ADSense_02


SNJEŽANA DESPOT - OSIJEK


Četvrtak, 03 Prosinac 2015

Posao doživljavam kao ispunjenje svoje životne želje

*Životne okolnosti i stečeno stručno iskustvo bile su poticaj da razmislim o samostalnom poslovanju *Pokretački trenutak bila je jaka želja za promjenom

Prije nešto više od godinu i pol dana, osnivanjem Dječjeg vrtića "Snjeguljica" u Osijeku, Snježana Despot je ispunila svoju životnu želju, a nama je zadovoljstvo njezinu životnu i poduzetničku priču podijeliti s našim čitateljima.
Snježana je rođena u Đakovu 1964. godine, srednjoškolsko obrazovanje je završila u Ekonomskom i upravno birotehničkom obrazovnom centru Osijek, a na Pedagoškom fakultetu u Osijeku 1987. godine je diplomirala na studiju Predškolskog odgoja i tako stekla stručni naziv odgojitelja predškolske djece. U braku je sa suprugom Velimirom te imaju troje djece. "Suprug je dvadesetak godina u privatnom poduzetništvu i bavi se završnim radovima u građevinarstvu, a u njegov posao uključen je i mlađi sin Toni. Stariji sin Denis je moja desna ruka u vrtiću dok kćerka Doris, naše najmlađe dijete, uspješno studira na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Moj doprinos suprugovom poslu je bio u poznavanju knjigovodstveno-računovodstvenih poslova. Stagniranje poslova u građevinarstvu pa time i smanjivanje obima poslovanja, omogućilo mi je zapošljavanje izvan suprugove tvrtke, odnosno u pedagoškoj struci kao odgojitelj predškolske djece. Životne okolnosti i stečeno cjelokupno stručno iskustvo bile su poticaj da razmislim o samostalnom poslovanju."

Odluka o osnivanju Dječjeg vrtića
"Pokretački trenutak bila je jaka želja za promjenom. U zatečenom radnom okruženju više nisam imala profesionalne razvojne perspektive. Želja i nada za kvalitetnijim i kreativnijim radom dali su mi poticaj da temeljito ispitam svoje prioritete, ambicije te još jednom analiziram mogućnosti osamostaljenja.
Ideja o osnivanju privatnog vrtića imala je prvenstveno izuzetnu obiteljsku podršku. Konkretnu inicijativu dao je stariji sin Denis, tada apsolvent Informatologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Spoj mladenačkog entuzijazma i novostečenog znanja koje je odmah mogao primijeniti u praksi te mog osobnog pedagoškog iskustva u struci, želje za samostalnošću i promjenom radnog mjesta, doveo je do čvrste odluke o osnivanju dječjeg vrtića. Tako smo odlučili oformiti predškolsku javnu ustanovu privatnog statusa za provođenje njege, skrbi, odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi. Bilo je potrebno izvršiti opsežne i vrlo zahtjevne pripreme: donijeti Odluku o osnivanju i čekati potvrdni odgovor iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, pronaći primjeren poslovni prostor koji odgovara svim odredbama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te Pedagoškim standardima predškolskog odgoja. Kako bismo zatvorili financijsku konstrukciju bilo je potrebno uložiti značajna novčana sredstva. Veći dio je bio osiguran iz osobnih izvora, a manji dio smo dobili od Zavoda za zapošljavanje u obliku poticaja za samozapošljavanje koji nam je u tom trenutku puno značio. Tijekom opsežnih i temeljitih priprema za početak rada adaptiran je, prenamijenjen i opremljen iznajmljeni poslovni prostor. Izvršen je predupis djece, pripremljeni su Programi rada, izvršen izbor zaposlenika, stručnih suradnika te niz drugih poslova vezanih za ustrojstvo rada vrtića. Iako smo s radom Dječjeg vrtića „Snjeguljica“ željeli početi u rujnu, to se obistinilo tek 12. prosinca 2013. godine zbog raznoraznih tehničkih i proceduralnih razloga vezanih uz, ponavljam, vrlo opsežnu papirologiju. Rad smo organizirali u jednoj mješovitoj odgojno obrazovnoj skupini u skladu s potrebama djece i njihovih roditelja.
Obitelj privatnog poduzetnika ima odlučujuću ulogu, osobitno kad se odnosi na ženu poduzetnika. Bez moralne, financijske i svake druge pomoći obitelji ne bih mogla ni početi s poslom. Njihova podrška i bezuvjetna pomoć te zajednička radost zbog uspjeha daju mi poticaj za daljnji rad. Svaki član u obitelji preuzeo je odgovorno svoje obaveze pri čemu svoj doprinos daju s obzirom na osobne afinitete. Zajednički rad sa sinom Denisom omogućio nam je brzo i kvalitetno odrađivanje poslovnih zadaća i ciljeva. Moje djelovanje se očituje kroz pedagoški rad i ustrojavanje programa, dok su njegovi zadaci logističke prirode."
Na pitanje voli li to što radi, Snježana nam je odgovorila: "Ovaj posao doživljavam kao ispunjenje svoje životne želje jer sam se još kao dijete uvijek igrala „učiteljice“. Djeci bih podijelila papire, olovke, bojice..., naravno, ja sam uvijek bila „učiteljica“ U određenom smislu riječi, radim u dječjem vrtiću koji je svojevrsni poligon za vježbanje gdje pomažem djeci u pripremi za život."

