ADSense_02


ATILA BORBAŠ - KNEŽEVI VINOGRADI: NAKON ŠTO SAM SE MEĐU PRVIMA VRATIO U BARANJU, POČEO SAM OD NULE


Subota, 04 Kolovoz 2018

Danas smo postali jedna od vodećih tvrtki u području pročišćavanja otpadnih voda i zraka *Ja sam recesiju doživio kao polupunu čašu

Uspješni poduzetnik Atila Borbaš rodio seu Osijeku. S odličnim je uspjehom završi osnovnu i srednju tehničku školu te osvojio nekoliko nagrada na državnom natjecanju iz elektrotehnike. Nakon srednje škole dobio je stipendiju na fakultetu robotike i automatizacije u Mađarskoj, no nažalost, zbog ratnih događanja, nije ga završio. Od 1991. do 1997. bio je prognanik te se nakon mirne reintegracije vratio u rodnu Baranju. U devastiranoj auto-radionici pokrenuo je proizvodnju spremnika i opreme od termoplastike. Ostalo je povijest.

Sve je počelo od devastirane radionice vašeg pokojnog oca koji je također bio poduzetnik. Sjećate li se tih početaka, kako je tada bilo i zašto ste donijeli ovu odluku?

Nakon što sam se među prvima vratio u Baranju, počeo sam od nule. Bio sam mlad i nisam bio svjestan koliko je teško u takvim okolnostima započeti ozbiljan posao no imao sam ono najvažnije - podršku i vjeru obitelji i prijatelja. Vratio sam se ovdje jer mi je tu djedovina i smatrao sam da smo mi oni koji se moramo izboriti za nove naraštaje jer to nitko neće odraditi umjesto nas. Kao što sam rekao na početku krenuo sam u devastiranoj auto-radionici no dugi niz godina rada i truda došao sam do ovoga danas. Konstantnim ulaganjem u tehnologiju, razvoj proizvoda i ljudski kadar vrlo brzo smo se usmjerili u područje pročišćavanja otpadnih voda i zraka gdje danas bilježimo zapažene rezultate na hrvatskom i inozemnom tržištu. Neprestanim širenjem proizvodnog programa, usvajanjem novih tehnologija, otvaranjem novih tvrtki u regiji postali smo jedna od vodećih tvrtki u području pročišćavanja otpadnih voda i zraka.

Predstavite ukratko tvrtku Bor plastika d.o.o.

Tvrtka je osnovana prije 20 godina. Među vodećim smo tvrtkama u području pročišćavanja otpadnih voda i zraka. BP GROUP sa sjedištem u Hrvatskoj te sa sestrinskim tvrtkama u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Mađarskoj i Novom Zelandu zapošljava oko 50 ljudi, a glavna djelatnost nam je pročišćavanje otpadnih voda i zraka, sve u skladu našeg slogana "Budućnost postoji". Snagu tvrtke osim primjene najsuvremenijih tehnologija i strojeva čine i djelatnici koji svojim svakodnevnim doprinosom skraćuju put prema cilju, postati regionalni lider u navedenim područjima. Uz sve navedeno izuzetno je važno i čovjeka čini neopisivo sretnim kada ste  ispunjeni i kada zadovoljno idete na posao i pri tome znate da svojim radom dajete doprinos očuvanju okoliša kako bi i budući naraštaji mogli uživati u čistoj prirodi.

U našim životima sve se odvija u ciklusima, pa tako i u životu jedne tvrtke. Sigurno ste u poslovanju imali neke prekretnice koje su usmjerile rad tvrtke. Kojih se sjećate? Što je za vas bilo posebno značajno. Ako se ne varam recesija vas je snašla usred izgradnje novog pogona.

Tako je, u poslovanju tvrtke postoje različiti ciklusi. Ti ciklusi su puni prilika i prijetnji a na nama je kako ćemo ih doživjeti - kao polupunu ili kao polupraznu času. Ja sam recesiju doživio kao polupunu čašu. Pošto je bila recesija, povoljnije smo gradili, ulagali i razvijali nove proizvode, znajući da recesija ne može zauvijek trajati. Mi smo tvrtka koje je usko specijalizirana za rješavanje problematike u pročišćavanju oborinskih, komunalnih i industrijskih otpadnih voda, prvenstveno u prehrambeno prerađivačkoj industriji.

A zaposlenici, na koji način su oni doprinijeli poslovanju tvrtke. Kako radite odabir „pravog zaposlenika“?

Prije sam svoje zaposlenike sam odabirao, međutim danas to s potpunim povjerenjem prepuštam svojim voditeljima u ovisnosti u kojem odjelu zapošljavamo. Kao što uvijek naglašavam, ljudski kapital čini tvrtku, a ne imovina i strojevi. Zato su oni izuzetno važni. Većini je to prvo ozbiljno zapošljavanje, mi ih onda usmjeravamo i educiramo te im na taj način dajemo priliku da steknu potrebna iskustva i znanja.

