ADSense_02


AVILA I SEGOVIA – ŠPANJOLSKA: NAJLJEPŠE ZIDINE EUROPE


Subota, 04 Kolovoz 2018

*Avila je je možda najljepši utvrđeni grad u Europi *Segovia je gradić poznat po srednjovjekovnim bedemima, rimskom akvaduktu i dvorcu iz Disneyevih crtića

Za vrijeme naše posjete Madridu napravili smo jednodnevni izlet u dva srednjovjekovna gradića Avilu i Segoviu. Najbolje je ići preko lokalne agencije MadRide Travel (www.madride.net) za 49€. Oni inače vode besplatne obilske po Madridu po danu, ali i noću po restoranima, kafićima i noćnim klubovima. U tu cijenu je uključen prijevoz autobusom i vođenje ture po oba grada. Može se i regionalnim vlakovima, ali su rijetki i uglavnom uz presjedanja i nemoguće je obići sve u danu.

Avila

Avila je je možda najljepši utvrđeni grad u Europi. Njegove prekrasno očuvane elegantne zidine, romaničke crkve, srednjovjekovni samostani i renesansne palače svjedoče o prošlim vremenima. Pod zaštitom je UNESCO-a.Nalazi se stotinjak kilometara zapadno od Madrida na visoravni zaštićenoj brdima planina Sierra Gredos. Odlaskom Maora u 11. st. naseljavaju ga plemićke obitelji gradeći palače. Zvali su ga Avila de los Caballeros ili grad plemstva, mada je pravi vrhunac bio u 16. st., kada ga duh Svete Tereze čini važnim odredištem hodočašća. Izvrsno sačuvani zidovi u obliku pravokutnika su visoki u prosjeku 12 m i dugi 2.557 m. Na svakih 20 metara su okrugle kule. Od 9 ulaznih vrata, najljepša su Puerta de San Vicente i Puerta del Alcazar. Između njih umjesto dijela zidina je apsida katedrale San Salvador s puškarnicama, integrirana u obrambeni gradski zid. Ovo je najstarija gotička katedrala Španjolske. Izgradnja je započela 1.091. g. u romaničkom stilu, a dovršena je u 14. st. Unutrašnjost je crvena i bijela, granitna sa staklenim prozorima iz 15. st. i bogato ukrašenim oltarima. Na trgu katedralu okružuje petnaestak lavova koji leže na masivnim stupovima.

Convento de Santa Teresa

Idemo ulicom sa trgovinama do trga Plaza del Mercado Chico, gdje se nalazi zgrada gradske uprave. Iako je trg sedam stoljeća stariji, ovo danas što vidimo je iz druge polovine 19. st. Stižemo na trg Plaza de la Santa kod istoimenih ulaznih vrata grada. Tu se nalazi samostan karmelićanskih redovnica Svete Terezije i njen kip na klupi. Utemeljen je 1.636 na mjestu njenog rođenja, a soba gdje se rodila pretvorena je u baroknu kapelu. Nešto dalje je cijeli kompleks palače Polentinos ili Contreras bivše Vojne akademije iz 1.875., postavljene oko četverokutnog središnjeg dvorišta. Danas se koristi kao arhiv vojne povijesti i vojni muzej.

Puerta de Carmen

Dolazimo do Puerta de Carmen. Graciozni zvonik je podignut na obrambenim zidinama jer konstrukcija samostana je bila preslaba da ga nosi. Idemo prema dijelu grada gdje su nekada živjeli Židovi. Malo je toga ostalo, kao i na drugim lokacijama. Capilla de Mosén Rubí je kapela iz 1.516. g. preobraćenog židova i mauzolej s alabasterom bogato ukrašenom unutrašnjosti. Neki misle da je podignuta ranije kao sinagoga, a drugi da je dio samostana kome danas pripada. Palace Verdugo je još jedna u nizu kamenih palača u kojoj je arhiv i sjedište za turizam. 

Izvan zidina

Izlazimo izvan gradskih zidina kroz Puerta de San Vicente, gdje se se nalazi istoimena bazilika i druga najvažnija crkva grada, podignuta je u 14. st. i posvećena mučeniku sv. Vincentu. Gradnja je trajala puna dva stoljeća. Malo dalje van staroga grada se nalazi dominikanski samostan osnovan 1.483. od strane Tomas de Torquemada, prvog najvećeg inkvizitora Španjolske. Katolički vladari su također koristili samostan kao ljetnu palaču. Lijepa fasada i tri prekrasna klaustra su suprotnost mračnoj unutrašnjosti. 

Segovia

Odlazimo do gradića Segovia sa 56.000 stanovnika u planinama Kastilje. Poznat je po svojim srednjovjekovnim bedemima, rimskom akvaduktu, dvorcu iz Disneyevih crtića i dobroj hrani. Po legendi podsjeća na brodicu od kamena. Nakon Rimljana naselje se obnavlja opet 1.088. g., ali pravi napredak doživljava u 12. i posebno. 17. st., zahvaljujući vuni i tekstilnoj industriji te trgovini. Pored jakih zidina i dvorca gradi se mnogo crkava i samostana. UNESCO ga je uvrstio u popis svjetske kulturne baštine.

