ADSense_02


Marijana Bošnjak - Predsjednica Uprave Kinematografa d.d. Osijek


Srijeda, 16 Rujan 2009

*Marijana Bošnjak upustila se u žestoku borbu da bi spasila poduzeće i njegove djelatnike od sigurnog stečaja. *Institucije su slijepe i gluhe i ne prepoznaju potencijal Kinematografa*

portret_srpanj_09_marijana_bosnjak_1.jpgSve je više mladih i onih manje mladih koji prečicom žele do rezultata. Sve je manje hrabrih, a još manje onih koji će ničim izazvani dobrovoljno zasukati rukave i upustiti se u žestoku borbu da bi spasili poduzeće i njegove djelatnike od sigurnog stečaja. Marijana Bošnjak je jedna od takvih. Ona je član te elite koju uz sve dobre osobine koje ima kao menadžer i lider prvenstveno krasi hrabrost i odvažnost. Prihvatila je funkciju direktorice i predsjednice Uprave Kinematografa d.d. Osijek u vrijeme ...

totalnog kaosa kada su menadžeri drugih poduzeća govorili da su Kinematografi dotakli dno dna i da je situacija bezizlazna, u vrijeme kada su se projekcije otkazivale zbog premalo gledatelja, u vrijeme kada su blockbusteri u Osijeku prikazivani dva tjedna nakon što su prikazani u Zagrebu. Samo dvije godine poslije, situacija je potpuno drugačija, a kina puna sadržaja i dogaðanja kojih do nedavno nikada nije bilo. Ukratko, rezultati govore sami za sebe, a te rezultate stvorila je Marijana Bošnjak, jedna od malobrojnih koji se usude.

Korak do stečaja
Sredinom 2007. problem osječkih kina dosegnuo je vrhunac, što je u prijevodu značilo da bi Kinematografi d.d. morali sami otvoriti stečaj ukoliko bi na račun sjela još samo jedna ovrha. Nepodmirena dugovanja još od 2004., djelatnicima mjesecima neisplaćene plaće, niti jedan distributer koji bi Kinematografima ustupio prikazivanje filma. Uz brojne probleme, za one malobrojne vjerne i dragocjene gledatelje najapsurdnije bile su situacije kada bi prikazivanje filma bilo otkazano jer je kartu kupilo premalo gledatelja. Brojem – njih pet do sedam. Ukratko, bilo je pitanje dana kada će vjerovnici blokirati račun Kinematografa i time i onim malobrojnim filmofilima ugasiti svaku nadu u spas osječkih kina.
Upravo tada, u tom najtežem razdoblju za Kinematografe, kada su mediji već presudili a gledatelji se pomirili s tim kako će Osijek biti bez kina, Marijana Bošnjak je zbog sentimenta prema kinima, prvenstveno kako se ne bi zatvorila, a zatim i zbog kulture grada koji bez kina nema smisla, Kinematografima ponudila besplatno svoje konzultantsko znanje i iskustvo. Mnogi su tada rekli da će svoje vrijeme, znanje i rad uložiti u spašavanje broda koji je već potonuo. I dok je većinskoj vlasnici Milici Guštin objašnjavala kako joj za skeniranje stanja poduzeća i izradu izvještaja treba dva do tri mjeseca, očajna Guštin inzistirala je na tome da kino nema vremena niti dva do tri dana. Iako Bošnjakovoj nije ni na kraj pameti bilo da se zaposli u Kinematografima, morala je prihvatiti taj izazov i probati nešto učiniti.
Prvi radni dan obilježila je spoznaja kako je ukupan broj dokumenata u računalu starom 12 g. jednak onome koji ona napravi za mjesec dana, spoznaja da nema konkretnih evidencija koje su po zakonu trebale biti voðene, spoznaja da ne postoji evidencija o rezultatima poslovanja u proteklom razdoblju, pa čak ni knjiga položenih ugovora, tako da Bošnjak uopće nije znala koje je obveze preuzela. Sve informacije koje je zatražila od djelatnice koju je tamo zatekla su bile okvirne i paušalne, iz glave napisane rukom, tako da je doslovno po osjećaju definirala prioritete i faze stabilizacije tvrtke, jer trebalo je promijeniti doslovno sve.

