ADSense_02


DANIELA PAVIĆ - ODINA ASISTENCIJA D.O.O., OSIJEK


Subota, 09 Prosinac 2017

Poduzetnička ideja je postojala godinama, ali nikada nije bilo pravo vrijeme… 

*Pružanje pomoći u postupku naknade štete od njezina nastanka do naplate *Potrebno je veliko iskustvo i zalaganje da bi sve karike u lancu usluge koju pružamo funkcionirale kako treba

Odina asistencija d.o.o. je poduzetnički pothvat koji je pokrenula gospođa Daniela Pavić u samom centru Osijeka, u Županijskoj 11, nakon što je kroz 24 godine rada stjecala iskustvo u obradi šteta radeći kao likvidator za obradu međunarodnih šteta od automobilske odgovornosti, te kao inokorespondent podružnice jednog osiguravajućeg društva u Osijeku.

Prvi koraci u samostalnom poduzetništvu - pitanja, dvojbe…

„U svom sam poslu puno surađivala sa stranim osiguravajućim društvima, susretala sam se s njihovim djelatnicima i tijekom više od dva desetljeća radnog iskustva sam upoznala način rada niza stranih osiguravajućih društava i stranih kompanija koje se bave pružanjem pomoći nakon prometnih nezgoda. Upravo sam iz činjenice da u Europi ova usluga već odavno postoji, te da čak i neki državni autoklubovi, poput njemačkog ADAC-a, imaju svoje odjele za pružanje podrške kod realizacije naknade šteta iz prometnih nezgoda, prepoznala potrebu da i u Hrvatskoj pokrenem posao koji bi se bavio pružanjem upravo takve vrste usluge.“

Međutim, prilika za pokretanje vlastitog posla nije se ukazala sve dok njezina dva sina nisu odrasla, a osobito dok u osiguravajućem društvu u kojem je radila nije došlo do reorganizacije kojom bi se njezin posao likvidatora međunarodnih šteta centralizirao u Zagrebu. Iako je rođena u Zagrebu i velik dio svog odrastanja i školovanja je provela s roditeljima u Njemačkoj (zbog čega njemački jezik govori tečno kao materinski), Osijek doživljava kao svoj dom, u kojemu je sa suprugom zasnovala obitelj i koji je grad upravo po njezinoj mjeri. Zbog toga preseljenje radi posla u tom trenutku nije dolazilo u obzir, ali priznaje da je dugo razmišljala o tome čime bi se u budućnosti mogla baviti.

„Poduzetnička ideja je postojala godinama, ali nikad nije bilo pravo vrijeme, nikako da se dogodi pravi trenutak, sve dok se okolnosti nisu posložile. Bilo me je strah, razmišljala sam i o nekim drugim opcijama sve dok me moj stariji sin nije uvjerio da trebam raditi upravo onaj posao koji najbolje znam raditi i koji najviše volim, a da sve drugo nisu dobre opcije. Iako svoj posao jako volim, priznajem kako sam se dvoumila bih li ga pokrenula kao samostalna poduzetnica, i to baš u Osijeku, ali sam u konačnici došla do zaključka kako nemam što izgubiti i da mi je započinjanje i razvoj vlastitog posla izazov i nešto za što se želim boriti.“