Pokrenuli smo rubriku „Moj zaposlenik“. Možete li nam predložiti jednog zaposlenika kojeg bi predstavili u časopisu kroz jedan razgovor. Odabir prepuštamo vama ili vašim zaposlenicima.

To mi je izuzetno težak zadatak. Ja bi ih sve preporučio.

Imate bogatu lepezu proizvoda koji nastaju u tvrtki. Inovacije, kreativnost, zaštita okoliša,… sve je to u fokusu poslovanja tvrtke. Kako to postižete?

Osobno a isto tako i moji djelatnici - prvenstveno s puno rada. A kada to nije dovoljno onda sa još više rada. Pratimo tržište i zahtjeve tržišta. Dobar proizvod nije nužno jeftin. Dobar proizvod treba služiti svrsi, treba zadovoljiti potrebe kupca i biti rješenje za njegov problem.

Vaše je geslo „Budućnost postoji“ Mislite li da zaista imamo budućnost i kakav nas očekuje kada znamo da smo prilično narušili sustav u kojem živimo?

„Budućnost postoji“ je naš slogan i mi u to zaista vjerujemo, ali za tu budućnost svako od nas mora i treba dati svoj doprinos, svoj maksimum svaki dan u svakoj oblasti života pa tako i u području zaštiti okoliša.

Osvojili ste mnogobrojne nagrade, želite graditi posao i istodobno služiti općem dobru. Koje su vam nagrade među dražima?

Nagrada ima više vrsta. Nagrade što primam svakodnevno i nagrade što primam periodično. Nagrade što primam svakodnevno su nagrade od svojih djelatnika i kupaca. Moji djelatnici nagrađuju me nerijetko u vidu odanosti poslu kojim se bavimo, entuzijazma, vjere u tvrtku i sl. Partneri i kupci nagrađuju me tako što iskazuju vjeru u Bor-plastiku, u naše proizvode i usluge. Bez njih ništa ne bi bilo isto. Za periodične nagrade od raznih institucija i organizacija zaslužno je ovo gore navedeno pa su mi i te nagrade jako drage.

Želite postati vodeća grupacija u regiji, ali i probiti se na tržište EU. Kako to činite?

Smatram da mi već i jesmo u određenim segmentima vodeća grupacija u regiji. Pošto je Hrvatska članica EU probili smo se i na to tržište. Međutim mi smo i prije nego što je HR postala članicom EU izvozili u neke države članice. Kako to postići? Razvojem, radom, inovacijama, korištenjem ekološki prihvatljivog materijala koji je moguće reciklirati . Naš zadnji certifikat pored ISO 9001 i ISO 14001 je i WHG certifikat certificirajuće kuće TUV NORD.

Pokrenuli smo projekt „Biti Bolji-Be Better“, namijenjen učenicima i studentima, obišli smo oko 35 osnovnih i srednjih škola te 2 fakulteta; održali preko 95 aktivnosti, poslušalo nas je preko 13.000 učenika i studenata u Hrvatskoj. Postoji li mogućnost da budete gost neke od škola u Slavoniji?

Vrlo rado ću se odazvati pozivu!

20 godina uspješnog rada je veliki uspjeh u životu jedne tvrtke. Kako se danas, nakon 20 godina rada, osjećate?

U poduzetništvu i u vremenu u kojem živimo ima jako malo vremena da se gleda unazad. To je kao kad vozite F1 s 300 km/h. Nemate vremena gledati unazad samo se koncentrirati na put prema naprijed, put prema novim mogućnostima, a na tom putu morate savladati sve prijetnje i iskoristiti sve prilike i tako neprestano iz kruga u krug. Jako sam sretan što sam tu gdje jesam i što sam uspio u poslu kojeg volim i veselim se izazovima u budućnosti! 

Voda je ključ opstanka čovječanstva, a ipak se mnogi od nas prema njoj odnosimo s nemarom. Postoji li kod nas dovoljno razvijena ekološka svijest?

Dovoljna neće biti nikada jer je voda preveliko blago, no, kao i puno stvari u životu – to blago ne cijenimo ili ne prepoznajemo dok ga imamo u izobilju. U razvijenim europskim zemljama jedan čovjek troši 150 l vode po danu dok s druge strane imate nerazvijene zemlje gdje je to svega ispod 3 l vode za piće, higijenu…. 

Budućnost vidite u izgradnji novih proizvodnih pogona i otvaranje novih radnih mjesta. Što planirate u budućnosti?

Upravo to. Velika želja i plan mi je pomagati školovanim mladim ljudima u Baranji da se zaposle i ostanu u svom rodnom kraju te da zajedno gradimo budućnost naše i nove generacije. Imamo puno planova. U toku smo ishodovanja nove građevinske dozvole za izgradnju nove proizvodne hale čija bi se tehnologija za proizvodnju razlikovala od postojeće. Nadam se da ćemo proširiti naš tim, nastaviti prkositi krizi i svim izazovima te i dalje svakodnevno učiti i razvijati se.

Vladimir Mihajlović

Izvor: Časopis Poduzetnik

Kolovoz 2018.

 

ADSense_04