ADSense_02


ANITA BIRO - BELIŠĆE


Ponedjeljak, 04 Siječanj 2016

Savjeti za njegu obojane kose

*Pogrešno odabran šampon kosu može dodatno oštetiti, a njeno oblikovanje učiniti nemogućim *Da biste izabrali pravi preparat za zdravu kosu, najbolje se posavjetujte sa svojim frizerom

U današnje vrijeme većina žena, što zbog prikrivanja sijedih ili zbog nezadovoljstva svojom bojom kose, odlučuje se na promjenu boje kose. Nakon bojanja, kosa je blistava, sjajna, divna... Ali nakon nekoliko pranja kose taj sjaj i ljepota polako nestaju i tu počinju prvi problemi za svaku ženu.

Sve počinje od pravilnog izbora šampona
Kao što smo u prošlom broju zaključili, sve počinje od pravilnog izbora šampona. Dobar šampon nije uvijek onaj koji je najskuplji. Izbor šampona bi trebao ovisiti isključivo o vašoj kosi (imate li perut, masnu kosu, suhu kosu...). Iz prakse mi je poznato da veći broj mojih klijenata koristi HEAD AND SHOULDERS šampone. Šampone takve vrste treba koristiti samo dok osoba ima npr. perut. Čim je šampon uspješno uklonio perut, treba nastaviti koristiti normalne šampone, koji nisu toliko agresivni jer upravo takvi šamponi brže ispiru i boju s kose. Korištenjem odgovarajućeg šampona imamo zdravu i sjajnu kosu. Pogrešno odabran šampon kosu može dodatno oštetiti, a njeno oblikovanje učiniti nemogućim.
Danas na tržištu postoji jako veliki izbor šampona, regeneratora, maski za kosu te raznih drugih preparata za njegu kose. Da biste izabrali pravi preparat za zdravu kosu, najbolje se posavjetujte sa svojim frizerom.
Od svih postojećih preparata za njegu kose, spomenut ću samo neke od njih. Neću spominjati proizvođače, nego samo neke karakteristike spomenutih preparata jer svatko može kupiti sličan proizvod, ali od nekog drugog proizvođača. Tako postoje šamponi koji sadrže UV filtere, a uz njih kosa zadržava boju, sjaj, teže se ispire...; svjetlucave pigmente bisera koji kosi daju dodatni sjaj i dublju boju; ekstrakt jantara.


Najvažnija je dobra zaštita
Poslije temeljitog pranja i masaže vlasišta te dobrog ispiranja mlakom vodom, bitno je stavljanje maske ili regeneratora. Regeneratori su zaštitni omotač vlasi te prekrivaju vanjski sloj vlasi tankim filmom nakon tretmana. Kosu na koju nanesmo regenerator, lakše ćemo razmrsiti, lakše je oblikovati, osušiti. Ovisno o formuli, zaštitna sredstava sadrže silikon, proteine, biljna ulja, Činjenica je da dosta žena poslije bojanja kose to ne uradi uz obrazloženje da im se masti kosa te da poslije nemaju volumen. To je nešto što bi svaka žena trebala izbjegavati. Obavezno je poslije pranja kose staviti regenerator i masku na kosu. Tako će kosa biti zdrava, ljiepa i zaštićena.
Kada nanosite masku i regenerator, nanesite ga od sredine prema vrhovima gdje kosa doista treba njegu. Ovi preparati se ne bi smjeli stavljati na vlasište jer će kosu samo dodatno otežati i zamastiti. Nakon pranja kose šamponom, preparat za zaštitu nježno umasirajte u kosu, ostavite tako nekoliko minuta te obavezno temeljito isperite kako ne bi došlo do oštećenja kose.
Kako danas živimo ubrzanim tempom, osmišljeni su regeneratori u spreju koji se ne ispiru ( sadrže ulje marelice, divlje ruže, argana,... ). Takvi su regeneratori laganiji, ali isto će vam zaštiti kosu.
Nadam se da sam vam barem malo pomogla u obrazloženju zašto koristiti regeneratore i maske. Pravilnom upotrebom tih sredstava, vaša kosa će biti zdravija, sjajnija i ljepša, a to će vas svakako učiniti sretnijom i zadovoljnijom osobom.
I za kraj ću ponoviti zlatno pravilo, sve počinje od njege kose (postojanost, boja, frizura... ). Samo zdrava i njegovana kosa je lijepa kosa!

Zlatno pravilo
Kada nanosite masku i regenerator, nanesite ga od sredine prema vrhovima gdje kosa doista treba njegu. Ovi preparati se ne bi smjeli stavljati na vlasište jer će kosu samo dodatno otežati i zamastiti. Nakon pranja kose šamponom, preparat za zaštitu nježno umasirajte u kosu, ostavite tako nekoliko minuta te obavezno temeljito isperite kako ne bi došlo do oštećenja kose.
Kako danas živimo ubrzanim tempom, osmišljeni su regeneratori u spreju koji se ne ispiru ( sadrže ulje marelice, divlje ruže, argana,...). Takvi su regeneratori laganiji, ali isto će vam zaštiti kosu. I za kraj ću ponoviti zlatno pravilo, sve počinje od njege kose (postojanost, boja, frizura...). Samo zdrava i njegovana kosa je lijepa kosa!

Anita Biro
Studeni 2015.

ADSense_04