ADSense_02


DUŠKO ŠOŠIĆ – BRELA: BUDITE DOBRI U ŽIVOTU I HODITE KROZ ŽIVOT POŠTENO I USPRAVNO


Subota, 14 Srpanj 2018

*Gosti postaju s pravom sve zahtjevniji i ne zadovoljavaju se samo morem i suncem *Poznato kao mjesto s najčišćim i najprozirnijim morem, Brela već desetljećima privlači goste iz cijelog svijeta

Duško Šošić rođen je u Brelima, malom pitomom selu u velikoj obitelji tradicionalnih korijena kršćanskog odgoja. „Otac, majka i nas četvero djece živjeli smo u zajednici s četiri strica, strinama i njihovom djecom i tetkom. Mogu reći, da smo pored neimaštine i skromnog življenja imali jako lijepo i sretno djetinjstvo držeći se uzrečice oca domovine „Dobro je puno imati, ali još je bolje malo trebati.“

U zajednici nas je ukupno bilo 24, a od toga 15 djece. Odrastajući smo odlazili trbuhom za kruhom tako da nas danas ima od Europe do Amerike. Moj životni put je satkan od rada na brodovima u svojstvu „malog od kužine“ do osobnog školovanja za hotelijerskog komercijalistu i odlaska u Njemačku gdje provodim 35 godina. Oženjen sam i živim u sretnom braku već punih pet desetljeća sa svojom suprugom Dragicom.

35 godina ste proveli u Njemačkoj i onda se vratili u Hrvatsku. Kada je to bilo, sjećate li se tih dana? Ipak je Njemačka uređena država, usporedite je s našom.

Prvi dio vremena provedenog u Njemačkoj sam radio sve i svašta da bi ušteđevinom 1972. godine otvorili naš prvi restoran uz kojeg smo vremenom otvorili još dva do 1998. godine, do odluke o povratku u domovinu sa ciljem da na zemlji mojih roditelja izgradimo manji hotel i da se kao obitelj u domovini bavimo poslom kojeg smo uspješno radili u Njemačkoj punih 25 godina.

Kao legalist, 1999. godine zatražio sam građevinsku dozvolu i na osnovu njene pravomoćnosti počeo izgradnju objekta kojeg sam do svibnja 2000. godine izgradio u grubim radovima. Na žalost, promjenom vlasti 2000. godine na nivou općine i države, zbog poznatog hrvatskog jala zaslugom tadašnjeg načelnika i njegovih trabanata ista biva poništena. To drastično mijenja sliku o povratku moje djece te ostaju i dalje u Njemačkoj i osnivaju svoje obitelji. Supruga i ja ostajemo tu i upuštam se u pravnu bitku s „nepravnom“ državnom koja je trajala punih 10 godina da bi 2008. dobio svoju zadovoljštinu i nastavio gradnju te napokon u ljeto 2010. otvorio objekt.

Kažu ljubav je tamo gdje si rođen, to je svetinja. Vaša obitelj je ovdje „bacila sidro“, a vi ste poslušali glas te ljubavi. Zašto?

Istina je da se domoljub vodi prije osjećajima nego razumom.

Kada danas podvučete crtu jeste li se razočarali s povratkom i zašto?

U meni su dvojaki osjećaji baš u vezi tog pitanja. Ispunjen sam i sretan jer sam se vratio svojim Brelima među svoje i svojoj domovini. Nesretan sam zbog bezvlašća u mojoj lijepoj zemlji.

Naziv „Sunčeva Postelja“ ima zanimljivo povijesno objašnjenje. Pojasnite nam ga.

Po pisanju Dominika Mandića, koja je prevedena i na njemački jezik u knjizi „Hrvati i Srbi dva stara različita naroda“ hrvatsko ime u današnjem obliku jest Iranskog podrijetla jer prema ruskom iranologu Vsevoldu Milleru ime Hrvat potječe od Iranske riječi "Hor-va(t)u" što u značenju jest Sunčeva Postelja.

Tko su gosti vašeg hotela i kako doživljavaju vašu ponudu? Domaći ili strani gosti, tko prevladava?

Naši dragi gosti većinom su iz Europskih zemalja što ne isključuje globalno. U posljednje vrijeme bilježimo porast domicilnog gosta koji je također prepoznao kvalitetu objekta. Hotel uživa povjerenje raznih svjetskih turoperatora.

Današnja Brela su biser središnje Dalmacije i Makarske. Malo mjesto s velikim naslijeđem, što goste privlači u ovo mjesto?

Poznato kao mjesto s najčišćim i najprozirnijim morem, Brela već desetljećima privlači goste iz cijelog svijeta. Niske plaža koje se u nizu protežu kilometrima. Brela su u punom smislu riječi biser srednje Dalmacije. Ljepota netaknute prirode i planina Biokovo koja se izdiže iz mora do nebeskih visina posebna je vrijednost i ukras naših Brela.

Prekrasno čisto more, prelijepe plaže, mediteransko okruženje… Je li to dovoljno za dolazak turista?

Još uvijek to prolazi, ali ne znam koliko dugo. Gosti postaju s pravom sve zahtjevniji i ne zadovoljavaju se samo morem i suncem. Istina! Brela su poznata i poželjna za odmor duše i tijela, ali smatram da treba više raditi na infrastrukturnim poboljšanjima u Brelima. Smatram da je postojeća zastarjela jer je izgrađena 70-ih godina. Nedostaje inovativnosti na čitavoj rivijeri kao npr. izgradnja jednog velikog akvarija, golf igrališta, žičare na Biokovo, akvaparka, brze brodske linije koja bi povezala rivijeru i mnogo drugoga.