                                                                 Marijana Bošnjak
marijana_bonjak_-_portret.jpgMarijana Bošnjak  diplomirana je ekonomistica. Svoja prva radna iskustva stječe od 1993. još za vrijeme studija, u Agenciji za promet nekretninama Ljubek d.o.o. Osijek gdje vrlo brzo napreduje do pozicije pomoćnice direktora.
2000. osniva vlastito poduzeće Contract d.o.o. za poslovanje s inozemstvom na području penetracije i širenja tržišta. Od 2003. počinje raditi kao konzultant i trener za mala i srednja poduzeća, te na Ekonomskom fakultetu u Osijeku upisuje poslijediplomski studij Poduzetništvo. 2004. odlazi u SAD po nova znanja i iskustva na području menadžmenta i liderstva. U Los Angelesu pokreće partnerski biznis MNR Construction na području graðevinarstva. Od 2007. partner je u poduzeću Primavista d.o.o. te savjetnik u poduzeću Total Media d.o.o. članica je Udruge poslovnih savjetnika.

Promjena poslovne koncepcije
S obzirom na dvadesetak ovršnih i sudskih postupaka u tijeku, Marijana Bošnjak prvo je pozvala najveće vjerovnike s ciljem dogovaranja nagodbe o plaćanju te im objasnila da poduzeće Kinematografi d.d. kreće s potpuno drugom poslovnom koncepcijom što znači da se u potpunosti fleksibilizira prema gledateljima i poslovnom sektoru te izlazi izvan segmenta isključivo kino-prikazivačkog biznisa, a to je, kaže Bošnjak, ono što dvorane širom svijeta, pa i hrvatske, rade dugi niz godina - oglašavanje.
Za oglašavanje su Kinematografima trebali digitalni projektori, pa se Bošnjak s tim ciljem obratila Slavonskoj banci koja inače nije poslovna banka Kinematografa. Snježana Šelmić Barić prepoznala je mogućnosti te se na obostrano zadovoljstvo razvila suradnja unutar Hypo Limač i Hypo Teen štednje uz 80.000 bespovratnih kuna za projektore, što je za kina u tadašnjoj situaciji bila velika pomoć.
Zatim su na red došle plaće djelatnika za koje se Bošnjak osobno angažirala. Koristila je svoje privatne veze i poznanstva do te mjere da su se djelatnici počeli šaliti kako će u Glasu Slavonije osvanuti popis ljudi ispod naslova "Marijana, molim te nemoj nas više zvati". No, situacija je krenula na bolje.
Da bi privukla što veći broj gledatelja, sljedeći potez Marijane Bošnjak bila je mogućnost svim organiziranim skupinama gledanje filma izvan termina prikazivanja po povoljnijoj cijeni te poticanje mladih da izlazak započnu u kinu. Bošnjak je odmah uvela i gratis karte kojima mediji s kojima Kinematografi imaju izvrsnu suradnju nagraðuju svoje slušatelje i gledatelje u okviru emisija i priloga o kino repertoaru.
Znajući da je borba protiv multiplexa unaprijed izgubljena i očekujući zaoštravanje odnosa s distributerima, Bošnjak je skrojila nekoliko scenarija u potpuno drugom segmentu. Tako su nastali ciklusi prikazivanja nekomercijalnih filmova po cijeni od 10 kuna te niz projekata s vrtićima, osnovnim i srednjim školama te fakultetima, zatim bankama i drugim institucijama koje su u potpunosti ili u nekom segmentu poslovanja usmjerene na djecu. Taj segment prije dolaska Marijane Bošnjak u Kinematografima nije postojao, a danas funkcionira sam za sebe te iz godine u godinu generira znatno povećanje gledanosti.

