ADSense_02


Kreiranje Logotipa


Srijeda, 18 Svibanj 2011

 *Dobar logo gradi povjerenje u vaš posao *Jednom kreirani logo potrebno je i zaštititi kod Državnog zavod za intelektualno vlasništvo RH*

cockta_ozujak_11.jpgLogo je vizualni prikaz poduzeća. Sjetite se Coca Cole ili Nike-ovog svuš znaka  impresivni logo tipovi koje svi prepoznaju. U idealnom svijetu vaš logo ima važan prvi utjecaj na vaše klijente i partnere. Dobar logo gradi povjerenje u vaš posao i veže vas za klijenta, uspostavlja identitet robne marke i osigurava profesionalan izgled.

Tri osnovna tipa loga
Tri su osnovna tipa logotipova. Logotipovi koji se baziraju na fontu (npr. IBM, Microsoft, Sony- razlike su skoro u zakrivljenjima slova, i to je ono što ih čini različitima). Druga vrsta su logotipovi koji ilustriraju posao koji se poduzeće bavi (npr. upotreba kista upućuje na ličilačke poslove). Treća vrsta su apstraktni grafički simboli poput Nike svuš znaka koji se povezuju s brandom kompanije.
Prije nego krenete u osmišljavanje vlastitog loga, odlučite o poruci koju prenosite logotipom. Pokušajte napisati jednu rečenicu o misiji vašeg posla i držite se nje pri kreiranju logotipa. Obzirom da ovo nije dovoljno slijede taktike i razmišljanja koja će vam pomoći:
- Konkurencija - analizirajte što rade drugi u vašoj branši. Koriste li se slike, posebni fontovi. Svakako budite drugačiji od njih.
- Usredotočite se na vašu poruku - što želite komunicirati o svom poduzeću. Što vas čini jedinstvenim u odnosu na druge. Tko vam je ciljana publika? Koji je njihov interes? Svi navedeni elementi imaju ulogu u dizajnu.
- Jednostavnost i funkcionalnost - logotip ćete staviti na vizit kartu kao i na kamion (npr.) Mora biti pamtljiv, poseban, skalabilan i lagan za reproduciranje. Logotip bi trebao dobro izgledati i u crno bijeloj varijanti u slučajevima kopiranja, slanja faksa itd.

                                                          Pravila za izradu logotipa
Pravila za izradu dobrog logotipa ima bezbroj ali navest ćemo još nekoliko bitnih: tekst mora biti tako čitljiv da ga baka može pročitati, ignorirajte što vaša najuža rodbina misli o logotipu, logotip mora biti prepoznatljiv i kod promjene veličine, ne koristite specijalne efekte (sjene, gradijente i slično), fotografija ne čini logotip, iznenadite kupca logotipom, ne koristite više od 2 fonta, logotip ne bi trebao zbunjivati, trebao bi biti uravnotežen vizualno i izbjegavajte svijetle, neonske, tamne i dosadne boje.

- Ime poduzeća utjecat će na dizajn logotipa. Ukoliko naziv poduzeća sadrži inicijale vlasnike tad je bolje koristi serifne fontove kako bi se naglasila slova.
logo_cocta_ozujak_11.jpg- Koristite logo kako bi ilustrirali ključne koristi svojeg poslovanja.
- Izbjegavajte pomodni izgled. Ukoliko redizajnirate stari logotip riskirate zbunjivanje ili čak gubitak kupca. Jedna mogućnost je postupna promjena logotipa. Pokušajte isti logotip zadržati 10, 20 godina (u današnjim uvjetima nije lako planirati poslovanje na rok od 5 godina, a kamoli duže).
- Pazite na odabir boja. Vaš logotip u pet boja može biti prekrasan, ali kad se stavi na tiskanicu cijena više neće biti primamljiva. Pokušajte ne koristiti više od 3 boje. Vaš će se logo pojaviti na različitim medijima - reklame, dostavna vozila, brošure, letci itd.
Jednom kreirani logo potrebno je i zaštititi. Žig (eng. Trademark) se stječe registracijom na temelju ispitivanja koje obavlja odgovarajuće nadležno tijelo, a u Republici Hrvatskoj je to Državni zavod za intelektualno vlasništvo (www.dziv.hr). Nakon što je zaštićen možete ga koristiti svugdje: na posjetnicama, zaglavljima pisama, brošurama, oglasima, web stranicama, na bilo kojem mjestu gdje će se spomenuti vaše poduzeće. Navedeno će pomoći u izgradnji slike vašeg poduzeća, vidljivosti na tržištu, i vjerujemo, dovesti do više posla.

D. Martinović,  ožujak 2011.

 

ADSense_04