Nova usluga u Hrvatskoj kao plod dugogodišnje dobre europske prakse

Zato ne čudi što s tolikom ljubavlju i posvećenošću opisuje čime se Odina asistencija bavi u svakodnevnom poslovanju: „Primjerice, dogodi se prometna nezgoda koju u Austriji izazove vozač češkog vozila i pri tome ošteti hrvatsko vozilo. Kao vozač hrvatskog vozila, vi vjerojatno ne znate koja su vaša prava i kome trebate postaviti zahtjev za naknadu štete te koja je procedura kod obrade štete ako se radi o stranom osiguratelju. Vi možete postaviti zahtjev korespondentu češkog osiguravajućeg društva u Austriji, ili neposredno češkom osiguravajućem društvu u Češkoj, a isto tako se možete vratiti u Hrvatsku i postaviti zahtjev predstavniku Češkog osiguravatelja u Hrvatskoj. Mogućnosti su brojne i različite. Odluka kome ćete se obratiti s odštetnim zahtjevom utjecati će značajno na vrijeme rješavanja vašeg zahtjeva. Nije isto da li vaš zahtjev obrađuje osiguravatelj, korespondent osiguravatelja ili predstavnik osiguravatelja. Različite su ovlasti odlučivanja, kolanje dokumentacije i sl., a sve to utječe na brzinu rješavanja vašeg zahtjeva. Nadalje vaš zahtjev može biti odbijen ili umanjen zbog nedostatne dokumentacije. Također vam se može dogoditi da zahtjev ne postavite u skladu s pravima zemlje u kojoj je šteta nastala te da samim time ne ostvarite potpuno pravo na naknadu štete jer ga niste niti tražili.

„Iskustvo koje sam stekla tijekom godina rada na međunarodnim štetama od automobilske odgovornosti iznimno je značajno jer vam je upravo specifično znanje, koje osim radom ne možete steći nigdje drugdje, ključno u kvalitetnom postavljanju odštetnog zahtjeva – na primjer, ako ste fizička osoba koja je imala prometnu nezgodu u Republici Hrvatskoj, nemate pravo na zamjensko vozilo, dok biste u Njemačkoj ili Austriji imali. U Austriji kao pravna osoba nemate pravo na izmaklu korist, ali imate pravo na konkretnu izgubljenu zaradu ili, u pojedinim situacijama, na naknadu radi nekorištenja vozila u vrijeme popravka.“

Stoga se usluga koju Odina asistencija nudi, a to je pružanje pomoći u postupku naknade štete od njezinog nastanka do naplate (što uključuje prikupljanje i prijevod sve potrebne dokumentacije u postupku naknade štete, organizaciju pregleda vozila, izvida i procjene štete te obradu i savjetovanje u mirnom postupku) ukazuje osobito važnom za gospodarstvenike koji ostvaruju prihode obavljajući usluge domaćeg i međunarodnog prijevoza robe i putnika – upravo oni zbog nastanaka prometnih nezgoda (koje su u svakodnevnom prijevozu neizbježna činjenica) najviše gube: tu nastaje ne samo šteta na vozilu, već i šteta zbog toga što vozilo stoji, a isporuka robe kasni pa nastaju penali, što se eventualno šalje zamjensko vozilo i drugi vozač, što se roba mora pretovariti, što vozač mora noćiti dok čeka nužni popravak vozila itd. To su sve troškovi koji nastaju kao posljedica prometne nezgode.

"Mi smo našim prijevoznicima, s kojima imamo ugovorom reguliranu suradnju, na raspolaganju od 0-24 sata svakodnevno kako bismo ih kroz cijeli nesretni događaj vodili od trenutka kada je isti nastao do kraja odnosno do konačne naplate štete. Oni po potrebi odmah nakon što je prometna nezgoda nastala zovu nas kako bismo ih vodili korak po korak kroz cijeli postupak da bi štetu držali u što manjim razmjerima i kako kasnije ne bi imali problema s naplatom te štete. Poduzetnicima prijevoznicima, s obzirom da imaju uvid u sve njihove štete iz prometnih nezgoda, mogu pružiti i dodatne statističke informacije – koji je ukupni broj i iznos šteta kroz poslovnu godinu, koji vozači i koja vozila češće sudjeluju u štetama i slično, što su njihovim klijentima svakako hvalevrijedne informacije u daljnjem poslovnom planiranju.

Naravno, Odina asistencija d.o.o. pruža pomoć u postupku naknada štete pravnim i fizičkim osobama i u "domaćim" štetama. Dakle u štetama koje su nastale u hrvatskoj i u kojima nisu sudjelovala strana vozila. "Kvalitetnom analizom štetnog događaja i svih okolnosti pod kojima je isti nastao, te posljedica predmetnog štetnog događaja nastojimo maksimalno zaštititi interes naše stranke." 

