učiniti ga konkurentnim, aktualizirati nove studijske programe, a kako bi Veleučilište i grad Vukovar postali sinonim za stručno, kvalitetno i ugodno studiranje. Želimo da Vukovar postane centar visokog obrazovanja i pravi mali studentski grad, ali i mjesto gdje će mladi pronaći svoje prvo zaposlenje i zasnovati svoje obitelji.

Veleučilište ne može egzistirati i provoditi programe samo, bez podrške svih u gradu, studenata… Otvoreni ste za sve koji žele boljitak razvoju Veleučilišta?

Naravno, otvoreni smo za sve koji žele našim studentima omogućiti kvalitetno studiranje i bolji studentski standard. Sinergijom resornog ministarstva tj. ministrice Divjak, grada Vukovara i gradonačelnika Penave, djelatnika i studenata Veleučilišta, te svih dionika želimo razvijati i uvoditi inovacije u rad, kako bi bili konkurentni u sustavu obrazovanja.

Na Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru ste od 2010. godine. Sigurno dobro poznate probleme obrazovanja i pripreme studenata za budućnost.

Točnije od 2008. godine, kada sam počeo kao suradnik u naslovnom zvanju te studentima prenosio stručna znanja iz prakse. Nužnost praktičnog znanja smatram primarnim u razvoju naših studenata te će i nova uprava raditi na razvoju stručnih kompetencija naših studenata, a kako bi spremni izašli na tržište rada.

Uspješno ste završili nekoliko stručnih edukacija, sudjelovali u realizaciji EU projekata za zapošljivost i jačanje socijalnog dijaloga, iza Vas je deset godina prakse. Kako podržati buduće generacije da oni budu nositelji našeg razvoja, a ne samo brojke koje odlaze iz zemlje?

Upravo je naša misija, ne samo Veleučilišta, nego svih dionika da mladi postanu nosioci razvoja gradova, regija i cjelokupne države, a sigurnim i dobro plaćenim radnim mjestom možemo zadržati mlade. Također kontinuirano moramo raditi na sebi, a kroz sustave cjeloživotnog učenja dodatno se obrazovati i prenositi to znanje na mlade generacije.

Upoznao sam Vas u Ekonomskoj školi Vukovar gdje ste podržali njihov projekt „Centar poduzetničkih kompetencija“. Niste se okrenuli samo Vašim studentima već želite razviti suradnju i s generacijama koje će jednoga dana biti budući studenti.

Danas je poduzetništvo jako važno u svim dijelovima društva, a posebno je bitno mlade učiti da budu poduzetni. Obrazovna vertikala je jako važna, tako da na Veleučilištu istražujemo potrebe onih koji će sutra postati naši studenti i podržavamo uvijek dobre i kvalitetne projekte koji će donijeti dodanu vrijednost i razvoj našem gradu. Kada kažemo da nam treba društvo znanja, to možda izgleda kao fraza koja je postala poštapalica. Siguran sam da to tako ne treba biti. Možemo li zaista, i kako, osposobiti mlade s nedostajućim kompetencijama?

Stvaranje i upotreba znanja trebaju biti jednako dostupni svima jer je znanje bitno za razvoj i jačanje svakog društva. Na Veleučilištu je izuzetno važno da možemo osigurati uvjete za stvaranje novih znanja kroz formalno učenje, ali i za cjeloživotno obrazovanje te stvaranje uvjeta za razvoj svih članova naše zajednice, a od lokalne, regionalne i nacionalne razine se očekuje stvaranje uvjeta za efikasnu primjenu tih stečenih znanja za unapređenje cjelokupnog društva.

Otvorenje studentskog doma

Koje su temeljne pretpostavke za uspješan rast i razvoj poduzetničkih kompetencija? Sektor malog i srednjeg poduzetništva ima ključnu ulogu u rastu i razvoju gospodarstva, jesmo li mu omogućili potrebne uvjete da tu ulogu i ostvari?

