ADSense_02


Konferencija Digital Shapers 2018.: Nagrada otišla u ruke Damiru Sabolu


Ponedjeljak, 28 Siječanj 2019

Konferencija Digital Shapers 2018. ove godine održala se po drugi put 29. studenoga u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. O digitalnoj transformaciji i ovaj put su pričali brojni priznati stručnajci, a odabran je i Digital Shaper godine. Nagrada Digital Shaper godine otišla je u ruke Damiru Sabolu osnivaču i izvršnom direktoru firme Photomath, tvorcu istoimene svjetske aplikacije za izračun matematičkih zadataka. Poduzetnički dvojac Life by Z&Z, Željka Barišić i Zrinka Peharec, intervjuirali su RTL koji je bio organizator događaja. Što su nam o svemu rekli, pročitajte u nastavku.

Ove se godine održava druga konferencija Digital Shapers, recite nam kako je sve krenulo, tko je tvorac ideje te zašto ste se odlučili za ovakav projekt?

Već se nekoliko godina neizbježno priča, ali i djeluje na području digitalne transformacije, koja se isto tako događa i na RTL-u. Upravo ponukani time, odlučili smo zajedničkim snagama kreativaca i profesionalaca na RTL-u, pokrenuti konferenciju koja će gostima približiti digitalnu sferu poslovanja, predočiti trendove, ali i potaknuti i njih same na promjene. Upravo zato na konferenciji biramo i Digital Shapera godine, osobu ili kompaniju koja je svojim radom dala doprinos digitalizaciji i promjeni Hrvatske.

U vrlo kratkom vremenu održavaju se dvije slične konferencije Digital Shapers i Diablog, smatrate li se konkurentima?

S obzirom na to da danas gotovo ne postoji firma u kojoj digitalni marketing nije dio poslovanja, bilo da je riječ o manjim ili većim razmjerima tog poslovanja, svakako je dobro da se što više radi na obrazovanju i popularizaciji digitalnih marketing stručnjaka i profesije kao takve. Ne smatramo se konkurentima, ili barem ne u negativnom kontekstu koji ta riječ implicira.

Kako birate sudionike konferencije i tko vam je od sudionika donio najveći medijski publicitet?

Cilj je konferencije okupiti brojne sudionike digitalne transformacije, pokazati najbolje primjere iz prakse i predstaviti konkretna rješenja za kompanije. U tom se kontekstu biraju i stručnjaci koji će govoriti o tim procesima. Trudimo se da je svaki od sudionika aktualan i relevantan za određenu temu. Svakako su na drugoj konferenciji poseban interes izazvali Alex Katz, jedan od osnivača marketinške agencije Officer & Gentleman, najpoznatije po tome što godinama radi na promotivnim kampanjama za Pornhub, zatim guru digitalne transformacije Vidar Andresen, kao i našoj publici već dobro poznat digitalni strateg Evangelos Papathanassiou.

Kada biste trebali prenijeti glavnu poruku konferencije svima koji se bave digitalnim marketingom, što biste im poručili?

Svijet na globalnoj razini prolazi kroz niz promjena uzrokovanih digitalizacijom te shvaćamo kako je ozbiljna transformacija medija, gospodarstva i cijelog društva neizbježna. Digitalna transformacija zapravo je četvrta industrijska revolucija koju trebamo prihvatiti i sustavno na njoj raditi jer postaje sve važniji segment napretka pojedine firme, a potom neizbježno i cijelog gospodarstva.

Organizator ove konferencije je televizijska kuća, a konferencija je o digitalu, kako vidite razvoj televizijskog programa obzirom na rapidan razvoj digitalnih sadržaja?

RTL-u televizijski program ostaje primarni dio poslovanja i ne smatramo da digitalni razvoj i online platforme na bilo kakav način ugrožavaju televizijski program. Štoviše, oni samo mogu biti dodatni alat kako zainteresirati publiku i ponuditi im dodatni materijal koji možda ne mogu pronaći u TV rasporedu. RTLplay koji je zaživio prije godinu dana nametnuo se kao vodeća online platforma u zemlji, a cilj RTL-a jest postati vodeći video provider kroz naredno razdoblje. 

Smatrate li da YouTube ugrožava televizijsku produkciju i da vam je konkurencija?

YouTube je neosporno snažna platforma s izrazito širokom ponudom sadržaja i još širim rasponom korisnika. No ipak riječ je o potpuno drugačijoj platformi u odnosu na televiziju, a publike oba medija u nekim se ciljnim skupinama koaliziraju, ali nipošto ne isključuju. U Hrvatskoj je još uvijek televizija najsnažniji i najutjecajniji medij, čija je publika ipak u svakodnevnom obujmu daleko opsežnija od broja YouTube korisnika u našoj zemlji.

Što će RTL ponuditi od digitalnog TV sadržaja u budućnosti?

RTL je u siječnju 2018. godine pokrenuo digitalnu platformu RTLplay. Riječ je o korisnicima u potpunosti prilagođenoj platformi koja nudi mogućnost besplatnog gledanja propuštenog sadržaja kao i ekskluzivnog sadržaja, ali isto tako i live stream svih RTL kanala: RTL (glavni kanal), RTL2, RTLKockica, RTL Passion, RTL Crime i RTL Living. S obzirom na to da je u samo godinu dana postojanja postala vodeća online platforma u zemlji, cilj nam je i ostati vodeći i osigurati korisnicima još više raznolikog i ekskluzivnog sadržaja. Osim toga, RTL širi svoju mrežu portala od regionalnih vijesti do news portala vijesti.hr, a plan je da baš svi korisnici uspiju pronaći sadržaj za sebe.

Možete li nam izdvojiti jedan, po vama, izvrstan case study digitalizacije u Hrvatskoj u posljednje vrijeme?

Svakako možemo istaknuti dobitnike nagrada Digital Shaper. Prve godine to je bila tvrtka Infobip, koja je pokazala kako uspješno raditi globalni business iz Hrvatske. Prošle je godine nagradu dobio Damir Sabol, osnivač i izvršni direktor tvrtke Photomath i tvorac istoimene najpopularnije svjetske aplikacije za izračun matematičkih zadataka koju koristi više od 100 milijuna korisnika. U oba slučaja dokazano je da Hrvatska možda jest mala geografski, ali je zemlja velikih mogućnosti i briljantnih stručnjaka čije ideje su globalne.

Vizija Digital Shapersa za 2019.?

Kao i prethodne dvije godine, tako će i ove godine Digital Shapersi osigurati svim posjetiteljima odličan i poučan program. Imat ćemo sugovornike koji će govoriti o aktualnim trendovima, a oni se, kada je digitalizacija u pitanju, mijenjaju iz mjeseca u mjesec. Trudimo se svojim gostima ponuditi najzanimljivije govornike, zanimljive teme, ali i ugodno atmosferu. Bit će tako i u studenome 2019.!

Željka Barišić, CEO

   Life by Z&Z

Siječanj 2019.

ADSense_04