ADSense_02


IRIS MATKOVIĆ I GABRIJELA RADONIĆ - ZADAR, COLOSSEUM VITA D.O.O.


Subota, 09 Prosinac 2017

Partnerstvo je bila spontana i logična odluka

*Osjećaj da svojim znanjem i radom možeš pomoći klijentu u lijepim i onim manje lijepim situacijama razlog je zašto smo ovaj posao zavoljele *Preuzeli smo odgovornost za sve aspekte posla, sve odluke i poslovne poteze

Ovo je priča o dvije uporne žene iz Zadra koje su zajedno pokrenule vlastiti posao. Iris Matković koja iza sebe ima 20 godina radnog iskustva od toga 12 godina radnog iskustva u osiguranju i Gabrijeli Radonić koja ima 5 godina radnog iskustva u osiguranju.

Iris Matković, rođena 1973. godine, po struci medicinska sestra, majka je četvoro djece. Nakon gotovo 4 godine straža u struci, zbog nemogućnosti usklađivanja obiteljskog života i posla u smjenama prelazi na radno mjesto voditelja poslovne jedinice ISS-a, gdje radi gotovo 5 godina. Prije 12 godina zapošljava se kao zastupnik osiguranja, a 2010. godine prelazi u Allianz. U siječnju 2016. godine s Gabrijelom Radonić osniva društvo za zastupanje u osiguranju Colosseum Vita d.o.o.

Gabrijela Radonić, rođena 1977. u Makarskoj, majka je dvoje djece. Gimnaziju je završila 1996 g. u Makarskoj i upisala Filozofski fakultet u Zagrebu, smjer: povijest-hungarologija. Radno iskustvo: Prva stambena štedionica, obrt za marketing i od 2013 g. u Allianzu. 

„Colosseum Vita d.o.o. je društvo za zastupanje u osiguranju osnovano 01. siječnja 2016. godine sa sjedištem u Zadru, u vlasništvu Iris Matković (76%) i Gabrijele Radonić (24%) uz koje je u tvrtci zaposlen i djelatnik Željko Juraga. Colosseum Vita d.o.o. ekskluzivno zastupa Allianz Zagreb d.d. u poslovima osiguranja, nudi sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, te dobrovoljnih i investicijskih fondova (AZ fond i Allianz Invest). Specijalizirani smo za životna i imovinska osiguranja u kojima, zahvaljujući bogatom višegodišnjem iskustvu, klijentu pomažemo u kreiranju paketa koji najbolje odgovaraju njemu i njegovim potrebama.“

Dobile smo priliku od Allianza

Kad nam je Allianz dao priliku da uz njihovu podršku otvorimo vlastitu tvrtku nismo se previše premišljale. Tadašnji zastupnici poduzetnici prezentirani su nam već na početku rada u Allianzu i upravo je poduzetništvo bio naš cilj. Istina, očekivale smo taj korak nešto kasnije u karijeri zastupnika, no prepoznale smo dobru priliku i nismo se pokajale. Partnerstvo je bila spontana, logična odluka jer, osim što smo se poslovno i privatno dobro slagale, obje smo smatrale da je lakše voditi posao kad su dvije osobe jednako angažirane i obje mogu „uskočiti“ u hitnim slučajevima. 

Obje smo aktivne u prodaji, a podijelile smo administrativne poslove. Gabrijela je zadužena za kadrovsku administraciju, a Iris je više angažirana oko marketinga i promotivnih aktivnosti.

Posao zastupnika u osiguranju jedan je od najboljih poslova za majke. Fleksibilnost i mogućnost samostalne organizacije radnog vremena, uz jaku tehničku podršku koju nam je pružao i pruža Allianz, a zahvaljujući kojoj bilo gdje i bilo kada možemo klijentu odgovoriti na upit, izraditi ponudu ili policu samo su dio prednosti. Poticajno radno okruženje, dobre kolege i jaka podrška voditelja, te stimulativna primanja su bili dio razloga zašto smo odabrali ovaj posao i zadržali se ovako dugo u njemu, a osjećaj da svojim znanjem i radom možeš pomoći klijentu u lijepim i onim manje lijepim situacijama razlog su zašto smo ga zavoljele.

