ADSense_02


Dario Krešić, Vukovar: Odlučio sam ostvariti svoj san o vlastitoj vinariji


Četvrtak, 10 Siječanj 2019

*Cilj mi je bio dio zarađenih sredstava uložiti u Slavoniju, područje iz kojeg potječem *Sport i moj sadašnji posao imaju mnogo dodirnih točaka. Ako želite biti u timu najboljih, ništa ne možete prepustiti slučaju

Kako bi ostvario nogometni uspjeh i uspjeh u poduzetničkim vodama, bio sretan i ispunjen sobom i svojim životom, hrvatski nogometaš Dario Krešić kaže kako je morao biti dovoljno ambiciozan, uporan i inovativan, uvijek razvijajući neke nove ideje te dovoljno fleksibilan za ostvarenje svojih ciljeva. Upravo zato sport i njegov sadašnji posao imaju bezbroj dodirnih točaka. Dario nam se ukratko predstavio: “Rođen sam u Vukovaru, 11. siječnja 1984. godine, u kojem sam živio do 1991. godine kada smo zbog rata kao prognanici došli u Zagreb. U Zagrebu sam završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje te sam se paralelno aktivno počeo baviti nogometom. Mlade nogometne dane kao vratar započeo sam 1995. godine u NK Mladost iz Buzina, zatim sam nastavio u NK Hrvatski dragovoljac, a nakon toga sam zaigrao i za drugu momčad VfB Stuttgart do 2002. godine. Stuttgart je prijelomno razdoblje jer od tad kreće moja inozemna profesionalna nogometna karijera. Započeo sam je u njemačkom nogometnom klubu SV Eintracht Trier 05, zatim u grčkim klubovima Panionios F.C. i PAOK F.C. te moskovskoj Lokomotivi nakon koje se 2014. godine ponovno vraćam u Njemačku gdje nastavljam karijeru u nogometnom klubu Mainz 05 te Bayer Leverkusen sve do 2016. godine. Nakon Bayera odlazim na Cipar gdje ujedno i završavam svoju profesionalnu nogometnu vratarsku karijeru 2017. godine u nogometnom klubu Omonia. Od dražih nogometnih postignuća istaknuo bih nastup za mladu Hrvatsku reprezentaciju U16 gdje smo na EP u Engleskoj 2001. godine osvojili brončanu medalju te poziv izbornika Vatrenih Igora Štimca u okviru kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Za Hrvatsku nogometnu A reprezentaciju prvi puta sam nastupio 2013. godine na utakmici Južna Koreja - Hrvatska. Kako je nogomet sastavni dio mog života i dalje se bavim njim, ali sada u ulozi nogometnog menadžera. Sretno sam oženjen i ponosni sam otac trogodišnje kćerke Patricije. Supruga Martina je trenutno trudna tako da nam druga kćerka stiže u ožujku.”

Realizacija ideje o vlastitoj vinariji

“Ono što me potaknulo na ideju o vlastitoj vinariji predivan je prizor trierskih vinograda u Njemačkoj. Svakodnevnim odlascima na treninge gledao sam u uređene padine na kojima rastu zdravi, zeleni trsovi u savršenim geometrijskim linijama s grozdovima koji se cakle na zalasku sunca, dok su berbe popraćene pjesmom… Upravo to sam želio za sebe. Tako je 2006. godine zasađen naš prvi vinograd veličine tek jedan hektar u Opatovcu pored Šarengrada, na samoj obali Dunava gdje se danas nalazi vinarija “Podrumi Krešić”. Moji roditelji, Franja i Irenka, bili su glavni realizatori moje ideje. U to vrijeme aktivno sam bio u nogometu i nisam se mogao uključiti u početni razvoj i podizanje vinarije. Stoga su taj dio na sebe preuzeli moji roditelji. Otac je bio uključen u izgradnju vinarije i sadnju vinograda, a majka je rješavala papirologiju. Od jedne skromne ideje o vinogradu za vlastite potrebe, postupno se razvijala ideja o širenju vinarije i proizvodnje vina s naglaskom na kvalitetu te danas raspolažemo s ukupno 18 hektara površine vinograda. Vinogradi se rasprostiru na 6 različitih lokacija između Šarengrada i Opatovca u krugu 10 kilometara.

