ADSense_02


SUZE SVETOG LOVRE - „METEORSKI POTOK PERZEIDA“


Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2016

Tijekom noći 12/13. kolovoza očekuje nas na noćnom nebu možda nekoliko stotina «zvijezda padalica» - Perzeida. Ova neobična pojava je kod našeg naroda poznata i pod nazivom «Kiša meteora» ili «Suze Svetog Lovre». Pojavu je moguće promatrati tijekom noći, najbolje nakon ponoći, za vrijeme vedrog neba. Članovi udruge izviđača «Slavonski hrast» iz Osijeka, u improviziranom kampu na jezeru «Bajer» u Gradskoj četvrti «Jug 2», i ove godine organiziraju promatranje ove lijepe i neobične pojave na noćnom nebu pod nazivom „Meteorski potok Perzeida“. Izviđački kamp će biti dostupan od 21 sat 12. kolovoza do 11.oo sati 13. kolovoza. Promatranje neba biti će moguće pomoću nekoliko teleskopa i dvogleda koje su pripremili organizatori. Uživanja u «svemirskom» ugođaju biti će upotpunjeno brojnim popratnim programskim sadržajima.  U velikom šatoru biti će organizirana radionica-prezentacija na kojoj će prisutni moći saznati mnoge zanimljivosti iz svijet astronomije, ali i iz izviđačkog programa koji se s djecom i mladima provodi u prirodi. Voditelj radionice će biti Igor Miklavčić, izviđački instruktor i profesor-asistent na Odjelu za fiziku Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku. Program radionice započinje 12. kolovoza u 22 sata. Planirani program nastavlja se i slijedećeg dana, 13. kolovoza  od 9 sati, provođenjem radionica i igraonica na prostoru Izviđačkog parka, uz jezero „Bajer“.


Programski sadržaji ovog događanja dio su cjelogodišnjeg projekta «IZVIĐAČKA UČIONICA U PRIRODI» koji izviđači «Slavonskog hrasta» provode uz suradnji s Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom.


Onima koji su spremni za cjelonoćno druženje s noćenjem u šatoru ili po vedrim nebom preporučujemo vlastitu vreću za spavanje, poneki sendvič i bočicu vode. U svakom slučaju, svi su dobro došli !

Udruga Izviđača „Slavonski Hrast“ Osijek
Kolovoz 2016.

ADSense_04