ADSense_02


JE LI PODUZETNIŠTVO ZAPOŠLJAVANJE I PO KOJOJ CIJENI? - II. DIO


Ponedjeljak, 04 Lipanj 2018

U prošlom broju pisala sam o domaćim radinostima i obrtima koji vode poslovne knjige, pa ovaj puta nastavljam s ostalim oblicima poduzetništva, a na istu temu: kada se smatraju zaposlenima i koliko ih to košta.

Paušalno oporezovani obrtnici, domaće radinosti i sporedna zanimanja

Ako je obrtnik zatražio paušalno oprezivanje, tada će u godini takvog oporezivanja imati beneficiju da plaća manji iznos doprinosa: ako nije nigdje drugdje zaposlen, plaćat će 1.193,38 kn mjesečno.

Ako je paušalno oporezovani obrtnik istovremeno i zaposlen - plaća GODIŠNJE iznose koji ovise o razredu u kojem je porezno razvrstani: I. razred plaća 2.231,25 kn; II. razred plaća 3.018,75 kn; III. razred 3.924,38 kn; IV. razred 6.037,50 kn; V. razred 7.875 kn.

Plaćanje u ovom slučaju ide po isteku godine, temeljem rješenja Porezne uprave. Paušalisti se nisu dužni sami zaduživati preko JOPPD obrasca. Paušalno oporezovanima poznat je unaprijed i iznos poreza kojeg trebaju platiti, jer to i jeste bit paušalnog oporezivanja: pristanak na plaćanje stanovitog iznosa poreza bez obveze vođenja poslovnih knjiga, ali je njega potrebno platiti i u slučaju lošeg poslovanja.

Godišnji porez za I. razred sa primicima do 85.000 kn je 1.530,00 kn, za II. razred sa primicima do 115.000 kn je 2.070,00 kn, za III. razred sa primicima do 149.500 kn porez je godišnje 2.691,00 kn, za IV. razred sa primicima do 230.000 kn porez je 4.140,00 kn, a za posljednji razred sa primicima do 300.000 kn plaća godišnje 5.400 kn poreza.

Samostalne stručne djelatnosti

Nositelji su, naravno, zaposleni i to ih mjesečno košta više, jer su prijavljeni na višu osnovicu, povezanu sa njihovom stručnom spremom: budući da je ona obično VSS, iznos je 3.281,78 kn. Ako je SSS, plaćaju isto kao i obrtnici: 1.939,24 kn mjesečno. I oni se za propisane iznose na koje ne mogu utjecati moraju mjesečno zaduživati putem JOPPD obrazaca putem E-porezne. Ako su istovremeno negdje drugdje zaposleni, isto posluju kroz drugu djelatnost pa plaćaju 17,5% dohotka za doprinose.

Poduzeća

I tako smo došli do poduzeća, kao navodno složenijeg oblika registracije. Osnivači poduzeća uopća nisu zaposleni, niti se takvima smatraju. Ako poduzeće s njima skopi ugovor o radu, obračunavat će svaki mjesec za njih plaću na koju će plaćati i doprinose, ovisno o konkretnoj situaciji. Tek tada će biti zaposleni.

Direktori poduzeća također nisu zaposlenici dok s poduzećem ne sklope ugovor o radu. Ako pri tome nigdje drugdje nisu zaposleni, bit će osobno obvezni mjesečno plaćati iznos od 3.281,78 kn. Žele li oni trošak prebaciti na poduzeće, moraju se ipak u njemu zaposliti, a tada ih dočekuje minimalna osnovica za plaću direktora od 5.213,00 kn, za rad u punom radnom vremenu. Ukupan trošak takve plaće je 6.109,64 kn. Za rad u nepunom radnom vremenu primjenit će se razmjerni dio osnovice.

Umjesto zaključka, upozorenje malim poduzetnicima:

Iako se često smatrate zaposlenima samim činom registracije, dužni ste obilaziti šaltere i prijavljivati se. Dapače, morate sami sebe zaduživati za iznose koje vam je državno tijelo propisalo! S druge strane, kada se ne smatrate zaposlenim, osobno ste dužni ponekad plaćati iznose doprinosa koji prelaze iznos uobičajenih bruto plaća. 

Stoga, trebate poznavati propise, ili za suradnika izabrati nekoga tko ih zna. Kamate i ovrhe su danas brze i nepoznavanje propisa vas ne opravdava, ma koliko se to činilo nepravednim. Sretno!

Zorana Mavričić-Korošec

Izvor: Časopis Poduzetnik, Svibanj 2018.

Svibanj 2018.

 

ADSense_04