Prvo vino proizveli smo 2011. godine u suvremeno opremljenoj vinariji današnjih kapaciteta 200.000 litara. Proizvodimo sedam bijelih i dvije crvene sorte vina te rose. Od bijelih vina u ponudi imamo: Graševinu, Traminac, Sivi pinot, Zeleni silvanac, Chardonnay, Rajnski rizling i Sauvignone blanc, a od crvenih tu su Frankovka i Cabernet sauvignone te jedno rose vino: Patris rose.”

U proizvodnji vina koristi se najnovija tehnologija

“Vinarija sadrži stari i novi dio podruma. U preko 100 godina starom dijelu podruma, koji je zadržao izvorni oblik uz minimalnu obnovu, nalaze se drvene hrastove i barrique bačve te manja količina arhivskih vina. Temperatura podruma nikada se ne diže iznad 18 stupnjeva. U novom dijelu podruma isključivo su inox bačve. Svaka inox bačva opremljena je najnovijom tehnologijom hlađenja vina što omogućuje zasebnu regulaciju temperature pojedine bačve. Općenito u proizvodnji vina koristimo najnoviju tehnologiju.

Svakog gosta s ponosom provodimo kroz stari i novi dio podruma i uvijek iznova s veseljem prezentiramo proces berbe i pravljenja vina. O anegdotama koje nas prate, uz smijeh i pošalice, degustacija vina direktno iz bačve neizostavan je dio svakog obilaska. Degustacija vina, prema prethodnom dogovoru, dalje se nastavlja u kušaoni uz glazbu, ples i domaću hranu.

Kušaona je unikatne izrade u masivu i cigli rustikalnog stila. Pruža mogućnost gastro ponude po dogovoru uz prethodnu najavu. Kušaona raspolaže unutarnjim prostorom predviđenim za 50 ljudi i natkrivenim vanjskim dijelom koji je predviđen za 30 do 40 ljudi. U zimskim danima poseban ugođaj uživanja uz vino pruža kamin izrađen od stare cigle i kovanog željeza.

Posebnost vinarije krije se upravo u kušaoni s bunkerom kao vinskim arhivom. Bunker su za vrijeme II. svjetskog rata sagradili Nijemci kao jedan od mnogobrojnih na području Šarengrada i Iloka, ali nažalost jedan je od rijetkih potpuno očuvanih. Za naše posjetitelje pripremili smo i atrakciju izvornog pravljenja domaće rakije i likera koji će se uskoro naći i na policama naših točionica, a organiziramo i smještaj u obnovljenoj kući za odmor u Šarengradu koja prima do 8 osoba.”

Vjera u uspjeh

“Ove godine berbu smo započeli sa Chardonnayom. Svakodnevno za vrijeme trajanja berbe imamo oko 30-ak sezonskih berača dnevno dok sama vinarija ima 10 stalno zaposlenih. Cilj nam je da se svakom radniku, bio sezonski ili stalno zaposlenom, pristupa s poštovanjem i osjećajem vrijednosti jer bez njih i uspostavljanja pozitivne atmosfere u timu naša vina ne bi postizala brojne nagrade i priznanja te rezultate vrhunske kvalitete iz godine u godinu. Istaknuli bismo zlatnu medalju za Cabernet sauvignone barrique iz 2012. godine u Varšavi. Mlada smo vinarija koja je na jako dobrom putu da postane i internacionalno prepoznatljiva, ali smo svjesni da nas čeka još puno truda na što smo spremni.

Do sada mogu biti zadovoljan postignutim rezultatima. Prije svega cilj mi je bio dio zarađenih sredstava uložiti u Slavoniju, područje iz kojeg potječem. Odlučio sam ostvariti svoj san o vlastitoj vinariji. Uložio sam u zemljište i nasade vinograda. Tako je nastala vinarija s vrhunskom tehnološkom opremom i kušaona koje se nalaze uz samu obalu Dunava u Šarengradu, a otkuda puca pogled na idiličan zalazak sunca i njegov odraz nošen moćnim Dunavom. S ovog mjesta crpim energiju za dalje jer je uzgoj grožđa i proizvodnja vina posao koji zahtjeva puno angažmana, pažnje, odricanja i ljubavi.