Posao zastupnika u osiguranju jedan je od najboljih poslova za majke. Fleksibilnost i mogućnost samostalne organizacije radnog vremena, uz jaku tehničku podršku koju nam je pružao i pruža Allianz, a zahvaljujući kojoj bilo gdje i bilo kada možemo klijentu odgovoriti na upit, izraditi ponudu ili policu samo su dio prednosti. Poticajno radno okruženje, dobri kolege i jaka podrška voditelja, te stimulativna primanja su bili dio razloga zašto smo odabrali ovaj posao i zadržali se ovako dugo u njemu, a osjećaj da svojim znanjem i radom možeš pomoći klijentu u lijepim i onim manje lijepim situacijama razlog je zašto smo ga zavoljele.

Što nas razlikuje od drugih?

„Naravno da imamo neke svoje komparativne prednosti koje su jako važne u svakom poslovanju, posebno vlastitom. Iskustvo u prodaji životnih osiguranja koje nosimo iz Allianza nešto je što nas definitivno razlikuje od drugih, posebno u ovom trenutku kada se zbog promjena na financijskom tržištu i sam proizvod mijenja, stavlja veći naglasak na osiguranje i preuzimanje dijela odgovornosti za ulagačku strategiju na samog klijenta. Koliko nam je životno osiguranje bitno govori i činjenica da nam se „život“ nalazi i u samom imenu, a vjerujemo da su priznanja koja smo kao zastupnici u Allianzu osvojili na ovom polju dovoljan pokazatelj naše stručnosti i iskustva. Uz znanje i iskustvo na području imovinskih osiguranja, ovo je naša komparativna prednost.“

I vi ste član Allianz poduzetničkog kluba, na neki način to je potpuno novi model prodaje – pitam Iris i Gabrijelu. „Da, član smo Allianz Poduzetničkog kluba.

Kod ovakve obitelji najvažnije je da budemo sigurni u ono što prodajemo. Allianz smo odabrali isključivo zbog toga. Štete su trenutak istine i za klijente i za nas.

I do sada smo, kao zastupnici, cijeloga sebe davali u posao tako da je ovakav model nešto na što smo navikli odnosno na njega smo bili dobro pripremljeni. Razlika u odnosu na ranije je što sada dajemo cijele sebe doslovno za sebe, za svoju firmu, svoju djecu i svoje obitelji. I dalje imamo organizirane edukacije od strane Allianza, no svakodnevno se samoeduciramo kroz raznorazne medije.

Što se promijenilo ulaskom u vlastiti posao? Ono što se možda i najviše promijenilo je stav klijenata koji su nam, barem imamo takav osjećaj, postali još privrženiji. Posebno se to odnosi na male pravne osobe koje možda u nama prepoznaju sebe na počecima svog poslovanja i daju nam podršku kakvu nisu davali dok smo bili zaposlenici u sustavu. Nadalje, u našim je glavama pojam odgovornosti postao nešto sasvim drugo. Oduvijek smo bili odgovorni prema poslu koji smo radili, ali sada smo, i pravno gledano, preuzeli odgovornost za sve aspekte posla, sve odluke i poslovne poteze. Prije svakog postupaka dobro promislimo kako bi se on mogao odraziti na Colosseum Vita, na naš imidž, na naše obitelji i na imidž našeg poslovnog partnera. 

Kao i ranije, prema klijentima uvijek idemo otvoreno, sa svim pojašnjenjima proizvoda koje nudimo, prednostima i eventualnim isključenjima. Ako im proizvod ne odgovara, bolje da ga ne kupe nego da kasnije budu nezadovoljni.“

Prava odluka ili… ?

„Sada sa sigurnošću možemo reći da je ovo bila najbolja odluka koju smo donijeli i zahvalni smo što nam je Allianz pružio priliku da zakoračimo u svijet poduzetništva. To je to, to je ono za što smo godinama radili, za što smo unatoč povremenim padovima, ponovno kretali u prodaju. Zarada nije nevažna, no ona nije bila ključni detalj. Ono što nas najviše potiče na još veći angažman su naši klijenti i naše obitelji. Gradimo dan po dan nešto što ćemo moći, nadamo se i u to čvrsto vjerujemo, s ponosom moći ostaviti svojoj djeci. Postoje dani kada smo 24 sata na gasu, međutim ima i dana kad imamo i više vremena nego nekad. Jako nam je bitno što nas obitelj podržava u tome i znaju se prilagoditi tome.“