Naše je more jedno od najčišćih u Europi. Jedna od plaža je zapela za oko i Europskom parlamentu, riječ je o plaži Podrača u Brelima. Jesmo li mi toga svjesni i može li današnji čovjek očuvati ovu ljepotu?

Aparthotel Sunčeva Postelja se nalazi tik uz spomenutu plažu Podrače prepoznate od Europske unije i turoperatora iz čitavog svijeta.

Hotel je gotovo uronjen u prekrasni Jadran na najljepšoj plaži Makarske rivijere „Podrače“

Ako se ne varam član ste društva Brolanenses osnovanog 1994. g. Imate li još neke hobije? Kako se odmarate od ovog nimalo lakog posla?

Moje sudjelovanje u društvu Brolanenses moram priznati je dosta pasivno. Član sam boćarskog kluba Brela u kojem se rekreiram i opuštam od stresa.

Imate djecu, ostali su u Njemačkoj. Vjerojatno se neće vratiti u Hrvatsku jer imaju svoj posao i možda ovdje vide nesigurnost. Odustajete li od „nagovaranja“ ili se ipak tome nadate?

Nadam se jer nada umire posljednja.

Pokrenuli smo projekt „Biti Bolji-Be Better“, namijenjen učenicima i studentima, poslušalo nas je više od 13.000 učenika i studenata u Hrvatskoj. Postoji li mogućnost da na jesen budete gost neke od škola u Slavoniji (Hrvatskoj)?

Kao što sam naveo, ja u svojoj 75-oj godini radim i borim se za bolje sutra, ne mogu Vam nažalost potvrditi svoj dolazak jer je još prerano, ali mogu od srca prenijeti svoju poruku mladima. Podržavam svaki poticaj mlađeg naraštaja i poručujem im da se školuju i po mogućnosti putuju svijetom i stječu iskustva koja po povratku u domovinu mogu primijeniti. Budite dobri u životu i hodite kroz život pošteno i uspravno, vjerujte u sebe i svoju domovinu, ispravljajte današnje nepravde i napravite od nje raj na zemlji, koji je nekada u Tuđmanovo vrijeme i doslovno bio promotivni spot lijepe naše.

Kakvi su planovi dalje s poslovanjem hotela, hoćete li nastaviti s ovim poslom? Osjećate li možda umor? Ipak je posao u turizmu težak kruh!

Razmišljam o raznim solucijama, ali još nisam donio konačnu odluku. Još uvijek pokušavam privoliti djecu na povratak. 60 godina rada u struci ostavilo je traga na mojem zdravlju (dijabetes). Istina, ovaj hotel je bio moj cilj, moja želja koju sam i ostvario, ali nažalost vrijeme neminovno teče i moram razmišljati kako više vremena provoditi s mojim unucima.

Sunčeva postelja

Objekt je pomno osmišljen od vrhunskog arhitekta ovog podneblja, gospodina Ante Rožića dobitnika nagrade za životno djelo. Gotovo uronjen u prekrasni Jadran na najljepšoj plaži Makarske rivijere „Podrače“ obgrljen borovom šumom i prekrasnom prirodom koja je ovdje zaista izdašna.

Hotel je obiteljskog karaktera, posjeduje 12 vrhunsko opremljenih apartmana i svim ostalim potrebnim sadržajima koje hotel kao takav zahtjeva. Kroz „srce“ prolazi panoramsko dizalo iz kojeg „puca“ pogled na otvoreno more i otoke.

I to je vaša zadaća, sačuvati naslijeđe od zaborava. Može li se to danas činiti u ovom potpuno drukčijem svijetu.

E, pa šta!

Višnja, loza, maslina

što nas je othranila

trud je naših očeva

to su Brela! E, pa šta!

Moj izvorni tekst kojeg sam napisao u čast mog pokojnog prijatelja uglazbio je nažalost također već pokojni Zdenko Runjić, a otpjevao je Goran Karan. Cjelokupnu izvedbu možete poslušati na Radio Makarska.

Ovaj hotel je bio moj cilj, moja želja koju sam i ostvario

Razmišljam o raznim solucijama, ali još nisam donio konačnu odluku. Još uvijek pokušavam privoliti djecu na povratak. 60 godina rada u struci ostavilo je traga na mojem zdravlju (dijabetes). Istina, ovaj hotel je bio moj cilj, moja želja koju sam i ostvario, ali nažalost vrijeme neminovno teče i moram razmišljati kako više vremena provoditi s mojim unucima.

Nedostaje nam…

Brela su poznata i poželjna za odmor duše i tijela, ali smatram da treba više raditi infrastrukturnim poboljšanjima u Brelima. Smatram da je postojeća zastarjela jer je izgrađena 70-ih godina. Nedostaje inovativnosti na čitavoj rivijeri kao npr. izgradnja jednog velikog akvarija, golf igrališta, žičare na Biokovo, akvaparka, brze brodske linije koja bi povezala rivijeru i mnogo drugoga.

Ispravljajte današnje nepravde i napravite od nje raj na zemlji

U svojoj 75-oj godini radim i borim se za bolje sutra. Mogu od srca prenijeti svoju poruku mladima. Podržavam svaki poticaj mlađeg naraštaja i poručujem im da se školuju i po mogućnosti putuju svijetom i stječu iskustva koja po povratku u domovinu mogu primijeniti. Budite dobri u životu i hodite kroz život pošteno i uspravno, vjerujte u sebe i svoju domovinu, ispravljajte današnje nepravde i napravite od nje raj na zemlji.

Vladimir Mihajlović

Srpanj 2018.

Izvor: Časopis Poduzetnik

 

ADSense_04