ADSense_02


5 NAČINA KAKO PODUZETNICI MOGU UNAPRIJEDITI LOKALNE ZAJEDNICE


Ponedjeljak, 17 Rujan 2018

Vaš poduzetnički pothvat ne može uspjeti u izoliranom, zrakopraznom prostoru. Bilo da ste tvrtka koja svoju djelatnost temelji na web-u, mala tvrtka vezana uz jedan kvart ili tvrtka koja se bavi nekretninama raširena u mnogim regijama, možete doprinijeti lokalnim zajednicama na više načina.

To će povećati vašu vidljivost među potencijalnim klijentima, a također će promovirati društveno dobro i unaprijediti zajednicu u koju ste uključeni. Ulaganje dijela vašeg vremena i resursa u poboljšanje kvalitete života u lokalnoj zajednici može imati velik učinak i biti vrijedan dio vaše poslovne misije kako se vaša tvrtka razvija.
Evo nekih od najboljih načina da ostanete uključeni u život lokalne zajednice i da unaprijedite zajednicu kao cjelinu.

1. Sponzorirajte neprofitne organizacije u zajednici
Bez obzira jeste li povezani s neprofitnim organizacijama kroz svoju poduzetničku djelatnost ili jednostavno tražite nove načine kako da se vratite na tržište, razmislite o tome da vaša tvrtka sponzorira neprofitnu organizaciju. Možete se pridružiti događajima koje takve organizacije priređuju (kao npr. Startups Give Back), kako biste se povezali s poslovnim subjektima koje trebaju pomoć vaše tvrtke.
Mnoge lokalne organizacije traže sponzorstvo tvrtki koje bi pokrile troškove velikih događanja te određene administrativne troškove. Oni će, kroz svoj markenting, ukazati javnosti na vaš doprinos što će ujedno pridonijeti većoj vidljivosti vaše tvrtke u zajednici. Također možete promovirati određenu neprofitnu organizaciju u sklopu svog marketinga, kao donator.

2. Uključite volontiranje u misiju svoje tvrtke
Učinite strast za unapređivanjem društvenog dobra dijelom misije svoje tvrtke kako biste vi i vaši zaposlenici zajedno mogli pridonijeti zajednici. Bilo da organizirate akciju pomoći u prehrambenim namirnicama, volontirate u pučkoj kuhinji ili izgradnji kuća, volontiranje može stvoriti osjećaj pripadnosti i također služiti kao aktivnost team buildinga.
Razmislite o organizaciji grupnih volonterskih sastanaka sa svojim zaposlenicima i poticanjem članova tima da podijele svoj volonterski doprinos s ostatkom osoblja. Poticanje duha volonterstva i podsjećanje na vašu izjavu o misiji - i putem načina na koji djelujete kao tvrtka - može biti korisno i za članove tima i za zajednicu u cjelini.3. Kreirajte poslovni model koji vam vraća
Ako ste u maloprodaji ili bilo kojoj drugoj vrsti prodaje proizvoda, razmislite o automatskoj donaciji dijela zarade od svake prodaje. Ako ste u poslu koji obuhvaća uslužne djelatnosti, možete izraditi poslovni model kojim se dio prihoda daje u dobrotvorne svrhe ili nekoj neprofitnoj organizaciji. Cilj je automatizirati donacije neprofitnom sektoru tako da su svi kupci i klijenti svjesni da dio novca od njihove kupnje odlazi u dobre svrhe.
Ako vaša tvrtka može integrirati unapređivanje lokalne zajednice u svoj ethos, to je još bolje. Tržište nekretnina prirodni je kandidat za takve napore, budući da graditelji stambenih naselja imaju iskustvo iz prve ruke s projektima vezanim uz kvartovski razvoj i mogu izravno čuti predstavnike zajednice.
Kad vaš posao dalje napreduje, trebali biste razmotriti širenje na više od jedne dobrotvorne organizacije ili projekta u lokalnoj zajednici kako biste djelovali kao filantrop. Kao što je pisac Annie Pilon objašnjava u jednom članku, "Kada dajete svojoj zajednici, zajednica teži da vam to vrati."

4. Pridonosite lokalnom gospodarstvu
Obvežite se da ćete kupovati potrepštine i sirovine od lokalnih dobavljača i partnera lokalnih tvrtki za bilo koje usluge ili druge poslovne nabavke. Vaše kupnje i investicije pridonijet će lokalnom gospodarstvu i može potaknuti poduzetnike s kojima surađujete da vas preporuče nekim od svojih kontakata ili klijenata. Uspostavite snažne odnose s tim dobavljačima i partnerima dok razvijate i gradite svoju tvrtku da biste razvili čvrstu reputaciju. Otvaranje novih poduzeća ili izgradnja novih nekretnina pa čak i zelenih površina, poput parkova, mogu unaprijediti zajednicu privlačenjem pješačkog prometa i turizma. Novi posjetitelji će zaštititi lokalne tvrtke te potaknuti gospodarstvo.5. Promičite lokalne tvrtke
Pored toga što ste aktivni sudionik sustava lokalnog gospodarstva, možete preuzeti vodstvo u promoviranju drugih lokalnih tvrtki kroz napore u zajedničkom marketingu ili jednostavno kroz preporuke. Potaknite svoje klijente da štite lokalne tvrtke s kojima surađuje vaša tvrtka i možda čak učine nešto slično. Cilj je stvoriti osjećaj zajedništva i srodnosti s drugim poduzetnicima budući da svi ulažu u prodaju i marketing istim klijentima.
Bez obzira radite li u području tehnologije, nekretnina ili u uslugama prehrane, postoje razni načini na koje se možete povezati s lokalnom zajednicom. Pokazivanje vaše podrške neprofitnim organizacijama i organizacijama u zajednici može vam pomoći da izgradite vrijednost, kako unutar vaše tvrtke potičući duh volontiranja i filantropije, tako i kod svojih klijenta jer im pokazujete da uložete u kvalitetu života i budućnost lokalne zajednice.

Autor: Bennat Berger
GOST KNJIŽEVNIK
Suosnivač i ravnatelj kompanije „ Novel Property Ventures“
Izvor: https://www.entrepreneur.com/article/280501
Prevela: J.P.
Foto: https://www.pexels.com
Rujan 2018

ADSense_04