Vjerujući u uspjeh, moja obitelj i ja, dajemo sebe u cijeli proces proizvodnje. Stvorili smo impozantan kompleks i vrhunske proizvode vina u kojima mogu uživati svi dobri poznavatelji kapljice. Iz godine u godinu razvijamo se i rastemo u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Sljedeći cilj je dovršenje hotela koji je u izgradnji, a nalazi se iznad vinarije.”

Naš moto je kvaliteta i vrhunski proizvod prije svega

“Kao i u svakom drugom poslu dođe do zasićenja i teških trenutaka, ali nikada nisam razmišljao o odustajanju. Kako bih opustio misli od posla rado bicikliram i s prijateljima treniram boks. Sa svojom obitelji provodim vrijeme u prirodi i na Sljemenu gdje redovito punim baterije za daljnje poslovne aktivnosti.

Nailazimo na mnogobrojne probleme u poslovanju. Jedan od njih je birokracija-vodeći problem hrvatskog poduzetništva, a pogotovo vinara. Uvoz vina iz godine u godinu dramatično raste. Dominiraju vina čija je cijena na polici hrvatskih trgovina niža od cijene grožđa potrebnog za tu proizvodnju i koja su od vinskih podruma do Hrvatske transportirana stotinama kilometara. Ovdje se prodaju gotovo u bescjenje, a razlika u kvaliteti tih i naših vina je neusporediva. Takvim uvoznim vinima loše kvalitete i niske cijene ne možemo konkurirati. Na to ni ne pristajemo. Naš moto je kvaliteta i vrhunski proizvod prije svega. Mislim da se trebaju obavljati veće i detaljnije kontrole na uvoznim vinima.

Novi zakon o vinu predlaže neka smanjenja administrativnih opterećenja hrvatskih vinara. Prema novom zakonu, neće se plaćati naknade za kontrolu stavljanja vina u promet, što je bio također dodatni trošak, i ukidaju se evidencijske markice. Pozdravljamo takve pozitivne odluke! Rješenja uvijek postoje, ali je država ta koja može i mora rasteretiti poduzetnike kako bi i dalje mogli poslovati i ostati na tržištu Hrvatske i ostvariti bolju konkurentnost na inozemnom tržištu. Također, kao veći problem, istaknuli bismo prodaju vina. Slavonija je samo djelomično prepoznata kao vinska regija i za cijelu našu regiju fali organizirana prodaja. Ulaganje u marketing i promociju vlastitih proizvoda imperativ je uspjeha kako bismo bili prepoznatljivi na vanjskom tržištu i postigli odgovarajuće cijene kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Većinu svojih vina plasiramo na hrvatsko tržište, a manji dio izvozimo. Vina promoviramo na brojnim vinskim festivalima i sajmovima diljem Hrvatske gdje se posjetitelji degustirajući mogu uvjeriti u našu kvalitetu. Iz naše ponude izdvojio bih vrhunski Pinot sivi, berba 2017. Teško je dobiti ovo vino kao vrhunsko zbog svoje osjetljivosti i niske rodnosti. Zbog toga smo još više ponosni na ovo naše postignuće i vino koje redovito osvaja zlatne medalje na brojnim natjecanjima.

Također bih istaknuo i Patris rose iz 2017., krunu naše vinarije. Butelja ovog vina budi u meni jake osjećaje ponosa, zadovoljstva i iskrenih emocija užitka stvaranja jer je vino posvećeno mojoj kćeri Patriciji, a i nastalo je u suradnji s njom. Patricia je samostalno, sa svojom tek jednom godinom i devet mjeseci, oslikala etiketu za svoje vino. Htio sam da to vino karakterizira nju. I uspjeli smo u tome!”

Mladima sve ovisi o putu koji su odabrali

“Ako želite biti u timu najboljih, ništa ne možete prepustiti slučaju. Istaknuo bih konstantno ulaganje u sebe i usavršavanje posla jer sve ovisi o vama i putu koji ste odabrali. Ni sportski ni poduzetnički uspjeh nije mi došao preko noći. Vjerujem da ovo nije naš maksimum i da ćemo iz godine u godinu ostvarivati još bolje rezultate. Za to se trudim još od svoje 16. godine. I to je ono što želim naglasiti mladima. Unatoč lošoj situaciji u Hrvatskoj, vidim da imaju hrabrosti i kvalitetne ideje, poduzetni su i inovativni. U prilog tome govore i razna postignuća na domaćoj i inozemnoj sceni. Smatram da zaslužuju bolje prilike kako bi ostvarili svoje životne maksimume. Zato ne smatram da je njihov odlazak u inozemstvo odustajanje. Dapače, radi se o izazovu i stjecanju iskustva, uspostavljanju i učvršćivanju poslovnih kontakata. Ukoliko bi se razvio ozbiljan posao i mogućnost njegovog vođenja i upravljanja iz Hrvatske, svakako sam za povratak. Jer kod kuće je ipak najljepše!”

