ADSense_02


4 ključne točke koje treba razmotriti prije pokretanja strateškog partnerstva


Petak, 21 Rujan 2018

Ideja o partnerstvu s velikim korporacijama može čak i one poduzetnike koji nisu skloni riziku ponijeti da odmah polete u njezinu realizaciju. Ali kako biste uspjeli kao startup, potrebni su vam partneri, a to vrijedi dvostruko za sve koji počinju s poduzetništvom koje se bavi softverom.


Partnerstvo s velikom organizacijom može pružiti vašoj tvrtki nešto toliko potrebnog kredibiliteta. Također može proširiti vaše kanale distribucije, unaprijediti vaša znanja o proizvodnji, poduprijeti vaše marketinške napore i povećati vašu prepoznatljivost.
Uzmite na primjer ChowNow, jednu od naših tvrtki. U 2014. godini stvorila je partnerstvo s tvrtkom Yelp koja je omogućila tehnologijski pristup cijeloj novoj grupi restorana potencijalno zainteresiranih za softver za online narudžbe. Partnerstvo je također poboljšalo prodaju kod postojeće baze klijenata, dajući dodatnu vrijednost svojoj platformi naručivanja.

Dobrobiti
Ali te dobrobiti dolaze samo kada mudro formirate svoja savezništva i odvojite vrijeme da ih strukturirate i provedete kako treba. Ako uđete ne razmišljajući u partnerstvo, mogli biste na kraju uništiti kulturu svoje tvrtke i oslabiti svoje unutarnje kapacitete, u konačnici protraćujući svoje inovacije.

Da biste pronašli prava partnerstva, preporučujem sljedeće:

1. Procijenite trenutne izazove
Razmotrite pažljivo specifične potrebe vaše tvrtke i razmislite o tome koja partnerstva imaju najviše smisla za vaš početak u ovom trenutku. Ako trebate proširiti bazu kupaca, razmislite o partnerstvu s tvrtkom koja ima široki doseg. Ako želite legitimirati svoju robnu marku i poboljšati njezino priznavanje, partnerstvo s tvrtkom koja služi vašoj ciljnoj publici može imati više strateškog smisla.

2. Ustanovite gdje se uklapate u širi ekosustav
Kako biste suzili pretraživanje i usmjerili se na prava partnerstva, razmislite o drugim proizvodima ili uslugama koje vaši korisnici možda trebaju i cijene. To će vam pomoći da bolje razumijete gdje se vaš softver uklapa na tržište. Na primjer, koriste li vaši klijenti CRM sustave? Što je s drugim sustavima? Uključivanje drugih proizvoda ili usluga koje vaši korisnici smatraju korisnim, dovest će do partnerstava koje nije samo strateško, već i logično.

3. Uspostavite komplementarna partnerstva
Ponekad, partnerstvo s konkurentom ima smisla. Međutim, puno je lakše strukturirati partnerstva s tvrtkama koje nude proizvode ili usluge koje nadopunjuju vaše vlastite. Povežite se s tim tvrtkama prije nego što se upustite u opasnije vode.
Na primjer, Lisa Lavin, izvršna direktorica i suosnivačica tvrtke Anser Innovation, znala je da će njezin proizvod za komunikaciju s kućnim ljubimcima, PetChatz, na kraju naići na konkurenciju. Kako bi to preduhitrila, njezina je tvrtka sklopila partnerstvo s poznatim brendom za kućne ljubimce Tuffy's Pet Foods. Tuffy's Pet Foods je stvorio poslasticu koja će se koristiti s PetChatzom, dajući im tako i drugi izvor prihoda; zauzvrat, PetChatz je uspio iskoristiti njihovo prepoznatljivo ime i kanale distribucije.

4. Procijenite dobrobiti u odnosu na uloženo vrijeme
Osnivanje i održavanje partnerstava gotovo će uvijek zahtijevati ulaganje vremena. Kada je tvrtka “u povojima”, a osnivači imaju mnogo poslova, partnerstvo može koštati više vremena i problema, nego što zapravo vrijedi. Budite svjesni onoga što želite dobiti od partnerstva i dogovorite se o odgovornostima svake strane od samog početka.
Gledajte na partnerstvo kao na priliku. Za svaku softversku tvrtku, ti partneri vam mogu dati prostora da udahnete i preživite do sljedeće prodaje, a što u ranoj fazi može potrajati i do šest mjeseci. Važno je da uočite koji su izazovi, istražite sva pitanja i povežete se s tvrtkama koje najviše znače za vaše poslovanje. Možete završiti u suradnji koji vodi ka još većim inovacijama.


Autor: Tx Zhuo
Prijevod: J. P.
Izvor: https://www.entrepreneur.com/article/250966
Foto: Izvor, https://pixabay.com/en/
Rujan 2018.

ADSense_04