Sporedna djelatnost Odina asistencije d.o.o. su usluge prijevoda koje je gospođa Pavić na samom početku poslovanja odlučila uvrstiti u ponudu zbog lokacije ureda u samom centru Osijeka, a kasnije se pokazalo da upravo i za tim uslugama postoji potreba kod naših građana. Odina Asistencija ima niz vanjskih suradnika, sudskih tumača, s kojima surađuje kako bi mogla udovoljiti svim potrebama stranaka.

Poduzetnički ciljevi

„Zbog činjenice da sam već na početku svog poslovanja ostvarila dobru suradnju sa našim inozemnim partnerima kako bismo cijeli dijapazon usluga koje nudimo u hrvatskoj mogli ponuditi našim klijentima i u inozemstvu, suradnje s najjačom procjeniteljskom kućom u Hrvatskoj, a usuđujemo se reći i jednom od najjačih u Europi, te izuzetno dobro organiziranom suradnjom sa svim ostalim vanjskim suradnicima, poput liječnika vještaka medicinske struke, prevoditelja, sudskih tumača, prometnih vještaka, poslovni model je jako kvalitetno zaokružen i smatram da je zaista veliko iskustvo i veliko zalaganje potrebno da bi sve ove karike u lancu usluge koju pružamo funkcionirale kako treba.“

Cilj im je, kaže gospođa Pavić, kroz poslovanje stvoriti ime koje za njihove stranke znači garanciju da će u postupku naknade štete ostvariti sva prava koja im pripadaju i pravičnu naknadu štete, neovisno o tome radi li se o domaćem ili stranom osiguratelju i je li njihova stranka fizička ili pravna osoba, a da istovremeno budu cijenjeni od osiguratelja kroz svoje korektno i transparentno zastupanje oštećenih tijekom postupaka naknade štete.

"Radije nećemo preuzeti obradu štete nego da stranku i sebe dovedemo u neugodnu situaciju. Odbili smo preuzeti zastupanje stranaka kod kojih nam je opisani tijek nastanka štete upitan kao i posljedice iste iz razloga što ne možemo i ne želimo osiguravateljima iznositi tvrdnje u koje sami ne vjerujemo. Smatramo da prezentacija činjenica onakvima kakve stvarno jesu vrijedi više od slike koju stranka možda želi vidjeti. Ne želimo davati lažna obećanja niti prognoze kako bismo pridobili stranku. Na nama je da pomognemo našim strankama na način da sve svoje znanje i iskustvo stavimo u službu stranke kako bi ista u što kraće mogućem roku ostvarila naknadu štete koja joj po zakonu pripada. Naše stranke su od početka do kraja upoznate s tijekom postupka naknade štete" 

 „Odjek u javnosti je dobar, poslovanje nam iz godine u godinu raste, mislim da je naša usluga prihvaćena i da smo nakon nekoliko godina rada ostvarili dobru suradnju i sa svim osigurateljima s kojima smo došli u kontakt.“

Ipak, marketing inovativne usluge kakva je njihova je izazovan, priznaje gospođa Pavić. Naime, kod ovakvog tipa usluge, vrlo se teško svrstati gdje pripadate, tako da 80 ili čak 90% marketinga obavljaju usmenom predajom. Iskustvo ih je naučilo da konvencionalno reklamiranje ima slab odjek jer ljudi iz sadržaja reklamnog oglasa teško mogu shvatiti o čemu pričate, tako da se oslanjaju, i nastavit će se oslanjati na usmene preporuke od zadovoljnih stranaka i suradnju s HAK-om i drugim komplementarnim djelatnostima.

Osim toga, nastoje se prilagoditi vremenu u kojem živimo. Korištenje digitalnih tehnologija te brzina komunikacije putem e-maila je poduzetnicima dragocjena, a trendovi ubrzavanja obrade šteta, čak i međunarodnih, su neusporedivi s načinom rada kakav je postojao kad je gospođa Pavić počinjala raditi u svijetu osiguranja. 