Posebnost vinarije je bunker kao vinski arhiv

Svakog gosta s ponosom provodimo kroz stari i novi dio podruma i uvijek iznova s veseljem prezentiramo proces berbe i pravljenja vina. O anegdotama koje nas prate, uz smijeh i pošalice, degustacija vina direktno iz bačve neizostavan je dio svakog obilaska. Degustacija vina, prema prethodnom dogovoru, dalje se nastavlja u kušaoni uz glazbu, ples i domaću hranu. Kušaona je unikatne izrade u masivu i cigli rustikalnog stila. Pruža mogućnost gastro ponude po dogovoru uz prethodnu najavu. Kušaona raspolaže unutarnjim prostorom predviđenim za 50 ljudi i natkrivenim vanjskim dijelom koji je predviđen za 30 do 40 ljudi. U zimskim danima poseban ugođaj uživanja uz vino pruža kamin izrađen od stare cigle i kovanog željeza. Posebnost vinarije krije se upravo u kušaoni s bunkerom kao vinskim arhivom. Bunker su za vrijeme II. svjetskog rata sagradili Nijemci kao jedan od mnogobrojnih na području Šarengrada i Iloka, ali nažalost jedan je od rijetkih potpuno očuvanih.

Posao koji zahtjeva puno angažmana, pažnje, odricanja i ljubavi

Do sada mogu biti zadovoljan postignutim rezultatima. Prije svega cilj mi je bio dio zarađenih sredstava uložiti u Slavoniju, područje iz kojeg potječem. Odlučio sam ostvariti svoj san o vlastitoj vinariji. Uložio sam u zemljište i nasade vinograda. Tako je nastala vinarija s vrhunskom tehnološkom opremom i kušaona koje se nalaze uz samu obalu Dunava u Šarengradu, a otkuda puca pogled na idiličan zalazak sunca i njegov odraz nošen moćnim Dunavom. S ovog mjesta crpim energiju za dalje jer je uzgoj grožđa i proizvodnja vina posao koji zahtjeva puno angažmana, pažnje, odricanja i ljubavi. Vjerujući u uspjeh, moja obitelj i ja, dajemo sebe u cijeli proces proizvodnje.

Butelja koja budi jake osjećaje ponosa, zadovoljstva i iskrenih emocija

Ulaganje u marketing i promociju vlastitih proizvoda imperativ je uspjeha kako bismo bili prepoznatljivi na vanjskom tržištu i postigli odgovarajuće cijene kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Većinu svojih vina plasiramo na hrvatsko tržište, a manji dio izvozimo. Vina promoviramo na brojnim vinskim festivalima i sajmovima diljem Hrvatske gdje se posjetitelji degustirajući mogu uvjeriti u našu kvalitetu. Iz naše ponude izdvojio bih vrhunski Pinot sivi, berba 2017. Teško je dobiti ovo vino kao vrhunsko zbog svoje osjetljivosti i niske rodnosti. Zbog toga smo još više ponosni na ovo naše postignuće i vino koje redovito osvaja zlatne medalje na brojnim natjecanjima.

Također bih istaknuo i Patris rose iz 2017., krunu naše vinarije. Butelja ovog vina budi u meni jake osjećaje ponosa, zadovoljstva i iskrenih emocija užitka stvaranja jer je vino posvećeno mojoj kćeri Patriciji, a i nastalo je u suradnji s njom. Patricia je samostalno, sa svojom tek jednom godinom i devet mjeseci, oslikala etiketu za svoje vino. Htio sam da to vino karakterizira nju. I uspjeli smo u tome!

Pripremila: Mirjana Glavaš

Siječanj 2019.

Izvor: Časopis Poduzetnik, prosinac 2018./siječanj 2019.

ADSense_04