Nije li to bio rizik, trebalo se odvažiti na taj put – pitam ih obje. „Da, naravno da postoji rizik i njega smo svjesni. Zato smo i prije samog osnivanja firme prošli detaljne konzultacije, pronašli odličnog knjigovođu, pratimo sve promjene na tržištu i u zakonima. Osigurali smo se sa svih strana da maksimalno smanjimo eventualne rizike. I oprezno upravljamo financijama. Za sada naši članovi obitelji nisu uključeni u posao. Starija djeca su otišla svojim smjerom, ali imamo još petero mlađih od kojih bi netko valjda mogao nastaviti našim stopama. Dobra organizacija je pola posla, a imamo sreću da nam naši supružnici pružaju maksimalnu mogući potporu u svakodnevnim poslovima.“

Sada su važne naše vještine

Osiguranje je proizvod koji bi trebao služiti da se izbjegnu veliki nepredviđeni troškovi koji bi mogli ugroziti financijsku sigurnost klijenta, po cijenu prihvatljivog predviđenog troška. Kao poduzetnice trebale smo u kratko vrijeme naučiti osnove poduzetništva. Za razliku od zaposlenika Allianza, kao poduzetnice moramo pokazati sve svoje vještine multitaskinga koje smo godinama gradile kao zaposlene žene i majke. Naime, paralelno se potrebno baviti i prodajom i vođenjem firme jer su usko prožete.

Smatramo da naš posao tek započinje prilikom sklapanja police. Briga o klijentu donosi preporuke i isključivo radimo na taj način. Nije bitan broj klijenata već stvaramo portfelj koji je isprepleten čvrstim korijenima. Ponekad nam se čini da stvaramo veliku obitelj Colosseuma u kojoj se većina klijenata međusobno poznaje.

Imali smo veliku sreću s trenutnim kadrom jer je Željko Juraga kvalitetan i dobar prodavač s višegodišnjim iskustvom rada u Allianzu. No, koliko god bismo htjeli dodatno širiti poslovanje i povećavati broj zaposlenih jako smo oprezne po pitanju zapošljavanja. Iako nam Allianz i na ovom području nudi podršku svjesne smo da je za stvaranje dobrog prodavača potrebno puno vremena i angažmana, a još uvijek se nismo spremne odreći prodaje. Aktivno tražimo nove zaposlenike i među kolegama s iskustvom i zaposlenicima drugih srodnih branši, no idealnog kandidata još nismo našle. Ako naiđe vjerujemo da ćemo ga znati prepoznati.

Mislimo da se većina poduzetnika izgubi već na samom početku. Početak je najvažniji. Potrebno je sve dobro posložiti, proučiti sve propise i troškove prije ulaska u poduzetništvo. Sjećamo se vremena kad većina klijenata nije imala mobitel i morali bi čekati popodne da ga dobijemo na kućni telefon da dogovorimo sastanak. Danas je potpuno  nebitan geografski položaj. Sada nam je dostupno sve i odmah u bilo koje doba. Geografski položaj možda dijelom utječe na stav ljudi odnosno vidimo razliku između Dalmacije i sjevera Hrvatske u samoj svijesti o potrebi osiguranja, no razlike su sve manje, a i svako geografsko područje nosi svoje potrebe.

Naša budućnost… 

Mi smo izabrali možda sporiji put gradnje. Puno veći naglasak stavljamo na kvalitetu nego na kvantitetu i smatramo da se jedino znanjem i profesionalizmom možemo boriti protiv nelojalne konkurencije. U biti iskreno uopće ih ne primjećujemo mi radimo na svoj način, a ako klijent i ode samo nastojimo održati kontakt s njim. Većina se nakon nekog vremena vrati jer se često dogodi da po toj manjoj cijeni nije dobio policu odnosno pokrića kakva je očekivao odnosno kakvu smo mu mi nudili. Šteta je trenutak istine u osiguranju. Najvažnija su pitanja na samom početku prodajnog razgovora koja nam omogućuju da prepoznamo osobne potrebe pojedinog klijenta i prepoznamo potencijalne opasnosti kako bi iz tih informacija mogli ponuditi kvalitetnu zaštitu klijentu.

Mogle smo bolje i više, ali to nam niti malo ne smeta - drago nam je da nismo! 