Prevelika žrtva
Svi potezi koje je Marijana Bošnjak povukla tijekom protekle dvije godine pokazali su se uspješnima. S tom poslovnom strategijom nastaviti će i dalje, a kad postane neisplativo u zgradama u kojima su osječka kina, a koje su spomenik kulture osvanut će neki novi restoran, banka, dućan ili neki slični komercijalni i tržišno isplativi sadržaj.
- Kad bih se mogla vratiti unazad nisam sigurna da bih se u sve ovo ponovno upustila. To je prevelika osobna žrtva s aspekta mog privatnog života i obitelji. Sad kad smo zatvorili sva dugovanja, malo je lakše, no neprestano se pojavljuju novi problemi. Iako imam veliki broj poslovnih ponuda, neću otići iz Kinematografa dok god bude moguće poslovati. – govori Marijana Bošnjak.

Povećanje gledanosti preko 30%
Jedna od ideja Marijane u smjeru popularizacije i dodatnih usluga osječkih kina je projekt Svaki dan roðendan, usluga organizacije proslave roðendana uz film. Osim izlaska iz striktno kino-prikazivačke djelatnosti, treba naglasiti da se s vremenom stvara svojevrsni kino klub jer gledatelji aktivno sudjeluju u odabiru filmova koji će biti na repertoaru te daju svoje primjedbe, prijedloge i slično.
portret_menadzera_srpanj_09_marijana_bosnjak11.jpgPrethodno se niti jedna informacija vezana uz Kinematografe nije mogla pronaći na Internetu. Danas su socijalna mreža Facebook i mail najviše korišteni komunikacijski kanali zbog čega gledatelje kina ponovno čini većinom mlaða populacija Osijeka i okolice.
Sve to i još mnogo toga što za ovaj veliki poduhvat ne stane u ovaj tekst, dovelo je do povećanja gledanosti preko 30% na aktivnostima koje nisu postojale i na programskom sadržaju koji nije standard već dokaz da Osijek uz sve novopečeno komercijalno smeće i dalje okuplja brojne filmofile koji prepoznaju film kao umjetnost i kulturni sadržaj.
Kinematografi d.d. su još jedan primjer u kojemu se uspješnost poslovanja ogleda u kvaliteti lidera, a neoborivi dokaz da Kinematografi više nisu ono što su bili do prije 2 godine je poslovni rezultat. Naime, Kinematografi d.d. na čelu s Marijanom Bošnjak prvi puta su nakon 15 godina poslovanje na kraju 2008. završili s dobiti. Nitko nije otpušten, djelatnici po prvi puta dobivaju plaću na vrijeme, a stimulacije, božićnice, i slično djelatnicima Kinematografa više nisu nepoznanica.
Sve su to razlozi zbog kojih je Marijani drago što se upustila u ovu zahtjevnu i u protekle dvije godine krvavu borbu za očuvanje osječkih kina, no ono zbog čega se zna zapitati zašto je protekle dvije godine žrtvovala svoj obiteljski život i sve svoje slobodno i neplaćeno vrijeme. Institucije su slijepe i gluhe i ne prepoznaju potencijal Kinematografa. Naime, kada je Kinematografima potrebna financijska potpora tada je, ističe Bošnjak, argument Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije činjenica da je kino u većinskom privatnom vlasništvu. Kada ti isti nešto organiziraju za što im je potrebno kino od Kinematografa očekuju više senzibiliteta jer je to od gradske važnosti. Većinsko privatno vlasništvo izlika je, naglašava Bošnjak, da se Kinematografi d.d. ne prepoznaju kao kulturna ustanova, iako je jedini „gospodarski sadržaj“ Kinematografa iznajmljivanje prostora restoranu Lumiere.
To je razlog zbog kojega Marijana Bošnjak bude ljuta i demotivirana što se prihvatila spašavanja osječkih kina, jer već drugu godinu zaredom Kinematografima iz Ministarstva kulture i Grada Osijeka stižu odbijenice za projekte koje prihvaća Europska komisija i Europa medija program.

Marija Birtićsrpanj-kolovoz 2009.

ADSense_04