„Najvažnije je u poslu prilagoditi se vremenu u kojemu živite i radite, pratiti trendove, danas je tako – ili ćete pratiti i prilagoditi se ili vas nema u toj priči!“

Saša Pufler

Lipanj 2017.

Naše usluge su prepoznate

Nudimo i uslugu pregleda vozila, procjene štete i kalkulaciju troška popravka na području cijele Hrvatske. Vozilo se pregleda unutar 24 sata, a dokumentaciju vezanu za procjenu štete i kalkulaciju troškova popravka isporučujemo unutar 48 sati nakon pregleda vozila. Imamo iznimno kvalitetne partnere i dobrom suradnjom uspijevamo zadovoljiti visoke kriterije stranih asistencija." – ističe gospođa Pavić. „Tip usluga koje nudimo oštećenim pravnim i fizičkim osobama, a posebice poduzetnicima prijevoznicima je kod nas još uvijek novina. Međutim nakon tri godine samostalnog rada mogu reći da su naše usluge prepoznate kao dobre i kvalitetne. Iznimno sam zadovoljna što je i Hrvatski autoklub prepoznao smisao i kvalitetu našeg rada te nas je uvrstio u svoj program "HAK preporučuje“ kroz koji članovi HAK-a ostvaruju popust na cijene naših usluga.“

O poduzetnici osobno

Kada pitamo gospođu Pavić o njezinim osobnim prilikama u bavljenju poduzetništvom, iskreno odgovara da postoje dvije važne prednosti u njezinom sadašnjem položaju poduzetnice – što su njezina djeca odrasla, pa se svom poslu sada može posvetiti 24 sata dnevno, i to što radi iz vlastitog prostora, pa s jedne strane ima potrebnu neposrednost i komfor, a s druge strane štedi na poslovnim troškovima. O tome vidi li kao nedostatak činjenicu da je žena u poduzetništvu, kaže: „U poslu, a i u životu jako puno ovisi o nama ženama i našem stavu. Mislim da svatko od nas, neovisno o spolu, ostavlja nekakav dojam o sebi svojom osobnošću, svojim radom i u konačnici svojim stavom. Smatram da je u nekim poslovima sigurno teško uspjeti kao žena, ali ja u svom radu nikada nisam imala taj problem. Ono što je za moj posao bitno, jest poznavanje specifične materije i problematike te znanje i iskustvo koje čine razliku, a koje ne možete naučiti preko noći ili na fakultetu, to je plod dugogodišnje prakse i rada. Upravo u tome se sastoji kvaliteta koju ljudi prepoznaju i mislim da tu nije bitno radi li se o ženi ili muškarcu koji taj posao obavlja. Konačno, naučila sam se nositi s muškarcima jer ih imam trojicu u kući!“ – zaključuje u šali.

Zaključno kaže kako u životu, ali i u poslovanju, puno možemo naučiti od Nijemaca i da trebamo stremiti njihovim vrijednostima – redu, radu, disciplini i transparentnosti. „Kad sam započinjala svoj posao, odlučila sam da se neću obazirati na mišljenja okoline i društva o tome što je prihvatljiv način rada i kako bih trebala voditi posao. Važno mi je da budem dosljedna sebi i svojoj ideji te da se držim svojih principa i stavova koje sam si odredila kao važne.“ Nakon tri godine poslovanja o svojoj odluci pokretanja vlastitog posla lakonski kaže: „Do sada nisam požalila!“

Individualan pristup

Unatoč selektivnom pristupu klijentima, kaže da u tri godine poslovanja gotovo nisu imali stranku koja ih nije preporučila drugoj stranci. Svakom pojedinom slučaju individualno pristupaju i to je ono što ljudi cijene. Javljaju im se stranke iz čitave Hrvatske, pa nisu regionalno ograničeni unatoč početnog straha oko otvaranja tvrtke upravo u Osijeku. 

 

ADSense_04