Niti jednu policu nismo radili na silu. Kako smo već rekle, ako klijent ode nastojimo održati kontakt i dalje biti na usluzi. Žao nam je što i prije nismo ušle u poduzetništvo jer nam osobno jako paše ovakav način rada. Po prirodi smo optimisti, naravno da imamo viziju jer bez vizije o razvoju i napredovanju ne bi se ni upuštali u poduzetništvo. Uz komunikativnost bitno je stalno ulaganje u znanje, multitasking i zadržavanje povjerenja klijenata.

Naša budućnost su naši klijenti. Nije bitno što vrijeme donosi uvijek moramo biti spremni na prilagodbe, ali klijenti su ti koji svojim preporukama šire naš posao i to povjerenje im moramo nastojati vratiti kroz kvalitetnu uslugu.

Mirjana Glavaš

Fotografija: Marin Lovrin

Rujan 2017.

Postale smo zadovoljnije i samouvjerenije

U EU ovakav model postoji već 20 godina i pokazao se odličnim i za klijente i prodavače osiguranja. Možda je ovakav način malo suroviji za neke koji su se godinama provlačili kroz sustav, ali očito je da se ovo zanimanje baš zbog takvih dovelo do iskrivljene slike javnosti i nepovjerenja klijenata.

Zadovoljne smo svojim poslom. Iako smo na početku, sasvim razumno, osjećale dozu straha, sada smo sigurne da je poduzetništvo bila prava odluka. Postale smo zadovoljnije i samouvjerenije jer imamo veće mogućnosti da ovaj posao radimo slobodnije i na način kako mislimo da je potrebno. Vremena za sebe je manje, ali kao poduzetnice uživamo u gradnji i stvaranju nečeg svog. Imamo i neke svoje hobije: planinarenje, hodanje, plesanje, pjevanje..., koje koristimo za punjenje baterija pozitivnom energijom.

Nove tehnologije su važne

Nove tehnologije svakako mijenjaju način poslovanja i potrebna je brza prilagodba. Allianz nam omogućuje da idemo u korak s tehnološkim napretkom i na vrijeme prepoznaje sve promjene koje bi se mogle dogoditi, tako da unaprijed budemo spremni na njih. Istina je da AO nije proizvod budućnosti i nikad nismo temeljili svoje poslovanje na njemu. Smatramo da je budućnost na tržištu osiguranje od odgovornosti koje je kod nas još uvijek dovoljno nije prepoznato.

Naš prijedlog poduzetnicima za lakši rad je da dobro procijene kada uzeti profesionalnu uslugu npr. poreznog savjetnika, knjigovođe, administrativnog djelatnika,odvjetnika..., jer ponekad je manje više, a pogotovo bi savjetovali profesionalnu pomoć prilikom otvaranja firme ako nikad prije nisu imali iskustva s poduzetništvom.

Barometar rizika

Čitala sam Allianzov barometar rizika za 2017. g., razlikujemo se mnogo od ostalih? „Da, razlikujemo se. Dok ostatak svijeta prekid rada smatra najvećim rizikom, a u 

Europi taj rizik zastoj u poslovanju i opskrbnom lancu, slijede rizik od cyber napada (cyber kriminal, curenje informacija, tehnički kvarovi povezani s IT tehnologijom) te kretanja na tržištu (nestalnost, žestoka konkurencija, stagnacija tržišta), prema ovom istraživanju u Hrvatskoj se, uz promjene u zakonskim aktima, promjene vlasti, gospodarske sankcije, protekcionizam itd., kao najčešće prepoznat rizik na visokom drugom mjestu nalaze se kretanja na tržištu (nepredvidivost, veće tržišno natjecanje/novi sudionici, spajanja i preuzimanja, stagnacija tržišta, fluktuacije na tržištu) te makroekonomska kretanja (programi štednje, povećanje cijena dobara, deflacija, inflacija) koji su na trećem mjestu.

Svaki posao ima svoje pozitivne i negativne strane. Pozitivne strane ovog posla su zadovoljstvo klijenata kada dođe do štete i kad su klijenti zadovoljni proizvodom i uslugom koju su dobili, a kao i svaki rad s ljudima ima dana kada nas ljudska priroda i karakteri iscrpe te je jako bitno izdvojiti vrijeme za sebe i pronaći način za regeneriranje.“

 

ADSense_04