Kako studentima kroz predavanja te kroz neke moje publicirane radove, mogu vam samo potvrditi da poduzetništvo i poduzetnička kompetencija pojedinca i društvene zajednice u cjelini predstavlja temeljnu pretpostavku za uspješan rast i razvoj cijelog društva, ali i rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Obrazovanje i znanost, uz pojedinca, postaju najjača proizvodna snaga društva. Na znanosti se temelji sve veći broj novih tehnologija i inovacija, a znanje je uvjet uspješne primjene tih postignuća. U svemu tome poduzetništvo postaje pokretač, organizator i upravljač novih procesa. Ulaganje u znanost, odnosno veća i kontinuirana ulaganja u obrazovni sustav, a koje se mora usmjeriti prema poticanju poduzetništva, osobito kod mladih, ključ je gospodarskog rasta i razvoja društva u cjelini.

Studenti žele i najbolji mogući standard. Možete li im to osigurati i kako?

Svaki naš student zaslužuje najbolji mogući standard i mi na Veleučilištu kontinuirano radimo na poboljšanju studentskog standarda. Iznimno smo ponosni što smo u tjednu sjećanja na prošlost i žrtvu Vukovara otvorili studentski dom za naše mlade – za one koji će stvarati budućnost grada i Republike Hrvatske. Svaki novi projekt na kojem sudjelujemo, i svaki uspjeh naših studenata i djelatnika nam je poticaj da idemo naprijed, da se razvijamo i rastemo. U sudjelovanju na novim projektima iznimno nas ohrabruje podrška ministrice znanosti i obrazovanja profesorice Blaženke Divjak, ali nas to ujedno i obvezuje na rad te unaprjeđenje kvalitete studiranja.

Veleučilište ne treba biti samo proizvođač znanja koje nitko ne koristi već i pokretač projekata u realnom sektoru.

Jedna od temeljnih zadaća Veleučilišta je biti pokretač razvoja lokalne zajednice, gospodarstva i društva u cjelini te bi Veleučilište i njegovi stručnjaci trebali aktivno sudjelovati u stvaranju gospodarskih i razvojnih strategija grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Lokalna i regionalna samouprava, uz studente i djelatnike, trebala bi biti stup na kojem se razvija Veleučilište. Sinergijom svih aktera Veleučilište može uspješno odgovoriti na izazove u budućnosti, postati centrom stručnosti i znanja okruženja u kojem djeluje te utjecati na razvoj društva u cjelini. U tom smislu pozivam cjelokupnu javnost na otvorenu i konstruktivnu suradnju.

A Vaši planovi za budućnost i možda neki novi projekti…?

Planovi su nam uvijek usmjereni na razvoj i unapređenje, kako studenata tako i naših djelatnika, a sve u svrhu cjelokupnog razvoja Veleučilišta. Na novim projektima kontinuirano radimo, tako da smo u studenom potpisali ugovor o izradi dokumentacije za nastavak projekta u sklopu studentskog doma za izgradnju studentske kuhinje i sportskih sadržaja te započeli projekt o prenamjeni Radničkog doma u prostor Veleučilišta s novim sadržajima i programima koji će dodatno doprinijeti prepoznatljivosti grada Vukovara kao poželjnog mjesta za studiranje s najboljim mogućim studentskim standardom. Svrha predmetne rekonstrukcije je proširenje prostornih kapaciteta Veleučilišta. Projekt će doprinijeti unaprjeđenju obrazovne infrastrukture i modernizaciji obrazovnih sadržaja te povećati konkurentnost na tržištu rada. Nositelj projekta je Grad Vukovar, a partneri su Veleučilište “Lavoslav Ružička” i Razvojna agencija Vukovar. Procijenjena vrijednost cjelokupnog projekta je 40 milijuna kuna.

Ministrica Divjak sa studentima i djelatnicima Veleučilišta

Za kraj ovog intervjua istaknuo bih veliko društveno značenje Veleučilišta budući da je jedina i najvažnija institucija visokog obrazovanja na području Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a time i najvažniji centar zadržavanja mladih ljudi koji svojom stručnom osposobljenošću nakon završenog studija predstavljaju značajan potencijal ekonomskog razvoja.

Vladimir Mihajlović

Siječanj 2019.

Izvor: Časopis Poduzetnik, prosinac 2018./siječanj 209.

ADSense_04