 


Proširenje na nove lokacije
"Gledajući na vrijeme iza nas, prošlo je tek nešto više od godinu i pol dana poslovanja, a uloženi trud i rad se itekako vidi. U ovom trenutku djelujemo na četiri lokacije i zapošljavamo 19 zaposlenika. Naravno, imamo interes i planove otvaranja novih objekata, a samim time daljnjeg zapošljavanja. Rad smo započeli 2013. godine s tek desetak djece u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini. U veljači 2014. godine proširili smo rad na dvije nove lokacije u Općini Antunovac. Ostvarena je izvrsna suradnja s lokalnom zajednicom općine Antunovac na čijem je čelu gospodin Ivan Anušić za kojeg imamo samo riječi pohvale kao i za kompletno općinsko vodstvo i administraciju s kojima imamo zbilja kvalitetan odnos. Zalaganjem čelnika Općine Antunovac izgrađen je novi, suvremeni objekt dječjeg vrtića čije je svečano otvorenje bilo početkom veljače 2014. godine, a organizacija provođenja redovitog programa predškolskog odgoja povjerena je nama nakon provedenog javnog poziva. U općini Antunovac je u ovoj pedagoškoj godinu 2015./2016. redovitim programom te Programom Predškole obuhvaćeno oko stotinu djece. Najnovije pozitivno iskustvo imamo i s lokalnom zajednicom Općine Magadenovac i općinskim načelnikom Stjepanom Živkovićem. U toj općini je također novosagrađeni objekat dječjeg vrtića koji je izuzetno lijep, moderan i projektiran prema Pedagoškim standardima. Osobito je pohvalno što su ga svojim novčanim sredstvima i opremili. U područnom vrtiću  Magadenovac započeli smo s radom ove pedagoške godine u dvije mješovite odgojno obrazovne skupine, a s Programom predškole odgojno obrazovnim radom obuhvaćeno je oko pedesetero djece.
Ključni faktor uspjeha je ostvarivanje konkretne suradnje s užom i širom društvenom zajednicom. Najznačajnija suradnja s lokalnom samoupravom postignuta je ostvarivanjem sufinancije u organizaciji redovitog programa predškolskog odgoja u općinama Antunovac i Magadenovac. Odnos privatnih vrtića (tako i nas) u Gradu Osijeku ipak, nažalost, nije na toj razini, Grad ne prepoznaje potrebu sufinanciranja privatnih vrtića, tj. roditelja koji bi svoju djecu upisali u privatne vrtiće. Mislim da bi se tu Grad Osijek trebao ugledati na primjere dobre prakse kakve provode npr. grad Zadar, Pula, Zagreb i mnogi drugi.
Od izuzetne važnosti ističem i suradnju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za odgoj i obrazovanjem koje nam pružaju usluge savjetovanja i mogućnost permanentnog stručnog usavršavanja. Na temelju programa Mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u skladu s uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera potpisan je ove godine i jedan Ugovor o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, u narednom periodu planiramo pružiti priliku i još pokojoj mladoj odgojiteljici. Vjerujem da ovaj posao ima budućnost. Krajnji korisnik usluge ima razloge zbog kojih će se odlučiti za nas, možda će to biti fleksibilno radno vrijeme, posebne vrste programa, individualni pristup roditelju i djetetu i sl."