Zidine

Grad opasuju zidine iz 11. st. koje gradi kralj Alfonso VI. i koje se vjekovima pojačavaju, ali već u 17. st. ruše se neka ulazna vrata, a kasnije i dio zidina koje ustupaju mjesto novim dijelova grada. Najbolje se vide iz daljine dok se prilazi gradu. Bile su duge 3,5 km, debele 2,5 m i visoke u prosjeku 10 m. Po njima se može i šetati jer su obnovljene. Bilo je pet velikih ulaznih vrata, od čega su ostala još troja i nekoliko kasnije probijenih za pješake. 80 od 86 obrambenih tornjeva su ostali do danas bilo da su okrugli ili četvrtasti. Na jednom kraju zidina, iznad ulaza Puerta De San Andrés je danas Muzej grada. Stoljećima je u toj zgradi bila klaonica i veliki smrad se širio gradom, pa je samo živjela sirotinja. S trga kod akvadukta, dvije glavne pješačke ulice vode do grada. Novija Av. Acueducto je široka moderna ulica s brojnim trgovinama i teresama restorana i kafića. Izgrađena je na mjestu nekadašnjih zidina. Druga je uska, krivudava srednjevjekovna ulica, koja od trga do trga stalno mijenja ime i koja prolazi cijelom dužinom starog grada. Ona povezuje skoro sve značajne povijesne zgrade i prepuna je malih trgovina, slastičarni, kafića i malih fast food restorančića. Prava turistička magistrala. 

Medina del Campo

Na malom stepenastom trgu Plaza de Medina del Campo nailazimo na crkvu Iglesia de San Martín, primjer romanike Kastilje iz 12. st., s tri reda arkada stupova i tri apside i mudejarom koji zauzima prostor kupole. Zgrada do nje je nekada bila zatvor. Na trgu je veliki toranj Torreon de Lozoya, iz 15. ili 16. st., koji je bio utvrda s dvorištem i još jednim manjim tornjem, u kojoj je živjela obitelji Cuellar. Kasnije će biti pretvorena u renesansnu palaču i obložena keramičkim pločicama kao i mnoge palače. Danas je u privatnom vlasništvu i može se posjetiti i unajmiti za razne događaje poput izložbi, koncerta, kongresa, vjenčanja, proslava. Glavni gradski trg Plaza Mayor s pravom nosi svoje ime. Veliki prostor omeđen palačama s arkadama i apsidom katedrale. Gradnja Katedrale je započela 1.525. g. u kasnogotičkom stilu novcima stanovnika kao zamjena za staru, koja je bila ispred Alcázara i koja je uništena u ratu 5 g. ranije. Krase je mnogobrojni mali tornjevi. S prednje strane je veliki zvonik u kome se do prije sedamdesetak godina i živjelo. Izuzetno je ukrašena i unutrašnjost, a u Muzeju katedrale nalaze se vrijedni umjetnički radovi i povijesni dokumenti kao i Sinodal de Aguilafuente, prva knjiga tiskana u Španjolskoj. Najveća palača na trgu je gradske uprave s dva tornja i špičastim krovovima te trećim nižim, sa satom. Druga je Teatro Juan Bravo u kojoj je i turističa zajednica. Trg je središte života grada. Brojne terase s restoranima, muzički paviljon za gradsku muziku i razne javne predstave. Nekoliko desetaka drveća pravi hladovinu u vrućim ljetnim danima.

Convento de Santa Teresa

Idemo ulicom sa trgovinama do trga Plaza del Mercado Chico, gdje se nalazi zgrada gradske uprave. Iako je trg sedam stoljeća stariji, ovo danas što vidimo je iz druge polovine 19. st. Stižemo na trg Plaza de la Santa kod istoimenih ulaznih vrata grada. Tu se nalazi samostan karmelićanskih redovnica Svete Terezije i njen kip na klupi. Utemeljen je 1.636 na mjestu njenog rođenja, a soba gdje se rodila pretvorena je u baroknu kapelu. Nešto dalje je cijeli kompleks palače Polentinos ili Contreras bivše Vojne akademije iz 1.875., postavljene oko četverokutnog središnjeg dvorišta. Danas se koristi kao arhiv vojne povijesti i vojni muzej.

Rimski akvadukt

Veličanstveni visoki akvadukt je donosio vodu s planina, sa udaljenosti 15 km unutar zidina, prolazeći kroz cijeli gradić. Najveća mu je visina 28 m, a upravo pred gradom su izgrađeni lukovi na dva kata. Danas se proteže preko trga, duž dvije ulice i može se vidjeti kako je to funkcioniralo dvije tisuće godina. Prema legendi, mlada djevojka koja je nosila vodu u vrčevima strmim ulicama dogovorila se s vragom da će mu dati dušu ako prije zore dovede pitku vodu u njezinu kuću. Shvativši pogodbu, cijelu noć se molila da se izvuče. Pred zoru je naišla oluja i srušila jedan kamen te đavo nije ispunio obećanje. Ona je sve priznala mještanima, a oni su joj oprostili, popravili kamen i dobili vodu.

Alcazar de Segovia - „Segovijska utvrda”

Idemo dalje i na malom trgu s parkom prolazimo još jednu crkvu i nešto dalje Muzej gastronomije. Konačno stižemo na veliki trg i park na vrhu litice gdje se nalazi dvorac Alcazar. Prolazimo spomenik herojima španjolskog rata za neovisnost. S lijeve strane je zgrada Casa de la Quimica, u kojoj je kemičar Louis Proust radio. Prvi pogled na dvorac i visoki špičasti tornjevi ostavljaju dojam dvorca iz bajke. Spada u pet najljepših dvoraca svijeta, pa ga je Walt Disney kopirao u svojim crtićima. Okružuje ga duboki jarak s pokretnim mostom odakle je jedini ulaz u utvrdu. Izgrađen je nad ostacima rimske tvrđave, u 11. st., a svoj konačni gotički izgled dobiva dva stoljeća kasnije. Bio je kraljevska palača, zatvor, škola artiljerije. Danas je muzej i arhiv, a često se održavaju razni koncerti.

Tekst i slike Verica i Boris Pletikosa

www.pletikosa.com

Izvor: Časopis Poduzetnik

Kolovoz 2018.

 

ADSense_04