Puno nepravde i nepravilnosti
"Roditelj koji su uključili djecu u našu Ustanovu nemaju mogućnost dobijanja sufinancije Grada Osijeka te njihova djeca ostaju zakinuta za to pravo. Mišljenja sam da svaki roditelj koji je u radnom odnosu te iz svoje plaće izdvaja u gradski proračun, ima pravo na upis djeteta u vrtić uz sufinanciju Grada. S najviše novca se financira Gradski vrtić, zatim pojedini vrtići koji su uvršteni u mrežu gradskih vrtića. Oni se financiraju u nepravedno različitom iznosu, a najveći apsurd doživljava nekoliko privatnih vrtića u gradu, među kojima je i naš vrtić, koji iako odnedavno uvršten u mrežu gradskih vrtića nema pravo na sufinanciju boravka djece u našoj ustanovi bez obzira što su nam popunjeni kapaciteti te imamo listu čekanja.
Slijedeći problem nameće obavezno pohađanje programa Predškole, kao posebnog programa javnih potreba kojeg u ovom trenutku ne financira praktički nitko. S obzirom da je navedeni program obavezan, on prema roditeljima mora biti besplatan, ali tko ga je obavezan financirati, na divno čudo, ostalo je nejasno ako izuzmemo zbilja simboličnu naknadu Ministarstva u iznosu od 20 kn mjesečno po djetetu. Recite Vi meni kako osigurati plaću odgojitelju koji vodi program predškole od 20 kn naknade po djetetu, da ne spominjem radne materijale, didaktička pomagala i potrošni materijal...., uz naravno režijske i ostale troškove prostora!? Nakon razgovora s načelnikom, Općina Antunovac je na određeni način subvencionirala djecu koja pohađaju navedeni program, ali u skladu sa svojim mogućnostima što nažalost nije dovoljno. Pravedno bi bilo da Ministarstvo ipak realno procjeni troškove ovog programa i da ga shodno tome i plati. Ministarstvo je svjesno problema i obećano je da će slijedeće pedagoške godine doći do određenih promjena, ali o tome za sada još nema detaljnijih informacija.
Ne skrivam svoje zadovoljstvo radom ove Ustanove. U ovim složenim ekonomskim uvjetima doista je bila hrabrost krenuti u ovakav pothvat i da smo znali što nas sve čeka, dva puta bismo razmisli prije nego bi se bacili na realizaciju . Šalu na stranu susreli smo se s mnoštvom prepreka, očekivanih i neočekivanih, i ta borba još uvijek traje, ali optimisti smo i vjerujemo da će uz trud, rad imalo sreće te bolju potporu vladajućih sve biti još bolje."Predškolski odgoj je uglanje u ono najvrijednije - u djecu
"Na svaki postignuti uspjeh gledamo kao na polazište za daljnji napredak. A neuspjeh je samo izazov da se određena situacija promotri iz nove perspektive i na temelju zaključaka donese nova strategija djelovanja.
Naš profesionalni uspjeh ne bismo mogli ostvariti bez osobnog zalaganja svakog uposlenog radnika koji besprijekorno ispunjava svoje obveze prema korisnicima usluga i ostalim zaposlenicima u vrtiću. Za ostvarivanje i unapređivanje rada u vrtiću, brinu se i sva upravna tijela vrtića. Naša najbolja promocija su naši zadovoljni korisnici, kako oni mali tako i oni veliki. Zadovoljni roditelji i djeca su najbolja reklama. Našu cijenu i ponudu, naravno, diktira tržište i vjerujte da je ona u ovome trenutku minimalna. S obzirom da je ekonomska situacija takva kakva je, bez adekvatne sufinancije lokalne vlasti vrlo je teško jer roditelji nemaju mogućnosti platiti punu ekonomsku cijenu. Na predškolski odgoj se mora prestati gledati kao na trošak već ga zbilja shvatiti kao ono što on u stvari i je – ulaganje, i to u ono najvrijednije, našu djecu."Na prvom mjestu profesionalnost
"Kao ravnateljica i osnivačica Dječjeg vrtića, njegov sam poslovni i stručni voditelj. U brojnim obavezama i odgovornostima koje imam izuzetni su mi oslonac ljudi s kojima radim. Od njih očekujem djelovanje u duhu zajedničkih ciljeva te savjesno i odgovorno obavljanje radnih obaveza u skladu s najvišim etičkim načelima i profesionalnim standardima. Kao poslovni subjekti dužni smo poštivati sve pravne propise i pravne postupke koji se tiču naših obaveza, pa tako i obaveza zaposlenika Vrtića. To se na određeni način odnosi i na druge osobe koje nisu radnici Vrtića, ali sudjeluju u radu i njegovom djelovanju. U postavljanju međuljudskih odnosa pomaže nam Etički kodeks koji određuje temeljna pravila ponašanja kojima se u svom profesionalnom i javnom djelovanju trebaju ravnati svi zaposlenici ustanove Dječjeg vrtića „Snjeguljica“. Dugogodišnji odgojno-obrazovni rad izgradio me je u odgojiteljicu i ravnateljicu kojoj je u kontekstu odgojno obrazovnog rada malo toga nepoznato i to mi uvelike pomaže u rukovođenju vrtićima."

Suradnja sa zajednicom
"Ključni faktor uspjeha je ostvarivanje konkretne suradnje s užom i širom društvenom zajednicom. Najznačajnija suradnja s lokalnom samoupravom postignuta je ostvarivanjem sufinancije u organizaciji redovitog programa predškolskog odgoja u Općini Antunovac. Odnos privatnih vrtića (tako i nas) u Gradu Osijeku ipak, nažalost, nije na toj razini, Grad ne prepoznaje potrebu sufinanciranja privatnih vrtića, tj. roditelja koji bi svoju djecu upisali u privatne vrtiće. Mislim da bi se tu Grad Osijek trebao ugledati na primjere dobre prakse kakve provode npr. grad Zadar, Pula, Zagreb i mnogi drugi."

Mirjana Glavaš
Listopad 2015.

ADSense_04